Saludos Amigos

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Filmen Saludos Amigos, producerad av Walt Disney, debuterade 1942 som Disneystudions sjätte tecknade långfilm. Den är dock enbart 42 minuter lång, och består av fyra animerade kortfilmer, sammanbundna av dokumentärfilmat material.

Handling

Filmens ramberättelse utgörs av scener filmade under Disneystudions besök i Sydamerika under det tidiga 1940-talet. Huvudfokus ligger dock på fyra tecknade kortfilmer, som alla inspirerades av, och utspelar sig i, Sydamerika, och som även släpptes som fristående filmer.

  • "Kalle Anka som turist" (Donald Duck Visits Lake Titicaca) – Kalle Anka turistar i Peru och bekantar sig med en lynnig lama.
  • "Lille Pedros flygäventyr" (Pedro) – Det antropomorfa pojkflygplanet Pedro får i uppdrag att flyga över de ogästvänliga Anderna, från Chile till Argentina, för att hämta en postväska.
  • "Jan Långben som gaucho" (El Gaucho Goofy) – Långben illustrerar likheter och skillnader mellan Nordamerikas cowboys och Sydamerikas gauchos.
  • "Aquarela do Brasil" – I en musikvideo lär Kalle Anka känna brasilienaren José Carioca.

1944 fick "Saludos Amigos" en uppföljare i "Tre Caballeros".

Tecknade serier

Filmens karaktär har inneburit att den aldrig överförts till seriemediet i sin helhet.

José Carioca har dock rönt markant framgång som seriefigur, först som huvudfigur på söndagssidan "Silly Symphonies" 1942–1944, men också i en handfull både amerikanska och brittiska serietidningsserier under 1940-talet. Med start under 1950-talet kom han att bli en centralfigur i produktionen av brasilianska disneyserier, och han har sedermera även dykt upp i andra länders produktioner.

1952 adapterades filmen om Pedro till en serie om 9 sidor, tecknad av Bill Weaver och publicerad i det första numret av den amerikanska serietidningen Silly Symphonies. Härutöver dök Pedro upp tillsammans med den flygande elefanten Dumbo i "Dumbo and Little Pedro" av Gil Turner från 1949, "A Plane Without a Purpose" av Phil DeLara från 1969, "The Frigid Flight" av Al Hubbard från 1970, samt i en nederländsk serie av Carol Voges från 1977. 1949 figurerade Pedro även i en handfull korta brittiska Disneyserier.

På svenska har Pedro-adaptionen och de två första "Dumbo & Pedro"-serierna publicerats i Kalle Anka & C:o.