Sandman (DC)

Från Seriewikin
Version från den 11 januari 2018 kl. 02.44 av Nemesis (diskussion | bidrag) (→‎Sandman IV/Dream (Morpheus och Daniel))
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Denna artikel handlar om förlaget DC:s (och underetiketten Vertigos) olika figurer vid namn Sandman. Ej att förväxla med Marvels superskurk med samma namn, se Sandman (Marvel).


Serien "Sandman" från DC Comics är egentligen inte en serie, utan tre. Räknar man alla figurer som varit innehavare av titeln blir det ännu fler. Alla har de emellertid kopplingar till varandra. Mest känd är förmodligen Neil Gaimans fantasyserie om drömherren Morpheus, men denna kreation hade två föregångare i superhjältegenren.

Sandman är det engelska namnet på den folkmytologiska figur som får folk att somna, som på svenska kallas John Blund. Serierna om Sandman är utvecklingar av denna idé.

Sandman I (Wesley Dodds)

Den ursprunglige Sandman tecknad av Bert Christman.
© DC Comics.
Se huvudartikel: Wesley Dodds

Historik

Den förste Sandman skapades av Gardner Fox och Bert Christman 1939, och var en typisk "mystery man", föregångaren till superhjälten. Sandman var en av de tidigaste hjältarna under den tid av seriehistorien som man brukar kalla för The Golden Age. Då denna under 50- och 60-talen ersattes av The Silver Age försvann han och de flesta av hans samtida kollegor. De har dock dykt upp igen på senare tid och kämpar fortfarande tillsammans med de nya hjältarna då och då. Under 1990-talet fick Dodds dessutom (i kölvattnet av succén med Neil Gaimans "Sandman") en egen serietidning på vuxenetiketten Vertigo, Sandman Mystery Theatre, som utspelade sig under figurens ungdom på det sena 1930-talet.

Till slut bestämde man sig dock för att Wesley Dodds (och en del av hans likar) var för gamla, så man tog helt enkelt död på honom och lät hans medhjälpare Sandy få en mer framträdande roll i superhjältegruppen JSA.

Figuren

Wesley Bernard Dodds var en rik och uttråkad playboy som bestämde sig för att fördriva tiden med att bekämpa brott. För detta ändamål hade han en speciell pistol som sköt sömngas, och han var tvungen att bära gasmask för att inte själv påverkas av gasen. Efter ett tag fick han också en medhjälpare i Dian Belmont (även känd som ”The Lady in Evening Clothes”), en före detta inbrottstjuv och kassaskåpsknäckare som lyckades ta reda på Sandmans sanna identitet. Därefter ersattes hon av en mer typisk superhjältemedhjälpare, Sandy Hawkins och bytte ut sin gamla trenchcoatförklädnad till en trikådräkt. Han arbetade under 1940-talet tillsammans med Justice Society of America och återvände till aktivt brottsbekämpande då och då även under senare år. Men 1999 dog till slut den långlivade hjälten då han begick självmord för att rädda den nye Dr. Fate.

Sandman II och III (Garret Sanford och Hector Hall)

Jack Kirbys "Sandman" från 70-talet.
© DC Comics.
Se huvudartiklar: Garret Sanford och Hector Hall

Historik

Denne Sandman skapades av de två legendariska tecknarna Joe Simon och Jack Kirby och var från början tänkt att vara den mytologiska Sandman (i Sverige känd som "Jon Blund") som får folk att somna och drömma. Av någon anledning ville inte DC ha det så, och i efterhand hittade man på en bakgrundshistoria om en forskare vid namn dr Sanford som tar på sig rollen som Sandman. Sandman hade från början en egen tidning under 1970-talet, men den utkom bara i sex nummer innan den lades ner. Sanford gjorde därefter en del gästspel i andra tidningar, innan författaren Roy Thomas tog livet av honom i sin serie "Infinity, Inc." och ersatte honom med en f.d. superhjälte vid namn Hector Hall. Hall i sin tur dödades i Neil Gaimans version av "Sandman", men återvände i tidningen JSA där han blev den nye Doctor Fate.

Figurerna

Garret Sanford var en expert på drömmar som en dag fick i uppdrag att rädda USA:s president genom att ta sig in i "drömdimensionen". Han lyckades, men upptäckte att han nu var fast i drömdimensionen. Där blev han en superhjälte som räddade folk från mardrömmar och liknande. Av någon anledning begick dr Sanford senare självmord, men ersattes snart av Hector Hall som var son till de två superhjältarna Hawkman I och Hawkgirl I. Hector antogs av alla vara död, men den förre Sandmans två medhjälpare, Brute och Glob, tog hans själ och gjorde den till den nye Sandman. Senare gifte sig Hector med Fury II (Hippolyta Trevor), och de bosatte sig i drömdimensionen. Långt senare visade det sig dock att hela drömdimensionen egentligen bara var skapad av Brute och Glob, som egentligen hade varit assistenter till Morpheus (Sandman 3). När Morpheus var fångad i människornas värld hade de bägge drömvarelserna bestämt sig för att starta ett eget drömrike. Morpheus avslöjade dem dock vilket medförde att Hector Hall dog. Men det slutade inte där för Hector Hall – han återföddes senare som magikern Dr. Fate.

Under ett senare äventyr med JSA blev även Wesley Dodds' tidigare medhjälpare Sand duperad av Brute och Glob att ta på sig rollen som deras Sandman, men ordningen återställdes kort därefter.

Sandman IV/Dream (Morpheus och Daniel)

Neil Gaimans "Sandman" i Brian Bollands tappning. © DC Comics.
Se huvudartikel: Dream

Historik

Denne Sandman skapades av den hyllade engelske serieförfattaren Neil Gaiman samt tecknarna Mike Dringenberg och Sam Kieth. Ursprungligen var det tänkt att vara Simons och Kirbys Sandman i en uppdaterad, mer ockult version, men efter diskussioner med DC Comics slutade det med att Gaiman skapade en egen figur istället. Dock skapade han i sin värld kopplingar till såväl Wesley Dodds och Garret Sanford.

Sandman, eller Morpheus som han här även kallas efter grekernas drömgud, baserades rent utseendemässigt på Robert Smith, sångaren i The Cure, och serien innehåller en rad referenser till gothkulturen, mytologi, klassisk litteratur och populärkultur. Gaimans "Sandman" blev en stor succé, inte minst bland de målgrupper som inte läser serier i vanliga fall. Originalserietidningen utkom med 75 nummer, eftersom det var det antal nummer som Gaiman behövde för att berätta sin historia (tidningen lades alltså inte ner på grund av dålig försäljning). Samlingsvolymerna med Sandman tillhör sedan länge DC:s verkliga storsäljare. Diverse andra serier och böcker har skrivits om olika företeelser och figurer i Sandmans värld, bl.a. The Dreaming, Books of Magic, Lucifer, Death: The High Cost of Living. Sandman har också gjort diverse gästspel i andra serier, men av respekt för Gaiman har man varit ganska sparsmakad med denna företeelse.

Denna version av Sandman har publicerats på svenska i tidningen Inferno mellan 1991–92, (dock inte samtliga 75 episoder). En ny svensk utgivning i albumform under titeln Den absoluta Sandman började ges ut 2015 av Egmont.

Figuren

Denna Sandman är en av The Endless, ett antal gudalika väsen som styr över olika abstrakta företeelser i världen. Han går under många namn, som Morpheus, Jon Blund, Oneiros eller kort och gott Dröm. Någon gång under början av 1900-talet utförde en magiker en ritual för att fånga Döden, men något gick fel och istället fångade han Dödens lillebror Drömmen. Morpheus långa fångenskap i trollkarlens källare fick stora konsekvenser ute i världen under större delen av 1900-talet. Folk fick problem med att drömma, en del kunde aldrig somna och en del kunde aldrig vakna. Bland annat började en viss Wesley Dodds att få underliga drömmar som inspirerade honom att ta på sig en gasmask och bekämpa brott.

Till slut lyckades dock Morpheus fly från sitt fängelse och återtog sin position som härskare över drömriket. Han samlade ihop de drömmar som passat på att rymma från drömriket ("Dreaming") när deras herre försvann, bland dessa Brute och Glob (som försökt etablera ett eget rike med en egen Sandman). Morpheus fann det svårt att återanpassa sig och började undra om han inte hade blivit för gammal och för stelbent för att sköta sina plikter. Det är oklart om det var Morpheus själv som låg bakom komplotten som ledde till hans undergång, men klart är att han föll offer för The Witches Three i deras skepnader som blodshämndens gudinnor.

Detta var dock inte slutet, för Daniel Hall, son till Hector Hall, förvandlades till den nye Sandman, som i någon aspekt ändå är den gamle Sandman.

Sandman V (Sanderson Hawkins)

Se huvudartikel: Sanderson Hawkins.

Nyligen[när?] bytte Sanderson Hawkins superhjälteidentitet från Sand till Sandman. Han har därför bytt kostym till en som närmare liknar den Dodds bar. Dock har han fortfarande kvar sina sand-relaterade krafter.

Sandman Vertigo

Se huvudartikel: Kieran Marshall.

I Vertigos universum har fotojournalisten Kieran Marshall i Afghanistan också tagit sig namnet Sandman.

Mer om Sandman (DC)

Recensioner

Externa länkar