Seriewikin:Gaffelsidor

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Translogo.gif

Gaffelsidor eller förgreningssidor är beteckningen på Seriewikins listor över flera olika artiklar som har samma eller liknande uppslagsord. Gaffelsidorna hänvisar vidare till de specifika artiklarna. T.ex. hänvisar gaffelsidan Agent X9 till de båda artiklarna Agent X9 (serie) och Agent X9 (serietidning).


Hur märker man upp en gaffelsida?

När man skapar en gaffelsida kan man märka upp den genom att lägga till en mall. Om man skriver {{gaffelsida}}, visas följande ruta på sidan:


Gaffel.png Det här är en gaffelsida, d.v.s. en förteckning över olika artiklar som har samma eller liknande uppslagsord.
Om du blev hitskickad via en länk, får du gärna hjälpa oss att styra om länken till den avsedda artikeln.

Som synes uppmanar vi användare att hålla koll på Seriewikins länkar, så att de länkar direkt till avsedd artikel istället för till gaffelsidan.

Kategorin gaffelsidor

Artikeln blir vid märkning även automatiskt placerad i en särskild kategori, Kategori:Gaffelsidor. Detta görs delvis för att gaffelsidorna av administrativa skäl inte ska hamna på listan över okategoriserade sidor.

Olika sätt att namnge gaffelsidor

Vanligtvis får gaffelsidan samma namn som sökordet.

I vissa fall kan en artikel bedömas ha "företräde" till ett uppslagsord. T.ex. lär de flesta som söker på "Morris" vara ute efter serieskaparen Morris (skapare av "Lucky Luke") och inte den svenska barnserien med samma namn. I det fallet har Morris blivit namnet på serieskaparens artikel. Gaffelsidan har vi istället kallat Morris (gaffelsida), och den hänvisar i sin tur till Morris och Morris (svensk serie).