Spice & Wolf

Från Seriewikin
Version från den 15 juli 2018 kl. 17.30 av Johnny Hazard (diskussion | bidrag) (Publicering)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök


"Spice & Wolf", omslagsbild av Keito Koume. © Yen Press

"Spice & Wolf" ("狼と香辛料", "Ōkami to Kōshinryō"), manga av Keito Koume efter böcker av Isuna Hasekura.

Handling

I ett sömnigt medeltida Europa med kloster, slott och fattiga byar åker den handelsresande Lawrence omkring med häst och kärra. Han är 25 år och har i sju år försörjt sig på att köpa och sälja salt, kryddor, pälsverk och utsäde mellan olika städer och byar. På väg ned från bergen kommer han till den lilla staden Pasloe, där affärer visar sig vara svåra att göra, då invånarna är upptagna med en skördefest till den lokala vargguden Holos ära. På kvällen finner han dock en fripassagerare som ligger och sover i kärran bland hans pälsar. Det är en märklig ung flicka med vargöron och svans. Hon säger sig vara den lokala guden och beskyddaren av skördarna, Holo, men har tröttnat och vill rymma eftersom byborna är otacksamma och klarar av skörden själva med hjälp av modernare odlingstekniker.

Holo är en vis varg. © Yen Press

Holo längtar tillbaka till sin födelsestad Yoitsu långt uppe i den kalla norden, och har därför antagit sin mänskliga gestalt. Dock påminner en hel del fortfarande om varg, inte minst hennes huggtänder. Hon fattar tycke för Lawrence och slår följe med honom på hans färd. Det visar sig vara lyckat, hon är slug i affärer och till nytta för honom. Holo har många år av erfarenhet av världen bakom sig och kallar sig den visa vargen.

När de stannar till vid härbärgen och värdshus uppger Lawrence att hon är hans fru, samtidigt som hon försöker dölja sitt märkliga yttre under kappa och huva. Tillsammans upplever de en rad äventyr i en realistisk och stillsam medeltida värld, där kyrkans makt börjar avta.

Publicering

Japan Japan

Följetong i Dengeki Maoh med start 2007, sedan samlade i hittills (feb 2018) 16 volymer från ASCII Media Works.

Usa USA

Femton volymer hittills (mars 2018) sedan 2010 från Yen Press.

I andra media

Även 17 så kallade lättromaner (text plus en del illustrationer) av Isuna Hasekura och Jū Ayakura mellan 2006 och 2011. Fem har översatts till engelska.

Finns även som anime, två OAV-avsnitt samt två säsonger för tv (13+12 avsnitt) 2008. Animen utgiven i USA av Funimation.