Spy Smasher

Från Seriewikin
Version från den 22 november 2007 kl. 23.37 av Daha6439 (diskussion | bidrag)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Namnet Spy Smasher har burits av två figurer, Alan Armstrong och senare Katarina Armstrong. Trots namnen, och likheten i dräkterna, så är det oklart vilket förhållande de två har till varandra.

Spy Smasher I (Alan Armstrong)

"Spy Smasher", en superhjälteserie från amerikanska förlaget Fawcett. Serien skapades av Bill Parker (manus) och C.C. Beck (bild) och debuterade i serietidningen Whiz Comics första nummer, nr 2 (februari 1940).

Spy Smasher nr 2. Omslag av Charles Sultan. © 1942 Fawcett

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

Handling

Vid en middag hos sin flickväns far, en amiral inom flottan, får piloten och playboyen Alan Armstrong reda på att amiralen misstänker spionage mot den amerikanska krigsmakten. Armstrong bestämmer sig för att hjälpa till och iklär sig en flygaruniform, röd mantel och ett par glasögon. Spy Smasher var född. Efter att hans autogyro (en korsning mellan flygplan och helikopter) krashat tillverkar han gyrosub, en kombination av autogyro och ubåt. Redan under hans andra fall upptäcker hans fästmö, Eve Corby, hans identitet men lovar att inte avslöja det för någon.

Spy Smashers första fiende var the Mask, en femtekolonnare som jobbade för nazisterna. En annan skurk var tyska America Smasher, en dvärg med metalhandskar.

Historik

Spy Smashers hemliga identitet avslöjades inte direkt utan läsarna fick själva försöka lista ut detta. 1942 fick serien en egen tidning, den varade i elva nummer och lades ner 1943. I andra numret ändrades färgen på Spy Smashers dräkt från brun till grön.

Då kriget tog slut bytte serien namn till "Crime Smasher", Whiz Comics nr 76 (juli 1946). Under det namnet gick serien i Whiz Comics till och med nr 83 (mars 1947). För att sedan publiceras under egen titel, sommaren 1948. Det blev dock bara ett nummer innan tidningen, och serien, lades på is.

1972 köpte DC Comics rättigheterna till den här serien och mnga andra från Fawcett. Spy Smasher har bara gjort några sporadiska framträdanden, som boende på den alternativa världen Jord-S. Under 1990-talet förekom han flera gånger i serietidningen Power of Shazam!, där den åldrade hjälten bor i samma stad som Captain Marvel (även han en före detta Fawcett-figur) och återberättar skrönor från sin krafts dagar.

Serien i andra medier

I april 1942 hade en filmföljetong i 12 delar premiär med Kane Richmond som Alan Armstrong/Spy Smasher, Marguerite Chapman som Eve Corby och Sam Flint som admiral Corby. Den gjordes av Republic Pictures.

1966 klipptes filmserien ihop till en långfilm under titeln "Spy Smasher Returns".

Spy Smasher II (Katarina Armstrong)

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!