Steampunk (genre)

Från Seriewikin
Version från den 4 maj 2018 kl. 08.52 av E.G. (diskussion | bidrag)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
För serien av Chris Bachalo och Joe Kelly, se "Steampunk".

Sebastian O nr 1 (1993). Omslag av Steve Yeowell. © Yeowell, Grant Morrison och DC Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

Steampunk kallas en undergenre till science fiction där science fiction-elementen placerats i en alternativ dåtid. Historien utspelar sig vanligtvis i en tid då ångkraften är prominent (härav namnet), såsom viktorianska England eller Vilda Västern, men de teknologiska framstegen i denna värld har varit större än i verkligheten, vilket gör att t.ex. datorer, robotar, futuristiska fordon eller rymdfärder är en del av vardagen. Samtidigt är även kläder och byggnader normalt skapade med utgångspunkt från 1800-talets stilideal. Ofta, men inte alltid, ingår även vissa fantasyelement i steampunk-genren, som också är ett exempel på alternativhistoria.

Steampunken började dyka upp inom den litterära science fiction under 1980- och 90-talen (parallellt med cyberpunken), men har även spritt sig till seriernas värld.

En variant på genren är "dieselpunk", som mer utgår från det tidiga 1900-talets teknik snarare än 1800-talets.

Steampunk-serier

Liknande serier

  • Jacques Tardis science fiction-verk, såsom "Adèles extraordinära äventyr" och "Ishavets demon" utspelar sig förvisso strax före, under och efter första världskriget. Dock är dessa mer Jules Verne-inspirerade än "äkta" steampunk, d.v.s. science fiction-elementen liknar de element som fanns i sf-litteraturen under 1800-talet och de teknologiska framstegen har inte påverkat hela samhället i berättelserna.
    Även den Tardi-ledda animationen "Avril et le monde truqué" innehåller starka steampunk-inslag.
  • Något av en "inverterad" steampunkserie är "Baker Street" av Guy Davis i vilken den viktorianska eran har levt kvar ända in i våra dagar och där viktorianer och punkare lever sida vid sida.
Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!