Steve Roper & Mike Nomad

Från Seriewikin
Version från den 26 maj 2016 kl. 22.30 av Andreas (diskussion | bidrag) (Kuriosa)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Steve Roper & Mike Nomad", amerikansk äventyrsserie för dagspress med lång och brokig historik. Ursprungligen en humorserie och sedermera en realistisk kriminalserie. Kriminalvarianten var länge ett stående inslag i svenska Seriemagasinet.

Historik

Ursprunget kan spåras till serien ""The Great Gusto", skapad av Allen Saunders och Elmer Woggon 1936. Huvudpersonen var en kringresande försäljare av mirakelmedicinen "Ka-Zowie Kure-All". Till sin hjälp hade han en indianhövding vid namn Wahoo. Dock visade sig responsen från tidningsredaktörerna att de föredrog Wahoo som huvudfigur och seriens titel ändrades, redan innan den börjat, till "Big Chief Wahoo". Det dröjde inte länge innan Wahoo blev så populär att han fick ta över serien helt och hållet. Under den här perioden var serien av mer komisk karaktär, men detta kom att ändras 1940. Då gjorde reportern Steve Roper entré, och serien blev mer realistisk både vad gäller handling och teckningsstil. Serien ändrade så småningom om titeln till "Chief Wahoo & Steve Roper" och 1945 döptes serien om till "Steve Roper & Wahoo", och 1947 blev det kort och gott "Steve Roper". Wahoo fanns kvar som komisk bifigur ett tag men försvann sedan för gott ur serien.

1954 blev William Overgard seriens tecknare, och 1955 efterträddes Allen Saunders av sin son John som författare. Strax därefter introducerades en figur som Overgard skapat men inte lyckats sälja in som egen serie, nämligen tuffingen Mike Nomad. Historien upprepade sig och Mike blev med tiden seriens huvudperson. 1964 döptes den om till "Steve Roper & Mike Nomad". 1957 till 1959 assisterades Overgard av Al Wenzel.

1984 lämnade Overgard serien och Fran Matera tog över som tecknare. Saunders skrev serien fram till sin död 2003. Den spökskrevs av Keith Brenner fram tills dess att den lades ner den 26:e december 2004.

Handling

Steve Roper är en distingerad amerikansk journalist med pipa som ofta löser kriminalfall och skriver om dem. Han har tagit hand om en ung koreansk pojke vid namn So-Hei. Roper arbetade till en början på Globe, och hade en affär med den kvinnliga chefredaktören, men efter en konfrontation med henne blev han anställd på major McCoys tidning Proof, där också den tuffe Mike Nomad jobbar som chaufför. Även Nomad, som bor inhyst hos en vis gammal kinesisk restaurangägarinna som heter Mah-Jong, har en tendens att råka snubbla över kriminalfall och sköna damer.

Mini sverige.gif Svensk publicering

  • Seriemagasinet publicerade serien mellan 1952 och in på 1990-talet. Både under "Steve Roper" och senare "Steve Roper & Mike Nomad".
  • Seriemagasinet Special publicerade serien både under titlarna "Steve Roper" och "Mike Nomad".
  • "Serie-Pocket" publicerade både "Steve Roper" och "Steve Roper & Mike Nomad" (som en del av Seriemagasinet-titeln).
  • "Comix Pocket" publicerade "Steve Roper & Mike Nomad" i nummer 7.
  • Agent X9 har publicerat avsnitt från "Steve Roper & Wahoo"- och "Steve Roper"-perioderna.

Steve Roper & Mike Nomad i andra medier

1995–96 satte den svenska teatergruppen Teater Normlösa upp en scenversion av Seriemagasinet nr 16/1977, där "Steve Roper & Mike Nomad" var huvudnumret. Pjäsen visades först på Boulevardteatern 1995 och sedan på Stadsteaterns Kilen 1996. Regissörer var Andreas Tottie och Stefan Wiik.

Kuriosa

  • "Roper" var namnet på en skvallerspalt i poptidningen Schlager (sedermera Slitz), och hade Steve själv som vinjettfigur.
  • Svenska garagerockbandet The Nomads tog sitt namn från Mike Nomad.