Skillnad mellan versioner av "Tankebubbla"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
m (stavning)
m
Rad 9: Rad 9:


På senare år har det, framför allt i amerikanska serier, blivit allt vanligare att uttycka figurers tankar och "inre monologer" i [[textplattor]] istället för i tankebubblor.
På senare år har det, framför allt i amerikanska serier, blivit allt vanligare att uttycka figurers tankar och "inre monologer" i [[textplattor]] istället för i tankebubblor.
==Se även==
*[[Pratbubbla]]
*[[Textplatta]]

Versionen från 14 februari 2006 kl. 12.09

Tankebubblor ur "Kalle Anka" av Vicar. © Disney.

Tankebubblan är en underordning till pratbubblan, en grafisk konvention som används i serier för att låta ord, bilder eller symboler representera tankar alstrade av en viss figur. Vanligtvis ser tankebubblan ut som ett moln.

Tankebubblor kommer i två olika typer: den "luddiga" bubblan och kedjebubblan.

Kedjebubblan är närmast en universell konvention för tänkande i tecknade serier. Den består av en stor, molnliknande bubbla som innehåller den text som tänks, och som kopplas samman med en yta i närheten av tänkaren med en kedja bestående av mindre, runda bubblor av avtagande storlek.

En annan, mindre konventionell tankebubbla har dock dykt upp: den "luddiga" tankebubblan, som för närvarande mest används i manga (av tecknare som Ken Akamatsu). Den luddiga bubblan är i regel tämligen cirkulär, men istället för att bubblans kant är en linje är den en samling streck nära varandra, vilket ger en bild av luddighet. Luddiga tankebubblor använder sig inte av svansar, utan placeras helt enkelt i närheten av den tänkande figuren.

På senare år har det, framför allt i amerikanska serier, blivit allt vanligare att uttycka figurers tankar och "inre monologer" i textplattor istället för i tankebubblor.

Se även