Theakstonization

Från Seriewikin
Version från den 12 augusti 2022 kl. 10.36 av Daha6439 (diskussion | bidrag)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Begreppet Theakstonization (alternativt Theakstonizing) myntades av DC Comics' forne chefredaktör Dick Giordano för att beskriva metoden att bleka bort färgen från gamla seriesidor för nytryck i svartvitt eller med ny färgläggning. Metoden har fått namn efter illustratören Greg Theakston, som har restaurerat över 10 000 seriesidor på detta sätt.

Metoden användes främst i de fall där originalen inte längre fanns kvar och man istället fick utgå från gamla serietidningar från 1930-och 40-talen. Sidorna blektes tills färgen försvann och bara de de svarta strecken och ytorna fanns kvar. Dessa tuschades sedan varsamt om. Nackdelen med denna metod var att originaltidningen i princip förstördes i samband med processen. Metoden användes främst innan skannertekniken gjorde sitt intåg och förenklade processen.

Den nya tekniken till trots händer det att liknande manuella metoder tillämpas i modern tid av förlag som Marvel Comics, som rekonstruerar seriesidor med hjälp av gamla serietidningssidor, ljusbord och anonyma tuschare för prestigeutgåvor som Marvel Masterworks. Detta trots att originalsidor från 60-talet är betydligt lättare att jaga rätt på än exempelvis Golden Age-original.

Källor