Urusei Yatsura

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Figurgalleriet i "Urusei Yatsura" © Shonen Sunday Comics.

"Urusei Yatsura" ("うる星やつら", ung. "Dessa irriterande utomjordingar"), även känd som enbart "Lum" i utländska versioner, är en humor- och förvecklingsserie om utomjordingen Lum och jordpojken Ataru Moroboshi av Rumiko Takahashi.

Handling

Den helt vanlige ynglingen Ataru Moroboshi får sin lugna tillvaro upp- och nedvänd när utomjordingar från planeten Uru anländer till hans stad Tomobiki. Oni-flickan Lum, med grönt hår, horn och iförd tigerrandig bikini, tävlar i tafatt med honom och förlorar. Som påföljd avbryts hennes fars invasion av jorden och hon flyttar in i hans pojkrum, under villfarelsen att de kommer att gifta sig.

Ataru, som går i high school, är dock inte intresserad av giftermål, utan har som främsta intresse att bjuda ut alla flickor han möter, dock utan större framgång. Den svartsjuka Lum, som kan både flyga och skjuta elektriska blixtar, finner sig dock inte i detta, utan framhärdar i samboendet.

Serien fortsätter med komiska och bisarra förvecklingar, ibland med romantiska inslag. Persongalleriet är synnerligen färgstarkt, klasskamraterna rikemanssonen Mendou, Atarus tidigare flickvän Shinobu, läraren Onsen, skolsköterskan och shinto-prästinnan Sakura, Lums barndomsvänner Oyuki, Ran och Benten, bara för att nämna några.

Fartfylld, kul och halsbrytande komik, ett tidigt exempel på genren med utomjordiska flickvänner, allt finns med i denna superpopulära och inflytelserika serie av Rumiko Takahashi, en av Japans mest kända (och rikaste) serieskapare.

Publicering

Mini japan.gif Japan

Serien startade som en kort historia av den japanska kvinnliga mangatecknaren Rumiko Takahashi 1977. Den blev snabbt populär när den börjades publiceras i veckomagasinet Shonen Sunday 24 september 1978, där den gick fram till 4 februari 1987.

Följetongen gavs parallellt ut i samlingsvolymer, totalt 34 stycken på cirka 200 sidor vardera. Dessa har under åren utgivits i flera utgåvor, 1989-90 (15 wideban-volymer), 1998-99 (18 bunko-volymer) och senast 2006-08 (som originalets 34 tankobon-volymer). År 2016 startade en utgivning med serien delvis i färg och dubbla volymer i något större format.

Mini usa.gif USA

The Return of Lum * Urusei Yatsura, volym 5. Omslag av Rumiko Takahashi. © Rumiko Takahashi/Shogakukan/Viz.

I USA gavs Urusei Yatsura ut av Viz Communications, först som följetong i Animerica (start nr 10 vol 1), sedan i vanligt serietidningsformat och slutligen i bokform. Den kompletta serien har dock ej utgivits i USA.

  • "Lum ☆ Urusei Yatsura - Perfect Collection" (Viz 1997, 400 s.)
  • "The Return of Lum ☆ Urusei Yatsura" (Viz):
    • vol. 1 "Return of Lum" (1995, 204 s.)
    • vol. 2 "Lum in the Sun" (1996, 224 s.)
    • vol. 3 "Sweet Revenge" (1997, 216 s.)
    • vol. 4 "Trouble times Ten" (1997, 168 s.)
    • vol. 5 "Feudal Furor" (1997, 200 s.)
    • vol. 6 "Creature Features" (1998, 168 s.)
    • vol. 7 "For Better or Curse" (1998, 200 s.)
    • vol. 8 "Ran Attacks" (1999, 168 s.)

Mini frankrike.gif Frankrike

I Frankrike har Glénat publicerat samtliga avsnitt i 18 tjocka volymer om ca 335 sid/st. under titeln "Urusei Yatsura Lamu" 2005-08.

Mini spanien.gif Spanien

Serien publicerades på spanska redan i slutet av 80-talet av Glenat Espana Ediciones under titeln "Lamu: Urusei Yatsura".

Mini italien.gif Italien

Gav ut på italienska under titeln "Lamù" av Star Comics i serien "Young" redan 1987 och åter i "Manga Classics" 1994.

Mini republiken kina.gif Taiwan

Urusei Yatsura har även getts ut på kinesiska av Sharp Point Press.

I andra media

"Urusei Yatsura" blev även upphov till en populär anime för japansk tv (1981–86) i 195 avsnitt samt fem tecknade långfilmer, varav en stor del var producerade av regissören Mamoru Oshii ("Patlabor", "Ghost in the Shell" m.fl.). Oshii och Takahashi lär inte varit helt ense om produktionen.

Priser och utmärkelser

"Urusei Yatsura" erhöll "Shogakukan Manga Award" 1981.

Serien erhöll Seiun Award 1987 i kategorin "Best Comic".

Kuriosa

  • Lum (eller Rum) lär ha varit Rumiko Takahashis smeknamn i skolan.

Extern länk