Västernserier

Från Seriewikin
Version från den 24 april 2006 kl. 22.18 av Wakuran (diskussion | bidrag) (Iofs så kan Ro'S definieras helt annorlunda beroende på vilken period som avses...)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Rick O'Shay" av Stan Lynde. © Stan Lynde.

Det finns olika definitioner på vad som utgör en västern och en "absolut definition" är i det närmaste omöjlig att åstadkomma. Ett vanligt sätt att se på västerngenren är att verket ska uppfylla ett eller flera av följande kriterier:

  • Det utspelar sig i det som allmänt brukar kallas för "vilda västern" (d.v.s. ett i mångt och mycket outforskat territorium i västra USA från kolonialtiden till det tidiga 1900-talet).
  • Det handlar om cowboys (eller människor som kallar sig cowboys).
  • Det handlar om indianer.
  • Det handlar om banditer, spelare, prostituerade, nybyggare, sheriffer, kavallerister, trappers m.fl. andra i vilda västern under det ovan angivna tidsspannet förekommande yrkeskategorier.
  • Det innehåller tillräckligt många av de attribut som brukar förknippas med cowboys, indianer och/eller vilda västern.

Exempel på olika typer av västernserier med denna lösa definition är "Comanche" (cowboyäventyr), "Buddy Longway" (nybyggaräventyr), "Blueberry" (kavalleriäventyr), "Han som föddes två gånger" (indianserie) "Blårockarna" (komisk äventyrsserie om inbördeskriget), "Lucky Luke" (komisk äventyrsserie om en cowboy), "Rick O' Shay" (komisk äventyrsserie om en sheriff), "Vigilante" (hjälteserie om en cowboyinspirerad brottsbekämpare som utspelar sig på 1940-talet) och "BraveStarr" (framtidsvästern).

Det finns emellertid andra skolor, t.ex. inom filmvetenskapen, som anser att en västern även måste uppfylla vissa kriterier storymässigt och karaktärsmässigt.

Externa länkar


Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!