Wash Tubbs

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Wash Tubbs var en tecknad serie skapad av Roy Crane 1924, en serie som skulle komma att förändra seriemediet, genom att skapa den första äventyrsserien. Före 1928 hade serierna ungefär samma slags humor som på komediscenerna. Det fanns inga äventyrsserier, och serietidningar hade ännu inte uppfunnits.

Beskrivning

Washington Tubbs II, som handlade en kort energisk ung man som arbetade i en mataffär, började som en vanlig humorserie med ett skämt om dagen. När Crane senare började få svårt att hitta användbara skämt började den unga tecknaren istället lägga till kontinuitet. Wash Tubbs-serien, liksom den senare söndagsserien Captain Easy, var inte uppdelad i separata äventyr, utan var snarare en kontinuerlig berättelse från början till slut.

Och Crane bestämde sig för att konvertera serien till humoristiska äventyr.

Under de närmaste fyra åren tog han sin lilla hjälte till romantiska platser runt om i världen. Cranes sätt att teckna förbättrades, liksom hans miljöskildringar, och han lärde sig att rita vackra kvinnor, något som återkommande präglade hans serier. 

I början av 1928 testade Crane ett nytt grepp. Även om serien fortfarande hade en ganska typisk komisk handling så hade ingen av stripparna ett skämt i den sista rutan. I stället introducerar Crane den första av många innovationer – användningen av autentiska detaljer för att göra historien trovärdig.

Crane introducerade den första icke-komiska skurken i tecknade serier. Bull Dawson är inte som Musse Pigg-skurken Svarte-Petter. Bull är mer realistisk, hård och dödsfarlig.

Crane påverkades också av den framväxande filmindustrin och han började, liksom filmerna, lägga till ljud – Pow! Plop! Wham! Lickety Whop!

Captain Easy

Men Crane var fortfarande inte nöjd. Under våren 1929 introducerade Crane en tuff hårtslående hjälte i form av Captain Easy. På relativt kort tid blev Easy seriens stjärna och den seriefiguren fick också en egen söndagssida, där Wash Tubbs inte syntes alls i början.

Crane förlade ofta sina serier till operettliknande platser. Han besökte själv Europa 1937 men han förblev uppenbarligen vid den tiden oberörd av Hitler och de händelser som förebådade det andra världskriget. Men i slutet av 30-talet var Captain Easy FBI-agent och jagade nazistiska agenter, och Wash gifte sig med chefens dotter.

Med tiden blev blev trycket för stort för Crane att producera en stripp om dagen, 365 dagar om året (och en extra stripp under skottår), varför han tvingades använda sig av assistenter för att möta alla orubbliga deadlines. Leslie Turner anslöt som assistent 1937.

Många serietecknare influerades av Crane och en av dem var Floyd Gottfredson, som tecknade Musse Pigg för dagspressen i flera årtionden. Gottfredson tyckte att Musse i de animerade filmerna var för blek, så han och hans manusförfattare modellerade Musse Pigg-serien efter den äventyrlige kortväxte Wash Tubbs. Och i många år var Musse Pigg en slags Wash Tubbs med stora Musse-öron.

Serien på svenska

Captain Easy har publicerats på svenska i serietidningen Agent X9.

Externa länkar