Geneviève Elverum

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Genevieve Elverum)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Geneviève Elverum, även kallad Castrée (1981-2016), kanadensisk serieskapare. Föddes 1981 i Quebec, men bosatte sig senare på Vancouver Island. Dog 35 år gammal i cancer.

Bakgrund

Elverum blev vid femton års ålder inspirerad av att börja teckna och publicera egna serier av sin far, som 1996 visade henne ett nummer av Julie Doucets Dirty Plotte och var väldigt entusiastisk över innehållet. Elverum hade vid tillfället inte träffat sin far på elva år, vilket innebär att mötet var viktigt för henne på flera sätt. Även Elverum gillade Doucets serier och bestämde sig redan dagen därpå att hon skulle börja ge ut egna seriefanzin. 1

Form och stil

Julie Doucets påverkan är tydlig i Geneviève Elverums serier, men hon förfinade stilen och gjorde den till sin egen. Elverum experimenterade gärna med färg och form och berättande, och hennes verk påminner ofta mer om klassiska bildberättelser än det vi traditionellt kallar serier.

Publicering

Elverum publicerade sina verk på kanadensisk franska, men har översatts till åtskilliga språk. Förutom i sina egna publikationer har hon bl.a. medverkat i Kramers Ergot och Drawn & Quarterly Showcase.

Fotnoter

1. Informationen hämtad från presentation i Drawn & Quarterly Showcase nr 3 (2004)