Startsidan

Från Seriewikin
Hoppa till: navigering, sök

Välkommen till Seriewikin, den interaktiva nätencyklopedin om tecknade serier

Om Seriewikin  |  Om att arbeta i Seriewikin  |  Instruktioner  |  Antal artiklar: 17 567   |  Kontakta redaktionen   |  Diskussionsforum  |  Seriefrämjandet   |   Besök oss på Facebook!

Nu är den nya forumprogramvaran installerad! Avsedd för allmänna diskussioner i en mer strukturerad miljö.
Nya forumet finns här!

Seriewikin

Translogo.gif
Det här är Seriewikin, Seriefrämjandets wikibaserade uppslagsverk och tillika Sveriges största faktasamling om allt som rör tecknade serier i Sverige och i resten av världen. Just nu finns här 17 567 artiklar.

På Seriewikin kan du bland annat hitta information om seriefigurer, serieskapare, förlag och studior. Undrar du över serieterminologi hoppas vi att den här resursen kan vara till hjälp.

Seriewikin skapas kontinuerligt av svenska serieentusiaster – så rätta och komplettera gärna artiklarna! Gå in på sidan deltagarportalen och titta gärna på instruktionerna innan du sätter igång!

Till din hjälp finns fyra wiki-redaktörer.

Aktuellt

Vecka 42

Pågående evenemang:


Månadens utvalda artikel

Åsa-Nisse.png

Figuren Åsa-Nisse skapades i novellform av Stig Cederholm 1944. Figurgalleriet var delvis baserat på verkliga personer. Från 1949 har det gjorts tjugoen populära långfilmer med figuren. 1955 blev "Åsa-Nisse" serie tecknad av Gösta Gummesson. Åsa-Nisse förekom första gången som novellfigur i veckotidningen Tidsfördrif (nr 51, 1944). Novellerna illustrerades av Tidsfördrifs hustecknare Gustaf Strömberg. När det blev dags att göra en serieversion valde förlaget Åhlén & Åkerlund den unga tecknartalangen Gösta Gummesson. Kåsören Gits Olsson fick skriva manus under de första åren. Serieversionen debuterade i veckotidningen Levande Livet nr 49/1955 (med utgivningsdatum 6 december 1955) och blev snabbt populär. 1956 började den även att publiceras i den då nystartade serietidningen 91:an, där den huserar än idag....
Månadens samarbete

Ur "King of the Lilies" av Rutu Modan. © upphovskvinnan.

Rutu Modan (född 1966), serieskapare från Tel-Aviv som är välkänd i sitt hemland. Hon gör vardagsrealistiska och satiriska serier om det dagliga livet i Israel och hur det påverkas av de etniska konflikterna, men även mer absurda och sagolika historier. Hon var även redaktör för den israeliska utgåvan av Mad. Rutu Modan är en av medlemmarna av den israeliska seriesammanslutningen Actus Tragicus, tillsammans med Batia Kolton, Mira Friedmann, Itzik Rennert, och Yirmi Pinkus.

Modan intervjuades av Bild & Bubbla i samband med hennes Sverigebesök på SIS 2016.Vad vill du se som Månadens samarbete framöver? Var med och påverka! Lämna förslag och rösta varje månad på diskussionssidan.