Skillnad mellan versioner av "James Bond"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
m (korr plus intro)
Rad 8: Rad 8:
[[Kategori:Kriminal- och agentserier]]
[[Kategori:Kriminal- och agentserier]]
[[Kategori:Serier baserade på böcker]]
[[Kategori:Serier baserade på böcker]]
Ian Flemings klassiske romanfigur '''James Bond''', agent 007 med rätt att döda, är kanske mest känd för de filmer som gjordes på böckerna. Parallellt med filmerna gjordes även en serieversion som visat sig vara lika seglivad som filmproduktionerna.
==Dagspresserien==
==Dagspresserien==
Redan 1958 producerades den första serieversionen baserad på Ian Flemings skapelse '''James Bond''' som hade introducerats i bokform 4 år tidigare. Det var tidningen ''Daily Express'' som stod bakom projektet att lyfta över figuren till seriemediet. Tecknare var [[John McLusky]] och handlingen baserades på Flemings verk och bearbetades av [[Anthony Hern]], [[Peter O'Donnell]] (ett äventyr vardera) och [[Henry Gammidge]]. Den första omgången serier fick dock ett abrupt slut 1961, trots att den var en stor framgång bland läsarna. Ian Fleming och tidningens ägare Lord Beaverbrook hade nämligen blivit ovänner då Fleming låtit en konkurrerande tidning publicera hans senaste roman som följetong. Det äventyr som just då publicerades i ''Daily Express'' ("Thunderball") fick ett hastigt, påtvingat slut.
Redan 1958 producerades den första serieversionen baserad på Ian Flemings skapelse '''James Bond''', som hade introducerats i bokform 4 år tidigare. Det var tidningen ''Daily Express'' som stod bakom projektet att flytta över figuren till seriemediet. Tecknare var [[John McLusky]] medan handlingen baserades på Flemings verk och bearbetades av [[Anthony Hern]], [[Peter O'Donnell]] (ett äventyr vardera) och [[Henry Gammidge]].
 
Den första omgången serier fick dock ett abrupt slut 1961, trots att den rönte stor framgång bland läsarna. Ian Fleming och tidningens ägare Lord Beaverbrook hade nämligen blivit ovänner då Fleming låtit en konkurrerande tidning publicera hans senaste roman som följetong. Det äventyr som just då publicerades i ''Daily Express'' ("Thunderball") fick ett hastigt, påtvingat slut.


Dispyten mellan Lord Beaverbrook och Fleming ordnade dock upp sig till slut, och 1964 kunde man åter se James Bond på seriesidorna i ''Daily Express''. McClusky och Gammidge var åter seriens skapare, men efterträddes 1966 av tecknaren [[Yaroslav Horak]] och författaren [[Jim Lawrence]]. Man fortsatte att bearbeta romanförlagor men fick sedan tillstånd att skapa helt nya berättelser för serieversionen.  
Konflikten mellan Lord Beaverbrook och Fleming ordnade dock upp sig till slut, och 1964 kunde man åter se James Bond på seriesidorna i ''Daily Express''. McClusky och Gammidge var åter seriens upphovsmän, men de efterträddes 1966 av tecknaren [[Yaroslav Horak]] och författaren [[Jim Lawrence]]. Man fortsatte att bearbeta romanförlagor, men fick sedan tillstånd att skapa helt nya berättelser för serieversionen.  


1977 slutade ''Daily Express'' publicera James Bond, och den andra omgången var därmed avslutad. Lawrence & Horak fortsatte dock omedelbart med att skapa nya äventyr för syndikation i andra dagstidningar, både i England och i resten av världen. Horak avlöstes 1981 av [[Harry North]] för endast ett äventyr, innan [[John McLusky]] åter tog över ritstiftet. Slutligen blev det dock Horak som tecknade de två sista äventyren innan serien lades ner i mitten av 80-talet. Vid det laget publicerades inte serien i någon brittisk tidning alls.
1977 slutade ''Daily Express'' att publicera James Bond, och den andra omgången var därmed avslutad. Lawrence & Horak fortsatte dock omedelbart med att skapa nya äventyr för syndikering i andra dagstidningar, både i England och i resten av världen. Horak avlöstes 1981 av [[Harry North]] för endast ett äventyr, innan [[John McLusky]] åter tog över ritstiftet. Slutligen blev det dock Horak som tecknade de två sista äventyren innan serien lades ner i mitten av 1980-talet. Vid det laget publicerades inte serien i någon brittisk tidning alls.


Denna version av serien har publicerats på svenska i tidningen ''James Bond'' samt i ett inbundet album.
Denna version av serien har publicerats på svenska i tidningen ''James Bond'' samt i ett inbundet album.

Versionen från 16 november 2005 kl. 00.36

Ian Flemings klassiske romanfigur James Bond, agent 007 med rätt att döda, är kanske mest känd för de filmer som gjordes på böckerna. Parallellt med filmerna gjordes även en serieversion som visat sig vara lika seglivad som filmproduktionerna.

Dagspresserien

Redan 1958 producerades den första serieversionen baserad på Ian Flemings skapelse James Bond, som hade introducerats i bokform 4 år tidigare. Det var tidningen Daily Express som stod bakom projektet att flytta över figuren till seriemediet. Tecknare var John McLusky medan handlingen baserades på Flemings verk och bearbetades av Anthony Hern, Peter O'Donnell (ett äventyr vardera) och Henry Gammidge.

Den första omgången serier fick dock ett abrupt slut 1961, trots att den rönte stor framgång bland läsarna. Ian Fleming och tidningens ägare Lord Beaverbrook hade nämligen blivit ovänner då Fleming låtit en konkurrerande tidning publicera hans senaste roman som följetong. Det äventyr som just då publicerades i Daily Express ("Thunderball") fick ett hastigt, påtvingat slut.

Konflikten mellan Lord Beaverbrook och Fleming ordnade dock upp sig till slut, och 1964 kunde man åter se James Bond på seriesidorna i Daily Express. McClusky och Gammidge var åter seriens upphovsmän, men de efterträddes 1966 av tecknaren Yaroslav Horak och författaren Jim Lawrence. Man fortsatte att bearbeta romanförlagor, men fick sedan tillstånd att skapa helt nya berättelser för serieversionen.

1977 slutade Daily Express att publicera James Bond, och den andra omgången var därmed avslutad. Lawrence & Horak fortsatte dock omedelbart med att skapa nya äventyr för syndikering i andra dagstidningar, både i England och i resten av världen. Horak avlöstes 1981 av Harry North för endast ett äventyr, innan John McLusky åter tog över ritstiftet. Slutligen blev det dock Horak som tecknade de två sista äventyren innan serien lades ner i mitten av 1980-talet. Vid det laget publicerades inte serien i någon brittisk tidning alls.

Denna version av serien har publicerats på svenska i tidningen James Bond samt i ett inbundet album.

Den svenska serietidningen

Amerikanska serieversioner