Skillnad mellan versioner av "Cameo"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
m
m
Rad 1: Rad 1:
[[Kategori:Serietermer]]
[[Kategori:Serietermer]]
[[Bild:Fanservice.png|frame|Cameo: Bland de fyra krigarna som skall överfalla Usagi och Gen finns bland annat [[Sergio Aragonés]], [[Mark Evanier]] och [[Stan Sakai]] själv. Ur "[[Usagi Yojimbo]]" av Stan Sakai © Stan Sakai]]
[[Bild:Fanservice.png|frame|Cameo: Bland de fyra krigarna som skall överfalla Usagi och Gen finns bland annat [[Sergio Aragonés]], [[Mark Evanier]] och [[Stan Sakai]] själv. Ur "[[Usagi Yojimbo]]" av Stan Sakai © Stan Sakai]]
Termen '''cameo''' kommer från filmvärlden och betecknar ett kort gästspel av en särskild person som statist i en film. Termen används på samma sätt inom seriemediet och kan då syfta både på verkliga personer och t.ex. på seriefigurer ur andra serier. (Givetvis finns en viss skillnad mellan film och serier: En cameo i en (spel)film brukar innebära att vederbörande själv ställer upp och deltar, medan serieskapare inte är lika beroende av de gästspelandes personliga medverkan.)
Termen '''''cameo''''' kommer från filmvärlden och betecknar ett kort gästspel av en särskild person som statist i en film. Termen används på samma sätt inom seriemediet och kan då syfta både på verkliga personer och t.ex. på seriefigurer ur andra serier. (Givetvis finns en viss skillnad mellan film och serier: En cameo i en (spel)film brukar innebära att vederbörande själv ställer upp och deltar, medan serieskapare inte är lika beroende av de gästspelandes personliga medverkan.)


I '''filmvärlden''' återfinns exemplet med [[Stan Lee]], som får en liten roll varje gång en [[Marvel]]-serie filmatiseras. De oinsatta känner knappast igen Stan Lee, men för serieintresserade tillför det en extra dimension. Stan Lee och många andra serieskapare gästspelar självklart också i tecknade serier, antingen ritade av dem själva eller av andra. Gästspelen kan vara i form av just korta cameos, eller också deltar serieskaparna aktivt i äventyret i [[metaserie]]form eller i en alternativ verklighet.
I filmvärlden återfinns exemplet med [[Stan Lee]], som får en liten roll varje gång en [[Marvel]]-serie filmatiseras. De oinsatta känner knappast igen Stan Lee, men för serieintresserade tillför det en extra dimension. Stan Lee och många andra serieskapare gästspelar självklart också i tecknade serier, antingen ritade av dem själva eller av andra. Gästspelen kan vara i form av just korta cameos, eller också deltar serieskaparna aktivt i äventyret i [[metaserie]]form eller i en alternativ verklighet.


I '''tecknade serier''' kan andra hjältar ibland gästspela, ibland öppet för hjälpa upp försäljningen av en viss serietidning ([[Batman]] och [[Wolverine]] är exempel på figurer som ofta används i det syftet). Andra gånger sker detta även med lägre profil – till exempel kan hjälten figurera i sin civila identitet eller snabbt susa förbi utan att påverka historien. Serietecknare kan ibland också smyga in seriefigurer från andra förlag och genrer i teckningar av stora folksamlingar.
I tecknade serier kan andra hjältar ibland gästspela, ibland öppet för hjälpa upp försäljningen av en viss serietidning ([[Batman]] och [[Wolverine]] är exempel på figurer som ofta används i det syftet). Andra gånger sker detta även med lägre profil – till exempel kan hjälten figurera i sin civila identitet eller snabbt susa förbi utan att påverka historien. Serietecknare kan ibland också smyga in seriefigurer från andra förlag och genrer i teckningar av stora folksamlingar.
Även cameos av verkliga personer i tecknade serier är populära. En serietecknare kan smyga in sig själv eller sina vänner in i några serierutor (som  [[Hergé]] gör i slutet av "[[Kung Ottokars spira]]", eller [[Uderzo]] och [[Goscinny]] i många [[Asterix]]-äventyr), eller rentav använda sig av en känd skådespelare för att "besätta" en viss roll i serien.
Även cameos av verkliga personer i tecknade serier är populära. En serietecknare kan smyga in sig själv eller sina vänner in i några serierutor (som  [[Hergé]] gör i slutet av "[[Kung Ottokars spira]]", eller [[Uderzo]] och [[Goscinny]] i många [[Asterix]]-äventyr), eller rentav använda sig av en känd skådespelare för att "besätta" en viss roll i serien.


Rad 11: Rad 11:


==Kuriosa==
==Kuriosa==
Order '''cameo''' kommer från engelskan och betyder ursprungligen '''kamé''', en reliefgravyr på en ädelsten.
Ordet ''cameo'' kommer från engelskan och betyder ursprungligen ''kamé'', en reliefgravyr på en ädelsten.


==Se även==
==Se även==

Versionen från 28 augusti 2006 kl. 22.44

Cameo: Bland de fyra krigarna som skall överfalla Usagi och Gen finns bland annat Sergio Aragonés, Mark Evanier och Stan Sakai själv. Ur "Usagi Yojimbo" av Stan Sakai © Stan Sakai

Termen cameo kommer från filmvärlden och betecknar ett kort gästspel av en särskild person som statist i en film. Termen används på samma sätt inom seriemediet och kan då syfta både på verkliga personer och t.ex. på seriefigurer ur andra serier. (Givetvis finns en viss skillnad mellan film och serier: En cameo i en (spel)film brukar innebära att vederbörande själv ställer upp och deltar, medan serieskapare inte är lika beroende av de gästspelandes personliga medverkan.)

I filmvärlden återfinns exemplet med Stan Lee, som får en liten roll varje gång en Marvel-serie filmatiseras. De oinsatta känner knappast igen Stan Lee, men för serieintresserade tillför det en extra dimension. Stan Lee och många andra serieskapare gästspelar självklart också i tecknade serier, antingen ritade av dem själva eller av andra. Gästspelen kan vara i form av just korta cameos, eller också deltar serieskaparna aktivt i äventyret i metaserieform eller i en alternativ verklighet.

I tecknade serier kan andra hjältar ibland gästspela, ibland öppet för hjälpa upp försäljningen av en viss serietidning (Batman och Wolverine är exempel på figurer som ofta används i det syftet). Andra gånger sker detta även med lägre profil – till exempel kan hjälten figurera i sin civila identitet eller snabbt susa förbi utan att påverka historien. Serietecknare kan ibland också smyga in seriefigurer från andra förlag och genrer i teckningar av stora folksamlingar. Även cameos av verkliga personer i tecknade serier är populära. En serietecknare kan smyga in sig själv eller sina vänner in i några serierutor (som Hergé gör i slutet av "Kung Ottokars spira", eller Uderzo och Goscinny i många Asterix-äventyr), eller rentav använda sig av en känd skådespelare för att "besätta" en viss roll i serien.

Nämnas bör även serien "League of Extraordinary Gentlemen" som är en veritabel buffé av gästspel från och referenser till allehanda verk ur såväl den finkulturella som den populära litteraturhistorien.

Kuriosa

Ordet cameo kommer från engelskan och betyder ursprungligen kamé, en reliefgravyr på en ädelsten.

Se även