Skillnad mellan versioner av "Diskussion:Animerade Disneyfilmer"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
m (Keffy flyttade sidan Diskussion:Animerade Disneyfilmer till Diskussion:Animerade disneyfilmer över en omdirigering: ogör flytt i väntan på konsensus)
m (→‎Disney- vs. disney- --: Flyttar hit diskussion från min personliga diskussionssida, för att fler skall se diskussionen och ge sina synpunkter)
Rad 14: Rad 14:


::::::Nej, substantiv avledda från egennamn får inte alls "alltid" liten bokstav. Det får de bara, om de blir generiska ord. "Disneyserie" är inget generiskt ord, det handlar om en serie som är skapad av företaget Disney eller någon av dess licenstagare. Det hade kunnat vara liten bokstav, om begreppet hade kommit att avse en viss typ av serie, en viss genre, en viss teckningsstil eller liknande, men så är inte fallet. [[Användare:E.G.|E.G.]] den 24 november 2018 kl. 03.25 (CET)
::::::Nej, substantiv avledda från egennamn får inte alls "alltid" liten bokstav. Det får de bara, om de blir generiska ord. "Disneyserie" är inget generiskt ord, det handlar om en serie som är skapad av företaget Disney eller någon av dess licenstagare. Det hade kunnat vara liten bokstav, om begreppet hade kommit att avse en viss typ av serie, en viss genre, en viss teckningsstil eller liknande, men så är inte fallet. [[Användare:E.G.|E.G.]] den 24 november 2018 kl. 03.25 (CET)
:::Det råder fortfarande inte konsensus om detta. Vänligen ändra tillbaka till användarna är överens. -[[Användare:Keffy|Keffy]] ([[Användardiskussion:Keffy|diskussion]]) 26 mars 2019 kl. 16.11 (CET)
::::Substantiviseringar och sammansättningar av namn bör inte ha versal, såvida inte formen förekommer tillfälligt i språket eller har kvar karaktären av namn. Till skillnad från engelskan eller tyskan, där versal är korrekt. På svenska kan man emellertid tala om Trenter-deckare och Barks-serier. (Johnny Hazard)
:::::Johnny Hazard, glöm inte att signera dina inlägg med fyra tilde. <NOWIKI>~~~~</NOWIKI> Litet osäker på om Trenter-deckare och Barks-serier är samma sak, då det handlar om enskilda upphovsmän, medan Disneyserier (eller disneyserier) snarare är en genre eller varumärkesklassificering. [[Användare:Wakuran|惑乱 * \)/ (\ (&#60; \) (2 /) /)/ * Wakuran]] ([[Användardiskussion:Wakuran|diskussion]]) 27 mars 2019 kl. 12.03 (CET)
::::::Det är ju inte samma sak, därför skiljer sig användningen av versal. Disneyserier har inte mycket med personen Disney i sig att göra, därför bör man använda gemen. Precis som för begreppen röntgenbilder, palmehat och kafkaaktig. Ursäkta att jag glömde tilde [[Användare:Johnny Hazard|Johnny Hazard]] ([[Användardiskussion:Johnny Hazard|diskussion]]) 27 mars 2019 kl. 17.51 (CET)
:::::::Allt Disneymaterial har med företaget Disney att göra, därför skall det vara versalt D. Disney är ingen genrebeteckning, utan en beteckning för serier som alla emanerar från ett visst företags utgivning (inklusive licenser som de ger ut). Det finns ingen anledning att skriva Disney med gement d. [[Användare:E.G.|E.G.]] den 31 mars 2019 kl. 23.35 (CEST)
::::::::Har Svenska Akademien eller Språkrådet kommit med något utlåtande? Det känns som en diskussion mellan två olika personer aldrig kommer leda någonstans. [[Användare:Wakuran|惑乱 * \)/ (\ (&#60; \) (2 /) /)/ * Wakuran]] ([[Användardiskussion:Wakuran|diskussion]]) 1 april 2019 kl. 15.00 (CEST)
:::::::::Det räcker med enkla svenska skrivregler, man behöver inte blanda in svenska akademin eller språkrådet. Det heter disneyserier och volvobilar, inte Disneyserier och Volvobilar. [[Användare:Johnny Hazard|Johnny Hazard]] ([[Användardiskussion:Johnny Hazard|diskussion]]) 1 april 2019 kl. 19.00 (CEST)
::::::::::Det är nog bra om du inte hittar på egna skrivregler. Det heter Disneyserier och Volvobilar. [[Användare:E.G.|E.G.]] den 9 april 2019 kl. 12.42 (CEST)
::::::::::Här kan man läsa mer om hur sådana här ord i regel hanteras på svenska: http://dinsvenska.se/namn-och-titlar/skriver-man-mediesverige-med-stor-eller-liten-begynnelsebokstav/ och här: https://tt.se/tt-spraket/skriv/versaler-och-gemener/#chapter5 . Om du har någon auktoritativ källa som påstår något annat, så får du gärna dela med dig av den. [[Användare:E.G.|E.G.]] den 9 april 2019 kl. 16.42 (CEST)
::::::::Om det inte finns någon anledning att skriva disneyserier gement, varför tror du då svenska Wikipedia gör det: "Exempel på disneyserier är Kalle Anka". Disney är ett namn, men det betyder inte att alla former av dess sammansättningar och avledningar ska skrivas versalt i svenskan. Kanske tänker du på tyskan, där alla substantiv inleds med versal? Tänk på att Röntgen är ett namn, men röntgenbilder skrivs gement. Disneyserier är ett så allmänt begrepp att det inte bör skrivas versalt, substantiv avledda av egennamn får alltid liten bokstav, så enkelt är det. [[Användare:Johnny Hazard|Johnny Hazard]] ([[Användardiskussion:Johnny Hazard|diskussion]]) 1 april 2019 kl. 17.00 (CEST)
::::::::::Det är väl ingen som använder Wikipedia som någon språkauktoritet? Där skiftar skrivsätt från artikel till artikel. [[Användare:E.G.|E.G.]] den 9 april 2019 kl. 12.42 (CEST)
:::::::::::Skiftar ja, precis som i Seriewikin. Svenskan är knepig, det heter t.ex. Falutrakten men falukorv. Eftersom personen med namnet Disney har svag anknytning till dagens disneyserier, bör det skrivas gement. Att Disney är ett varumärke är inget skäl, snarare tvärtom när det är frågan om en icke marknadsförande text. [[Användare:Johnny Hazard|Johnny Hazard]] ([[Användardiskussion:Johnny Hazard|diskussion]]) 9 april 2019 kl. 18.17 (CEST)
::::::::::::Jag anser inte att Walt Disney har någon svag anknytning till serierna och företaget som bär hans namn har en urstark koppling till dem. Att Disney är ett varumärke är definitivt ett skäl, ett mycket starkt sådant. Alla Disneyserier ges ut under det varumärket, det är just därför de är Disneyserier. Det finns ingen annan anledning till att de kallas så och det finns inga andra serier som kallas så. Om du inte har något annat än ditt eget tyckande som skäl, vilket går emot svenska språkvetares synpunkter, så tycker jag att du borde släppa den här saken och låta Seriewikins standard följa språkvetarnas. [[Användare:E.G.|E.G.]] den 9 april 2019 kl. 18.50 (CEST)
:::::::::::::På vilket sätt går det emot "svenska språkvetares synpunkter", vilka avser du och kan du anföra något exempel på där en språkvetare uttryckligen och direkt uttalat sig om just "disneyserier"? [[Användare:Johnny Hazard|Johnny Hazard]] ([[Användardiskussion:Johnny Hazard|diskussion]]) 10 april 2019 kl. 18.29 (CEST)
::::::::::::::Jag förutsätter att du har läst texterna som jag har länkat till här ovan. Jag tycker att de är mycket tydliga, även om de inte nämner Disney specifikt. Frågan gäller förstås inte heller bara Disney specifikt. Du har ännu inte visat någon som påstår något annat. [[Användare:E.G.|E.G.]] den 10 april 2019 kl. 21.02 (CEST)
::::::::::::::En till länk, en språkvetare som skriver Volvobilar och inte volvobilar: https://www.kotus.fi/sv/publikationer/sprakspalter/reuters_rutor_1986_2013/1988/sammanskriv_sammansattningar! [[Användare:E.G.|E.G.]] den 10 april 2019 kl. 21.07 (CEST)
:::::::::::::::En språkvetare i Finland ja, finlandssvenskañ är betydligt mer konservativ. [[Användare:Johnny Hazard|Johnny Hazard]] ([[Användardiskussion:Johnny Hazard|diskussion]]) 10 april 2019 kl. 21.45 (CEST)
Det är ingen som ifrågasätter vad du anser i sakfrågan, E.G. Det handlar snarare om att det inte är någon användares personliga åsikter som det ska komma an på, utan på Seriewikins kollektiva. Att börja flytta artiklar utan konsensus leder enbart till okonstruktiva redigeringskrig och destruktiva konflikter. Kan någon administratör gå in och styra upp det här? --[[Användare:Keffy|Keffy]] ([[Användardiskussion:Keffy|diskussion]]) 10 april 2019 kl. 15.19 (CEST)
:Jag tror inte heller att någon ifrågasätter min åsikt, Keffy, men det vore ju bra om Johnny Hazard, som har en helt egen åsikt i detta som skiljer sig från allmänna språkliga regler och rekommendationer, också kunde inse vad som faktiskt borde gälla. Jag förstår faktiskt inte varför han framhärdar i sin högst personliga åsikt. [[Användare:E.G.|E.G.]] den 10 april 2019 kl. 16.32 (CEST)
::Såväl du som Johnny Hazard har rimliga språkliga argument. Det är inte så att du har rätt och han har fel. Du får helt enkelt avvakta att göra redigeringar som passar din språkliga känsla tills och om ett konsensus som delar din åsikt har nåtts. --[[Användare:Keffy|Keffy]] ([[Användardiskussion:Keffy|diskussion]]) 10 april 2019 kl. 20.06 (CEST)
:::Johnny Hazard är ensam om sin åsikt, både här på Seriewikin och om man jämför med vad som skrivs av olika språkvetare. Varför skall vi vänta på att Johnny uttryckligen skall foga sig innan vi fortsätter? [[Användare:E.G.|E.G.]] den 10 april 2019 kl. 20.55 (CEST)
::::Tydligen inte ensam, eftersom båda formerna D/d återfinns i åtskilliga artiklar i Seriewikin av olika skribenter. Vad jag hävdar är att begreppet "disneyserier" har förlorat sin karaktär av namn, och av de flesta numera uppfattas som närmast en genrebeteckning. Om man söker efter publiceringar av de båda formerna, så får man ungefär 50/50, trots att ordet ingalunda är speciellt frekvent. "Disneyserier"  är ungefär lika frekvent i Svenska wikipedia som "disneyserier", 52 resp 53 belägg. Gemenformen förekommer också övervägande på onlinemedia, såsom Flashback, Twitter och diverse bloggar. Därtill enstaka belägg i tidskrifter, såsom Familjeliv. Versalformen, "Disneyserier" återfinns i några enskilda belägg i dagstidningar, finska (sic) Hufudstadsbladet samt Göteborgsposten. Detta avspeglar språkbrukarnas inställning, de finner alltså "disneyserier" minst lika naturligt som "Disneyserier". Och syvende och sist är det ju det brukade språket som bestämmer vad som är (blir) rätt eller fel, då ju både grammatik och stavning alltid är i utveckling och förändring. [[Användare:Johnny Hazard|Johnny Hazard]] ([[Användardiskussion:Johnny Hazard|diskussion]]) 10 april 2019 kl. 21.59 (CEST)
:::::Du är den ende som försvarar formen i den här diskussionen. Disneyserier har inte förlorat sin karaktär av namn, för ordet hänvisar alltid till serier som ges ut av eller med tillstånd av företaget Disney och med det figurgalleri som har utvecklats där. Det finns ingen karaktär av genre i ordet, utan ordet hänvisar specifikt till företagets serier (egna eller skapade under licens). Ingen använder uttrycket för att allmänt hänvisa till fabeldjursserier eller till serier som har sitt ursprung i tecknade filmer eller serier i en viss teckningsstil eller serier med en viss tematik i sina berättelser. [[Användare:E.G.|E.G.]] den 10 april 2019 kl. 23.13 (CEST)

Versionen från 11 april 2019 kl. 10.35

Disney- vs. disney- --

Någon användare har tagit det till sin mission att ändra förledet disney- till Disney- i (vissa) artiklar. Språkligt så funkar båda, men det vore bra om det togs principbeslut i frågan. Att jag använder gemen beror huvudsakligen på att det varit det på Seriewikin mest frekvent använda sedan långt innan jag kom hit. Har beslut tagits att ändra det? --Keffy (diskussion) 26 oktober 2018 kl. 10.48 (CEST)

Disney är ett namn, på en person (Walt Disney) och på företaget han skapade. Det är självklart att det skall skrivas med versal begynnelsebokstav. Jag anser inte att det funkar språkligt att skriva det med gemen begynnelsebokstav. Det handlar inte om en generisk term för serier av ett visst slag, utan alla Disneyserier är Disneyserier just för att de är skapade av företaget Disney eller något annat företag som har licens från Disney. E.G. den 12 november 2018 kl. 01.07 (CET)
Och det är en fullt rimlig åsikt. Men för att inte massa tid och arbete ska gå läggas på redigeringskrig behöver den sanktioneras. Jag har ingen stark åsikt i sakfrågan (att skriva egennamn med gemen i sammansatta ord som står på egna ben är språkligt korrekt), men administratörer och redaktörer som sjösatte Seriewikins huvudsakliga skrivsätt (gement d) bör kunna redogöra för resonemanget. —Keffy (diskussion) 18 november 2018 kl. 13.51 (CET)
Jag var inte med på den tiden, men jag vet att substantiv avledda från egennamn alltid har liten bokstav, och därför ska det heta "disneyserier". Likaså, som jag varit i diskussion med E.G. tidigare, heter det t.ex. dvd, cd och tv. Det är bara att läsa på om svenska skrivregler, vilket alla skribenter bör göra. --Johnny Hazard (diskussion) 18 november 2018 kl. 14.29 (CET)
Jag tror inte det någonsin har framkommit något officiellt beslut genom diskussion här. Annars finns det allmänna skrivregler. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 18 november 2018 kl. 17.18 (CET)
Det är väldigt få skrivregler wikin har, tror det skulle vara bra att komplettera med hur versaler används i svenskan, folk blandar gärna ihop det med engelskans versalbruk tack vare skolan numera. Det står f.ö. också att man "gör skillnad på förkortningar och sammandrag", men jag skulle nog vilja uttrycka det som så att sammandragsförkortningar är en speciell typ av förkortningar. --Johnny Hazard (diskussion) 18 november 2018 kl. 17.52 (CET)
Nej, substantiv avledda från egennamn får inte alls "alltid" liten bokstav. Det får de bara, om de blir generiska ord. "Disneyserie" är inget generiskt ord, det handlar om en serie som är skapad av företaget Disney eller någon av dess licenstagare. Det hade kunnat vara liten bokstav, om begreppet hade kommit att avse en viss typ av serie, en viss genre, en viss teckningsstil eller liknande, men så är inte fallet. E.G. den 24 november 2018 kl. 03.25 (CET)
Det råder fortfarande inte konsensus om detta. Vänligen ändra tillbaka till användarna är överens. -Keffy (diskussion) 26 mars 2019 kl. 16.11 (CET)
Substantiviseringar och sammansättningar av namn bör inte ha versal, såvida inte formen förekommer tillfälligt i språket eller har kvar karaktären av namn. Till skillnad från engelskan eller tyskan, där versal är korrekt. På svenska kan man emellertid tala om Trenter-deckare och Barks-serier. (Johnny Hazard)
Johnny Hazard, glöm inte att signera dina inlägg med fyra tilde. ~~~~ Litet osäker på om Trenter-deckare och Barks-serier är samma sak, då det handlar om enskilda upphovsmän, medan Disneyserier (eller disneyserier) snarare är en genre eller varumärkesklassificering. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 27 mars 2019 kl. 12.03 (CET)
Det är ju inte samma sak, därför skiljer sig användningen av versal. Disneyserier har inte mycket med personen Disney i sig att göra, därför bör man använda gemen. Precis som för begreppen röntgenbilder, palmehat och kafkaaktig. Ursäkta att jag glömde tilde Johnny Hazard (diskussion) 27 mars 2019 kl. 17.51 (CET)
Allt Disneymaterial har med företaget Disney att göra, därför skall det vara versalt D. Disney är ingen genrebeteckning, utan en beteckning för serier som alla emanerar från ett visst företags utgivning (inklusive licenser som de ger ut). Det finns ingen anledning att skriva Disney med gement d. E.G. den 31 mars 2019 kl. 23.35 (CEST)
Har Svenska Akademien eller Språkrådet kommit med något utlåtande? Det känns som en diskussion mellan två olika personer aldrig kommer leda någonstans. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 1 april 2019 kl. 15.00 (CEST)
Det räcker med enkla svenska skrivregler, man behöver inte blanda in svenska akademin eller språkrådet. Det heter disneyserier och volvobilar, inte Disneyserier och Volvobilar. Johnny Hazard (diskussion) 1 april 2019 kl. 19.00 (CEST)
Det är nog bra om du inte hittar på egna skrivregler. Det heter Disneyserier och Volvobilar. E.G. den 9 april 2019 kl. 12.42 (CEST)
Här kan man läsa mer om hur sådana här ord i regel hanteras på svenska: http://dinsvenska.se/namn-och-titlar/skriver-man-mediesverige-med-stor-eller-liten-begynnelsebokstav/ och här: https://tt.se/tt-spraket/skriv/versaler-och-gemener/#chapter5 . Om du har någon auktoritativ källa som påstår något annat, så får du gärna dela med dig av den. E.G. den 9 april 2019 kl. 16.42 (CEST)
Om det inte finns någon anledning att skriva disneyserier gement, varför tror du då svenska Wikipedia gör det: "Exempel på disneyserier är Kalle Anka". Disney är ett namn, men det betyder inte att alla former av dess sammansättningar och avledningar ska skrivas versalt i svenskan. Kanske tänker du på tyskan, där alla substantiv inleds med versal? Tänk på att Röntgen är ett namn, men röntgenbilder skrivs gement. Disneyserier är ett så allmänt begrepp att det inte bör skrivas versalt, substantiv avledda av egennamn får alltid liten bokstav, så enkelt är det. Johnny Hazard (diskussion) 1 april 2019 kl. 17.00 (CEST)
Det är väl ingen som använder Wikipedia som någon språkauktoritet? Där skiftar skrivsätt från artikel till artikel. E.G. den 9 april 2019 kl. 12.42 (CEST)
Skiftar ja, precis som i Seriewikin. Svenskan är knepig, det heter t.ex. Falutrakten men falukorv. Eftersom personen med namnet Disney har svag anknytning till dagens disneyserier, bör det skrivas gement. Att Disney är ett varumärke är inget skäl, snarare tvärtom när det är frågan om en icke marknadsförande text. Johnny Hazard (diskussion) 9 april 2019 kl. 18.17 (CEST)
Jag anser inte att Walt Disney har någon svag anknytning till serierna och företaget som bär hans namn har en urstark koppling till dem. Att Disney är ett varumärke är definitivt ett skäl, ett mycket starkt sådant. Alla Disneyserier ges ut under det varumärket, det är just därför de är Disneyserier. Det finns ingen annan anledning till att de kallas så och det finns inga andra serier som kallas så. Om du inte har något annat än ditt eget tyckande som skäl, vilket går emot svenska språkvetares synpunkter, så tycker jag att du borde släppa den här saken och låta Seriewikins standard följa språkvetarnas. E.G. den 9 april 2019 kl. 18.50 (CEST)
På vilket sätt går det emot "svenska språkvetares synpunkter", vilka avser du och kan du anföra något exempel på där en språkvetare uttryckligen och direkt uttalat sig om just "disneyserier"? Johnny Hazard (diskussion) 10 april 2019 kl. 18.29 (CEST)
Jag förutsätter att du har läst texterna som jag har länkat till här ovan. Jag tycker att de är mycket tydliga, även om de inte nämner Disney specifikt. Frågan gäller förstås inte heller bara Disney specifikt. Du har ännu inte visat någon som påstår något annat. E.G. den 10 april 2019 kl. 21.02 (CEST)
En till länk, en språkvetare som skriver Volvobilar och inte volvobilar: https://www.kotus.fi/sv/publikationer/sprakspalter/reuters_rutor_1986_2013/1988/sammanskriv_sammansattningar! E.G. den 10 april 2019 kl. 21.07 (CEST)
En språkvetare i Finland ja, finlandssvenskañ är betydligt mer konservativ. Johnny Hazard (diskussion) 10 april 2019 kl. 21.45 (CEST)

Det är ingen som ifrågasätter vad du anser i sakfrågan, E.G. Det handlar snarare om att det inte är någon användares personliga åsikter som det ska komma an på, utan på Seriewikins kollektiva. Att börja flytta artiklar utan konsensus leder enbart till okonstruktiva redigeringskrig och destruktiva konflikter. Kan någon administratör gå in och styra upp det här? --Keffy (diskussion) 10 april 2019 kl. 15.19 (CEST)

Jag tror inte heller att någon ifrågasätter min åsikt, Keffy, men det vore ju bra om Johnny Hazard, som har en helt egen åsikt i detta som skiljer sig från allmänna språkliga regler och rekommendationer, också kunde inse vad som faktiskt borde gälla. Jag förstår faktiskt inte varför han framhärdar i sin högst personliga åsikt. E.G. den 10 april 2019 kl. 16.32 (CEST)
Såväl du som Johnny Hazard har rimliga språkliga argument. Det är inte så att du har rätt och han har fel. Du får helt enkelt avvakta att göra redigeringar som passar din språkliga känsla tills och om ett konsensus som delar din åsikt har nåtts. --Keffy (diskussion) 10 april 2019 kl. 20.06 (CEST)
Johnny Hazard är ensam om sin åsikt, både här på Seriewikin och om man jämför med vad som skrivs av olika språkvetare. Varför skall vi vänta på att Johnny uttryckligen skall foga sig innan vi fortsätter? E.G. den 10 april 2019 kl. 20.55 (CEST)
Tydligen inte ensam, eftersom båda formerna D/d återfinns i åtskilliga artiklar i Seriewikin av olika skribenter. Vad jag hävdar är att begreppet "disneyserier" har förlorat sin karaktär av namn, och av de flesta numera uppfattas som närmast en genrebeteckning. Om man söker efter publiceringar av de båda formerna, så får man ungefär 50/50, trots att ordet ingalunda är speciellt frekvent. "Disneyserier" är ungefär lika frekvent i Svenska wikipedia som "disneyserier", 52 resp 53 belägg. Gemenformen förekommer också övervägande på onlinemedia, såsom Flashback, Twitter och diverse bloggar. Därtill enstaka belägg i tidskrifter, såsom Familjeliv. Versalformen, "Disneyserier" återfinns i några enskilda belägg i dagstidningar, finska (sic) Hufudstadsbladet samt Göteborgsposten. Detta avspeglar språkbrukarnas inställning, de finner alltså "disneyserier" minst lika naturligt som "Disneyserier". Och syvende och sist är det ju det brukade språket som bestämmer vad som är (blir) rätt eller fel, då ju både grammatik och stavning alltid är i utveckling och förändring. Johnny Hazard (diskussion) 10 april 2019 kl. 21.59 (CEST)
Du är den ende som försvarar formen i den här diskussionen. Disneyserier har inte förlorat sin karaktär av namn, för ordet hänvisar alltid till serier som ges ut av eller med tillstånd av företaget Disney och med det figurgalleri som har utvecklats där. Det finns ingen karaktär av genre i ordet, utan ordet hänvisar specifikt till företagets serier (egna eller skapade under licens). Ingen använder uttrycket för att allmänt hänvisa till fabeldjursserier eller till serier som har sitt ursprung i tecknade filmer eller serier i en viss teckningsstil eller serier med en viss tematik i sina berättelser. E.G. den 10 april 2019 kl. 23.13 (CEST)