Mouseton

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.

Mouseton är det engelska namnet på Musse Piggs hemstad i serier producerade av Disney Comics under 1990-talet, och har återkommit även i senare amerikanska Disneypublikationer.

Ortsnamnet har sina rötter i Mouseville, vilket var namnet på Musses hemort i Floyd Gottfredsons Musse-serier från och med slutet av 1930-talet. Inför Disney Comics nyproduktion av "Musse Pigg"-serien, som strävade efter att återgå till Gottfredsons Musse, snarare än den version som hade växt fram i amerikanska serietidningar under perioden 1950-1980, var den ursprungliga idén att återinföra Gottfredsons namn. Namnbytet till Mouseton föranleddes av att Mouseville under 1990-talet användes som namn för Mighty Mouses hemstad.

I Westerns serietidningsversion, med tecknare som Paul Murry, anges Musse vanligen som boende i Duckburg (Ankeborg), vilket också vanligen är fallet i de danskproducerade serierna, liksom i serier producerade i Nederländerna, Tyskland och Brasilien.

I Frankrike har Musses stad namnet Mickeyville, och i Italien fick Mouseville redan på 1950-talet heta Topolinia, också i inhemska serier. Sedan 2004 översätts Topolinia med Mouseton när italienska serier publiceras i USA. I svensk översättning har Topolinia blivit såväl Musköping[källa behövs] som Musseberg[1]. Sedan 1980-talet kallas dock Topolinia konsekvent Ankeborg i den svenska översättningen av de italienska serierna.

1961 placerade Romano Scarpa Topolinia i den fiktiva amerikanska delstaten Calidornia, vilket i svensk översättning blev Calidornien[2] (ej att förväxlas med Kalle Vildands hemland Caledonia/Kaledonien, det historiska namnet på Skottland, eller den fiktiva amerikanska delstaten Calisota, som hyser Ankeborg i serier av Carl Barks och Don Rosa).

Fotnoter

  1. "Musse och mannen från Sing-Song" i Kalle Ankas Pocket nr. 11
  2. "Musse – Kejsaren av Calidornien" i Kalle Ankas Pocket nr. 17