Annual

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Annuals)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

En annual (ung. årlig) är i USA och Storbritannien en specialutgåva av en reguljär serietidning, eller ett eget franchisekoncept, med en egen numrering. Man kan, om man vill hårdra det, säga att en annual är en motsvarighet till de svenska julalbumen.

USA

I USA är en annual (ung. årlig) är ett amerikanskt årligt specialnummer av en reguljär serietidning, med en egen numrering. En annual kan vara mer påkostad och tjockare än en normal tidning, och ofta innehåller den en avslutad historia som inte passar in i den reguljära titeln, kanske tecknad av en serietecknare som annars inte befattar sig med månadsruljangsen.

På senare år har dessa specialtidningar missbrukats av de stora superhjälteförlagen då man har låtit så kallade crossovers eller övergripande teman löpa genom alla förlagets annuals, vilket underminerat tidningens självständiga status.

Storbritannien

Även i Storbritannien finns det en långlivad annual-produktion. Här skiljer sig dock annual-utgåvorna i regel mer från vanliga serietidningar, med högre sidantal och tjockare pärmar.