Startsidan

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Välkommen till Seriewikin, den interaktiva nätencyklopedin om tecknade serier

Om Seriewikin  |  Om att arbeta i Seriewikin  |  Instruktioner  |  Antal artiklar: 19 202   |  Kontakta redaktionen   |  Diskussionsforum  |  Seriefrämjandet   |   Besök oss på Facebook!

Nu är den nya forumprogramvaran installerad! Avsedd för allmänna diskussioner i en mer strukturerad miljö.
Nya forumet finns här!

Seriewikin

Translogo.gif
Det här är Seriewikin, Seriefrämjandets wikibaserade uppslagsverk och tillika Sveriges största faktasamling om allt som rör tecknade serier i Sverige och i resten av världen. Just nu finns här 19 202 artiklar.

På Seriewikin kan du bland annat hitta information om seriefigurer, serieskapare, förlag och studior. Undrar du över serieterminologi hoppas vi att den här resursen kan vara till hjälp.

Seriewikin skapas kontinuerligt av svenska serieentusiaster – så rätta och komplettera gärna artiklarna! Gå in på sidan deltagarportalen och titta gärna på instruktionerna innan du sätter igång!

Månadens utvalda artikel

Alex Raymond, bild tagen ca 1940. Bredvid Raymond syns hans barn, Alex Jr. och Lynne. © King Features Syndicate

Alex Raymond, född 2 oktober 1909, död 6 september 1956, amerikansk serieskapare. En av 1900-talets mest stilbildande och viktigaste serieskapare. Trots att han dog i förtid hann han med att skapa och arbeta med flera idag klassiska serier som "Blixt Gordon", "Agent X9" och "Rip Kirby".

Raymond var äldst i en syskonskara bestående av fem bröder och en syster. Alla sex gillade att teckna, och bland bröderna fanns Jim Raymond och George Raymond, som liksom Alex skulle växa upp och bli serieskapare. Systern Bea blev sedermera farmor till skådespelaren Matt Dillon (ej att förväxla med västernserien med samma namn).

Den unge Alex Raymond var en stor beundrare av Jules Vernes böcker, och under ungdomen dessutom en framgångsrik atlet, som kom in på college via ett idrottsstipendium. 1929 började han sin professionella tecknarkarriär, som assistent till Russ Westover på dennes serie "Tillie the Toiler".


Aktuellt

Vecka 15

Pågående evenemang: