Startsidan

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Välkommen till Seriewikin, den interaktiva nätencyklopedin om tecknade serier

Om Seriewikin  |  Om att arbeta i Seriewikin  |  Instruktioner  |  Antal artiklar: 18 853   |  Kontakta redaktionen   |  Diskussionsforum  |  Seriefrämjandet   |   Besök oss på Facebook!

Nu är den nya forumprogramvaran installerad! Avsedd för allmänna diskussioner i en mer strukturerad miljö.
Nya forumet finns här!

Seriewikin

Translogo.gif
Det här är Seriewikin, Seriefrämjandets wikibaserade uppslagsverk och tillika Sveriges största faktasamling om allt som rör tecknade serier i Sverige och i resten av världen. Just nu finns här 18 853 artiklar.

På Seriewikin kan du bland annat hitta information om seriefigurer, serieskapare, förlag och studior. Undrar du över serieterminologi hoppas vi att den här resursen kan vara till hjälp.

Seriewikin skapas kontinuerligt av svenska serieentusiaster – så rätta och komplettera gärna artiklarna! Gå in på sidan deltagarportalen och titta gärna på instruktionerna innan du sätter igång!

Månadens utvalda artikel

Kristiina KolehmainenUrhundenutdelningen i Kulturhuset 2007, ihållandes en bild av Canicola. Bild   © Fredrik Strömberg.

Kristiina Kolehmainen, bibliotekarie född den 21 november 1956 i Kotka, Finland, död den 27 mars 2012 i Stockholm. Kolehmainen var initiativtagare till och chef för Serieteket i Stockholm. Hon deltog i och ansvarade för en mängd serierelaterade evenemang och verksamheter. Hon arbetade även som översättare, utställningsproducent, festivalgeneral etc. Kolehmainen avled i sviterna efter långvarig cancersjukdom.

Kristiina Kolehmainen föddes den 21 november 1956 i finländska Kotka, en hamnstad vid Finska vikens kust, till stora delar uppbyggd kring massa- och pappersindustri. I sin ungdom var hon en inte oäven tävlingssimmare, men hennes stora passion blev konsten och litteraturen. Hennes serieintresse gick tillbaka till tidigt sjuttiotal, till uppväxten med den finska kulturen som var väldigt undergroundbetonad på den tiden. Robert Crumb och Gilbert Shelton och Hunt Emerson fanns på finska. "Jag har inte vuxit upp med Kalle Anka, om man så säger", berättade hon.


Aktuellt

Vecka 24

Pågående evenemang: