Startsidan

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Välkommen till Seriewikin, den interaktiva nätencyklopedin om tecknade serier

Om Seriewikin  |  Om att arbeta i Seriewikin  |  Instruktioner  |  Antal artiklar: 19 163   |  Kontakta redaktionen   |  Diskussionsforum  |  Seriefrämjandet   |   Besök oss på Facebook!

Nu är den nya forumprogramvaran installerad! Avsedd för allmänna diskussioner i en mer strukturerad miljö.
Nya forumet finns här!

Seriewikin

Translogo.gif
Det här är Seriewikin, Seriefrämjandets wikibaserade uppslagsverk och tillika Sveriges största faktasamling om allt som rör tecknade serier i Sverige och i resten av världen. Just nu finns här 19 163 artiklar.

På Seriewikin kan du bland annat hitta information om seriefigurer, serieskapare, förlag och studior. Undrar du över serieterminologi hoppas vi att den här resursen kan vara till hjälp.

Seriewikin skapas kontinuerligt av svenska serieentusiaster – så rätta och komplettera gärna artiklarna! Gå in på sidan deltagarportalen och titta gärna på instruktionerna innan du sätter igång!

Månadens utvalda artikel

De två logotyper som svenska Carlsen Comics använde sig av. Bytet skedde 1988.

Carlsen Comics är en förlagsetikett som använts i Danmark, Sverige och Tyskland.

1942 grundade Per Carlsen det danska Illustrationsforlaget som ett systerförlag till allmänförlaget Forlaget Carlsen. Båda förlagan var dotterförlag till seriesyndikatet PIB, grundat 1899 av Per Carlsens far, Hjalmar Carlsen. Det nya förlagets fokus var barnböcker och på 1950-talet inleddes dess serieutgivning, bland annat med PIB:s framgångsrika barnserie "Rasmus Klump".

1954 etablerades en tysk förlagsgren, Carlsen Verlag. 1954–1957 gav förlaget ut "Rasmus Klump" även på den svenska marknaden, under titeln "Rasmus Nalle". Det dröjde dock till 1968 innan Illustrationsförlaget på allvar etablerade sig i Sverige, nu med Arne Mossberg som VD och drivande kraft bakom såväl det svenska förlaget som dess snart omfattande serieutgivning, med den belgiska "Tintin" som främsta dragplåster. Mossberg kom att fortsätta leda verksamheten ända till sin pensionering i slutet av 1990-talet.

Under första halvan av 1970-talet presenterade förlaget en mängd serier och deras upphovspersoner i bokserierna "Comics – den stora serieboken" och "Special-Comics" vilka utgavs i såväl Danmark som Sverige och Tyskland. 1972 bytte såväl det danska som det svenska förlaget namn till Carlsen/if, och i samband med detta introducerades i Danmark, Sverige och Tyskland etiketten Carlsen Comics för serieutgivningen, som nu tog fart på allvar – främst i och med ett rikt utbud av fransk-belgiska serier.


Aktuellt

Vecka 49

Pågående evenemang:

  • Måndagar – Skissmåndag, Soho Beer House, Göteborg, 18.00-.
  • 29 november - 17 december – Världar i tryck – sju serietecknare från Malmö, Malmö Konsthall. [55]
  • 18 november - 23 december – Halvfartens tjusning, Jan Stenmark, Seriegalleriet, Stockholm. [56], [57]
  • 11 november 2023 - 11 januari 2024 – From Traditional Chinese Lianhuanhua to Modern Comic Art Exhibition, China Cultural Center, Stockholm. [58]