Startsidan

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Välkommen till Seriewikin, den interaktiva nätencyklopedin om tecknade serier

Om Seriewikin  |  Om att arbeta i Seriewikin  |  Instruktioner  |  Antal artiklar: 19 180   |  Kontakta redaktionen   |  Diskussionsforum  |  Seriefrämjandet   |   Besök oss på Facebook!

Nu är den nya forumprogramvaran installerad! Avsedd för allmänna diskussioner i en mer strukturerad miljö.
Nya forumet finns här!

Seriewikin

Translogo.gif
Det här är Seriewikin, Seriefrämjandets wikibaserade uppslagsverk och tillika Sveriges största faktasamling om allt som rör tecknade serier i Sverige och i resten av världen. Just nu finns här 19 180 artiklar.

På Seriewikin kan du bland annat hitta information om seriefigurer, serieskapare, förlag och studior. Undrar du över serieterminologi hoppas vi att den här resursen kan vara till hjälp.

Seriewikin skapas kontinuerligt av svenska serieentusiaster – så rätta och komplettera gärna artiklarna! Gå in på sidan deltagarportalen och titta gärna på instruktionerna innan du sätter igång!

Månadens utvalda artikel

"De tre vännerna... och Jerry" tecknad av Henrik Lange - ett svenskt exempel på när animerad film blir tecknade serier. © Carlsson/BonnierCarlsen

Animerad film, och särskild sådan som är tecknad film, är ett medium som historiskt sett har haft en stark koppling till serier. Figurer ursprungligen skapade för tecknad film uppträder ofta också i tryckt serieformat och motsatt transmediering är också vanlig så att seriefigurer inte sällan också kommer att uppträda i tecknad film.

Film kan animeras på många olika sätt, genom avfotografering av teckningar, avfotografering av dockor eller lerfigurer, sekvenslänkning av stillbildsfotografier, etc. Sedan 1900-talets slut har datoranimation blivit allt vanligare.

Gemensamt för all animation är att man sätter ihop bilder som ursprungligen är statiska för att ge en illusion av rörelse.

Även konventionell film består förstås av stillbilder i sekvens, men här har stillbilderna återskapat en rörelse från verkligheten. Konventionell film återskapar rörelse, medan animation skapar rörelse.


Aktuellt

Vecka 8

Pågående evenemang: