Startsidan

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Välkommen till Seriewikin, den interaktiva nätencyklopedin om tecknade serier

Om Seriewikin  |  Om att arbeta i Seriewikin  |  Instruktioner  |  Antal artiklar: 19 069   |  Kontakta redaktionen   |  Diskussionsforum  |  Seriefrämjandet   |   Besök oss på Facebook!

Nu är den nya forumprogramvaran installerad! Avsedd för allmänna diskussioner i en mer strukturerad miljö.
Nya forumet finns här!

Seriewikin

Translogo.gif
Det här är Seriewikin, Seriefrämjandets wikibaserade uppslagsverk och tillika Sveriges största faktasamling om allt som rör tecknade serier i Sverige och i resten av världen. Just nu finns här 19 069 artiklar.

På Seriewikin kan du bland annat hitta information om seriefigurer, serieskapare, förlag och studior. Undrar du över serieterminologi hoppas vi att den här resursen kan vara till hjälp.

Seriewikin skapas kontinuerligt av svenska serieentusiaster – så rätta och komplettera gärna artiklarna! Gå in på sidan deltagarportalen och titta gärna på instruktionerna innan du sätter igång!

Månadens utvalda artikel

"Corto Maltese" av Hugo Pratt. © upphovsmannen.

"Corto Maltese", italiensk tecknad albumserie (ursprungligen serietidningsserie) om en sjöfarande äventyrare skapad av Hugo Pratt. Figuren introducerades 1967 i följetongen "Balladen om det salta havet" som ibland betraktas som den första serieromanen. Den första serien med namnet "Corto Maltese" kom 1970.

Hugo Pratt gjorde 29 berättelser med Corto Maltese, 8 serieromaner och 21 serienoveller. En del gavs ursprungligen ut på italienska språket, andra först på franska. Originalpubliceringen av den sista berättelsen slutfördes 1991. Ungefär första hälften av serien har publicerats på svenska, dels som album från Carlsen Comics, Medusa och Kolik förlag, dels som noveller i serietidningen Casablanca.

Serien återlanserades 2015 och hittills finns det tre album gjorda av Juan Diaz Canales och Rubén Pellejero, varav ett har utgivits på svenska av Faraos Cigarer.


Aktuellt

Vecka 22

Pågående evenemang: