Startsidan

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Välkommen till Seriewikin, den interaktiva nätencyklopedin om tecknade serier

Om Seriewikin  |  Om att arbeta i Seriewikin  |  Instruktioner  |  Antal artiklar: 18 991   |  Kontakta redaktionen   |  Diskussionsforum  |  Seriefrämjandet   |   Besök oss på Facebook!

Nu är den nya forumprogramvaran installerad! Avsedd för allmänna diskussioner i en mer strukturerad miljö.
Nya forumet finns här!

Seriewikin

Translogo.gif
Det här är Seriewikin, Seriefrämjandets wikibaserade uppslagsverk och tillika Sveriges största faktasamling om allt som rör tecknade serier i Sverige och i resten av världen. Just nu finns här 18 991 artiklar.

På Seriewikin kan du bland annat hitta information om seriefigurer, serieskapare, förlag och studior. Undrar du över serieterminologi hoppas vi att den här resursen kan vara till hjälp.

Seriewikin skapas kontinuerligt av svenska serieentusiaster – så rätta och komplettera gärna artiklarna! Gå in på sidan deltagarportalen och titta gärna på instruktionerna innan du sätter igång!

Månadens utvalda artikel

Dick Tracy med den klassiska armbands-TV:n. En bild som även hamnat på amerikanskt frimärke. © TMS.

"Dick Tracy", amerikansk dagspresserie om en hårdför polisdetektiv med skarp profil skapad av Chester Gould 1931. Gould skrev och tecknade serien fram till 1977, då den togs över av andra upphovsmän. Den publiceras än i dag (2022) med Mike Curtis och Shelley Pleger vid rodret.

Dagspressversionen av "Dick Tracy" debuterade med en söndagssida den 4 oktober 1931 i dagstidningen The Detroit Mirror. Serien distribuerades till andra tidningar av Chicago Tribune New York News Syndicate (senare Tribune Media Services).

Gould tecknade serien i fem decennier. 1977 pensionerade han sig. Hans sista "Dick Tracy"-avsnitt var en söndagssida som publicerades den 25 december 1977.


Aktuellt

Vecka 38

Pågående evenemang: