Astrid Lindgren

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Astrid Lindgren Memorial Award)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Pippi flyttar in"
© Rabén & Sjögren/ Astrid Lindgren/
Ingrid Vang Nyman/ Saltkråkan AB

Astrid Anna Emilia Lindgren, född Ericsson 14 november 1907 i Vimmerby landsförsamling, Småland, död 28 januari 2002 i Stockholm (Gustav Vasa församling), svensk barnboksförfattare och kulturlegendar. Lindgren är känd över hela världen för sina barnböcker om bland andra Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och Karlsson på taket.

Astrid Lindgren som serieskapare

Astrid Lindgren har angetts som manusförfattare till serieversionerna av sina böcker "Pippi Långstrump" (tecknad av Ingrid Vang Nyman) och "Mästerdetektiven Blomkvist" (tecknad av okänd), men det är okänt hur involverad hon var i själva seriearbetet. Möjligen bestod det för hennes del enbart i att hennes böcker låg till grund för serieversionerna.

Astrid Lindgren-priset

1967 instiftades Astrid Lindgren-priset av Rabén & Sjögren i samband med Astrid Lindgrens 60-årsdag, som delas ut till förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen.[1] Bland pristagare som använt serieformen finner man Åke Holmberg (1967), Inger och Lasse Sandberg (1974), Anna-Clara och Thomas Tidholm (1997) och Jan Lööf (2011).

Astrid Lindgren Memorial Award

Under 2002 instiftades priset Astrid Lindgren Memorial Award till Astrid Lindgrens minne, ett litteraturpris inriktat på barn- och ungdomslitteratur,[2] med de första pristagarna förkunnade 2003. Prissumman på fem miljoner kronor är världens högsta för ett barnlitteraturpris.[3] Fyra pristagare har använt serieformen i sina verk; Maurice Sendak 2003, Shaun Tan 2011, Isol 2013 och Eva Lindström 2022. Seriefrämjandet är en av de nominerande instanserna till priset.

Fotnoter