François Bourgeon

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Bourgeon)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

François Bourgeon, fransk serieskapare (1945–). Upphovsman till bl.a. "Resande med vinden", "Berättelsen om Cyann", "Skymningens färdkamrater" och "Prinsessans och pagens äventyr".

Liv

François Bourgeon föddes i Paris 5 juli 1945. Bourgeon utbildade sig till en början till glasmålare, men problem med att hitta jobb och ett stort intresse för att rita fick honom att börja arbeta som illustratör i början av sjuttiotalet för tidningen Lisette-Nade. Det var i denna tidnings sjunde nummer 1972, som han debuterade som serieskapare, med den 14 sidor långa serien "'L'Ennemi Vient de la Mer". Manus skrevs av Cecile Romancère. Fler korta serier följde i tidningen. [1][2].

1973 började han att medverka i Fripounet med kortare serier. I Djin publicerades 1977 medeltidsserien "Prinsessans och pagens äventyr" i Djin efter manus av Robert Génin. Den gavs senare ut i två album, "Le Vol noir" och "Yglinga" på Glénat, och övertogs senare av Didier Convard. Han medverkade också i Pif Gadget, med bearbetningar av klassiker av bland andra Jules Verne. [3]

Det stora genombrottet som serieskapare kom 1979, då Bourgeons serie "Resande med vinden" började att publiceras i Circus, samma år publicerades det första avsnittet, "La fille sur la dunette", av Glénat.

1983 kom hans nästa stora serie, "Skymningens färdkamrater", som publicerades som följetong i (À Suivre), och som sedan gavs ut av Casterman i album.

1993 började "Berättelsen om Cyann", som Bourgeon skapade tillsammans med Claude Lacroix, att publiceras i (À Suivre), samma år gavs den första delen ut som album på Casterman.

Stil

Bourgeons serier är skapade i en realistisk stil, och han arbetar oftast mycket med akvareller.

Kvinnorna

Många av Bourgeons serie innehåller kvinnliga, starka figurer, och han har en förkärlek att avbilda kvinnor med väldigt lite, eller inga kläder. De kvinnliga figurerna drivs ofta av sin sexualitet.

Mini sverige.gif Svensk utgivning

Album

Medverkan i tidningar

  • "Dimmornas skog", Epix nr 5–8/1984
  • "Turkosstaden", Epix nr 3–7/1986
  • "Sirenens sång", Epix nr 6–11/1988

Mer om Bourgeon

Recensioner

Externa länkar

Fotnoter

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!