Diskussion:Seriefigurer på frimärken

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Jag spanade in http://www.ubcfumetti.com/international/franc_no.htm Är det någon som har koll på de mer "oklassiska" seriekulturerna, typ Afrika, Sydamerika, Östeuropa och Sydkorea och kan känna igen serierna där. Jag har hyfsad koll på Västeuropa, USA och Japan, men märkte att det var många av de andra exemplen jag inte lände igen.
Sedan så är det flera exempel där det är kända serietecknare som har designat frimärkena, men de har inte använt några av sina kända figurer. Det borde markeras.
Slutligen, så borde jag ha en gammal frimärkssamling någonstans med Disney-frimärken från typ tredje världen, jag kan försöka leta upp den, och se vilka länder det handlar om. Annars börjar sidan se hyfsad ut, med tanke på omfånget det handlar om. 惑乱 分からん 6 augusti 2006 kl.11.06 (CEST)

Där det är möjligt borde man speca information med årtal och andra fakta, men det får väl byggas ut längre fram. OlaHe 6 augusti 2006 kl.11.16 (CEST)
Vad gäller Disneyfrimärken så har jag div. handböcker om just dessa, dvs. en god koll på dem. Det finns c:a 30 "länder" med mer än 50 olika Disneyfigurer på frimärken och ungefär 3000 olika utgåvor. Ett hästjobb, mao. Det finns en hel del bluff och bågmärken. (T.ex. från små schejkdömen som SHarjah, etc. Borde inte räknas som frimärken utan som brevmärken i bästa fall). Jag har en lista på alla länder som givit ut Disneyfrimärken överhubudtaget, vilket slutar på 64 stycken.

Vad gäller frimärken från andra länder så blir det knöligare, för känner man inte igen figurerna så är det inte lätt att veta om de är "seriefigurer" egentligen. Inte ens om man känner igen en eller två figurer som seriefigurer så är det lätt då man i de flesta andra länder inte skiljer på seriefigurer och t.ex. politiska skämtteckningar. Ett ecempel är ju Mafaldafrimärket. Resten av friomärkena i samma serie är antagligen serier, men det kan man inte veta. Finland gav ut en Kalle Anka-serie, men ett frimärke visar Väinemöinen - visserligen av Don Rosa ur en serie, men om motivet INTE kom från en av hans serier, vore det en seriefigur då? Många frimärken har tecknade maskotar och andra skumma "serieliknande" saker som vi inte känner igen.

Vad räknas som frimärke?

1) Brev med färditryckta frankotecken, vanligt framförallt i Ryssland. Skall vi räkna dem?
2) Frimärksblock är vanligt. Tintin på själva frimärket, men Milou finns med precis bredvi. Är det då en utgåva med Tintin och Milou, eller bara Milou?
3) Lokalfrimärken, dvs. inte ett lands "officiella" frimärken, som t.ex. Ön Lundy utanför England som haft egna frimärken för lokalposten i sextio år, skall sådana räknas? Finns inte med i katalogerna, och vissa utgivare är inte seriösa även om många är det!
4) Floyd Gottfredson och Edgar P. Jacobs finns avbildade på frimärken. Dessa borde väl nämnas i denna artikel? Eller skall vi byta namn på den till "Seriereferenser på frimärken?" .. eller "Seriereferenser inom filatelismen"?
5) Det finns frimärken med motiv från filmer, t.ex. Snövit. Är detta en seriefigur? Ja! Skall frimärket med? Hmm? Walt Disney på frimärke, platsar han? Han har ju skrivit serier? Yves-Sain Laurent? Det finns tusentals Sherlock Holmes-frimärken...
5) Ibland förekommer referenser till en serie, inte till en seriefigur. Skall dessa med? Kategorin heter ju "seriefigurer..."? etc.

Det finns lite fallgropar, gränsdragningsproblem och andra saker att fundera på. Säkert är att detta lär bli den mest omfattande artikeln av alla på seriewikin. --Steamboat Willie 6 augusti 2006 kl.15.33 (CEST)
För övrigt anser jag att kategorin Erotiska serier skall raderas
Frimärken utgivna av icke erkända stater bör nog inte listas. Möjligen kan vi skapa en egen artikel om Disney-frimärken, eftersom det verkar finnas så otroligt många av dem... Skämtteckningar är nog tillräckligt närliggande område för att listas, samt kanske även tecknad film.
1) Vad innebär "färdigtryckta frankotecken"? Kan du ge en förklaring?
2) Jag skulle anse blocket som en helhet, möjligen med en notis om Milou.
3) Jag skulle nog välja bort såna frimärken, ifall de inte är anmärkningsvärda på något sätt.
4) Det är en poäng, vi borde nog ha bredare omfång på artikeln. D.v.s. kända serier, frimärken gjorda av serietecknare, avbildningar av serietecknare etc.
5) Menar du tecknad film, eller? Möjligtvis, men vi kan inte ha med frimärken på Sherlock Holmes etc enbart för att figuren även har förekommit i serier. Walt Disney är ett gränsfall, men kategorin borde nog byta namn, "seriereferenser" är ett möjligt förslag.
惑乱 分からん 6 augusti 2006 kl.16.21 (CEST)
1) Kallas för helsaker i Sverige. Man kan på posten köpa vykort och kuvert med en frimärksliknande avbildning redan färdigtryckt, ja iblöand *är* det likadant som det vanliga frimärket, fast färdigtryckt på kuvertet. Fungerar som frimärken förutom att hela kortet/helsaken är ett objekt i stället för ett frimärke som kan lossas och t.ex. blötas av för sig. Svenska fältpostbrev är så konstruerade och du kan köpa färdiga kuvert i olika storlekar (från vanliga små till vadderade) på närmaste postställe.

Det finns andra filatelistiska gränsfall. Ibland ligger seriefigurerna i pappersmarginalen och inte i samma motiv i ett block. .. och hur gör vi med t.ex. omslaget till frimärkshäften. Kronblom och 91:an har serieintressanta häftesomslag, men det hör ju formellt inte till själva frimärkena.
3) Jo, det är ungefär vad filatelister gör.
5) Ja, alla Disneyfilmer har ju blivit serier på ett eller annat sätt, men gör det att figurer uppenbart från filmerna är seriefigurer? Är det i så fall skillnad på Musse Pigg (seriefigur) i en film och Mulan i en film?
6)Walt Disney och Yves-Saint Laurent är ju båda "serieskapare". Men De är ju mest kända för annat än serier. Vad gjorde man om t.ex. Winston Churchill hade skapat en serie? Han finns på tusentals frimärken, men det är nog lite långdraget att ha med alla hans frimärken. Hur drar man gränsen mellan Walt Disney och Winston CHurchill? För ingen av dem är ju kända för sina serier även om jag tror att vi alla får en direkt magreaktion som säger att Walt skall vara med medans jag inte tror vi har någon av oss som skulle propsa på att ha med Sir Winston.

... för övrigt kallar man Disney-frimärks-samlare med lite djupare intresse för Sinaphilatelists/Ankofilatelister. Jag tror skillnaden mellan en som samlar Kalle Anka & C:o och en ankist är ungefär samma som mellan en frimärkssamlare och en filatelist.--Steamboat Willie 6 augusti 2006 kl.17.01 (CEST)
För övrigt anser jag att kategorin Erotiska serier skall raderas
Bra att du tog upp det här, Steamboat. Vi behöver dra gränser, men jag tror att vissa av dem får växa fram allteftersom artikeln utvecklas. Det viktigaste rörande de "gränsfall" du nämner är nog att, om vi listar dem, tydligt ta upp på vilka sätt de är gränsfall.
För övrigt verkar ju du kunnig i ämnet -- tror du att du skulle kunna ordna någon preliminär uppställning (med rubriker, underrubriker, underavdelningar el dyl) för hur de olika varianterna bör listas på ett lämpligt sätt? OlaHe 6 augusti 2006 kl.17.56 (CEST)
Bara en fråga, just nu. Vad står sina- för i sinaphilatelist? Är det grekiska? Är det ett vedertaget begrepp bland filatelister, eller bara ankister? 惑乱 分からん 6 augusti 2006 kl.18.10 (CEST)

Vem är figuren "Tex" i San Marino? Tex Willer? 惑乱 分からん 7 oktober 2006 kl.02.15 (CEST)