Peter och Alexander

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Peter och Alexander" (eg. "Fenomenala äventyr med Peter och Alexander") är den svenska titeln på "Jommeke", en komisk äventyrsserie från Flandern, den nederländskspråkiga delen av Belgien. Serien skapades av tecknaren Jef Nys och publicerades för första gången 1955, då som en ensides-serie i en veckotidning.

1959 utkom den första långhistorien om Jommeke, "De jacht op een voetbal" (ung. Jakten på en fotboll), som blev det första av många album; till dags dato (2020) har över 300 album utkommit, och serien tecknas fortfarande.

Ett trettiotal album har översatts till franska och tyska. Enligt obekräftade uppgifter är de tyska albumen i sin tur översättningar från franskan, och två av de tyska albumen har översatts till svenska; "Jakten på professor Grubbel" (egentligen nr. 33) och "Den flygande tunnan" (egentligen nr. 29). De gavs ut av Semic och Albert Bonniers Förlag och kom ut 1973.

Figurgalleri

  • Peter (orig. Jommeke), en modig och äventyrslysten pojke på elva år; ständigt med det ljusa håret i "pottfrisyr" och 50-talsmässigt klädd i kortbyxor och blå slipover. Han bor tillsammans med sin mamma (Marie) och pappa (Theofil) i ett litet samhälle i Flandern (orig. Zonnendorp = "Solby", inget svenskt namn).
  • Alexander (orig. Filiberke), Peters bäste vän. Till skillnad från Peter har han mörkt hår. Typisk klädsel för Alexander är röd rock och lila tröja.
  • Max (orig. Flip) är Peters gröna papegoja. Han är mycket klipsk, men kan vara lite "näbbig" ibland...
  • Professor Jeremias Grubbel (orig. Professor Jeremias Gobelijn), en liten, rundnätt äldre man med stora, vita mustascher. Han är mycket klok - "Professor i allt", påstår han själv - och hittar på de mest fantastiska uppfinningar. Han är också mycket tankspridd, och har för vana att säga raka motsatsen till det han menar.
  • Lena och Lotta (orig. Annemieke en Rosemieke), ett par i dubbel mening oskiljaktiga tvillingsystrar, med blont hår i hästsvans. De är Peters och Alexanders flickvänner.
  • Sotis (orig. Pekkie), Alexanders svarta pudel.
  • Mister MacPudding (orig. Mick MacJampudding), en skotsk godsägare; lever på sin fäderneärvda borg tillsammans med sin trogna hushållerska Arabella. Får ofta besök av Peter och hans vänner.

Externa länkar

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!