B'wana Beast

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Freedom Beast)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
B'wana Beasts första framträdande i Showcase nr 66 (1967), tecknat av Mike Sekowsky. © DC Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

"B'wana Beast" var en udda superhjälteserie som publicerades i två nummer av DC Comics' antologitidning Showcase 1967. Huvudfigur var Mike Maxwell, amerikansk äventyrare i Afrika, som fick superkrafter då en intelligent gorilla gav honom ett serum och en antik afrikansk mask. Med krafterna han fick kunde Maxwell skapa hybrider av djur (t.ex. ett gripliknande monster genom att "smälta samman" en örn och ett lejon) och kontrollera varelserna så att de hjälpte honom i kamp mot brottslingar eller ondsinta gerillaledare. B'wana Beast blev hans superhjältenamn.

Idén var långsökt även för sin tid, och under ett par decennier blev det inte fler framträdanden (utöver några cameos i DC:s superhjältetidningar). 1988 återupplivade emellertid Grant Morrison figuren i tidningen Animal Man och lyckades faktiskt göra honom till en någorlunda trovärdig hjälte. I Animal Man nummer 13 pensionerade sig Maxwell och gav serumet och dräkten till en svart sydafrikan vid namn Dominic Mndawe.

Som hjälte kallade sig Mndawe för Freedom Beast och gjorde korta gästspel i flera DC-tidningar, på senare tid som medlem i Global Guardians. (Den ursprungliga Beast, Mike Maxwell, korrumperades senare av en ond kraft och förvandlades till den onde Shining Man. Han dödades i Animal Man nr 50.) Freedom Beast mötte senare sitt öde i Justice League: Cry for Justice nr 1 (2009).

Trots de koloniala konnotationerna (inte minst när det gäller huvudfigurens namn) så var de ursprungliga avsnitten av "B'wana Beast" påfallande moderna för sin tid. Maxwells bäste vän var en afrikansk nationsledare som jobbade för att demokratisera sitt hemland.

Den ursprungliga versionen skrevs (troligen) av Bob Haney och tecknades av Mike Sekowsky.