Titta han flyger

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Greatest American Hero)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Titta han flyger". Omslag från TV Guide, juli 1982. © ABC.

"Titta han flyger" (i original "The Greatest American Hero") var en komisk-dramatisk tv-serie från amerikanska ABC som handlade om en superhjälte, tydligt inspirerad av superhjälteserierna som genre, men inte baserad på en existerande förlaga. Huvudkaraktärer var läraren och den ofrivillige superhjälten Ralph Hinkley, spelad av William Katt; FBI-agenten Bill Maxwell, gestaltad av Robert Cult; samt advokaten Pam Davidson, en roll spelad av Connie Sellecca.

TV-serien sändes i tre säsonger under åren 1981–83 och kunde även ses i Sverige på Sveriges Television under samma period. Den repriseras på svenska kanalen TV4 Science Fiction 2009–10, då under originaltiteln. 2010 började den att repriseras i TV4 Guld, nu åter under svenska titeln "Titta han flyger".

Signaturmelodin "Believe it or not", framförd av Joe Scarbury, blev en stor hit under 1981.

Serieversionen

Under 2009 återupplivades Ralph Hinkley i en tecknad serieversion. Serietidningen The Greatest American Hero ges ut av Catastrophic Comics i samarbete med Arcana Studio. Historien baseras på den ursprungliga tv-serien (med manus av Stephen J. Cannell), men har manusbearbetats till seriemediet av William Katt (som spelade Hinkley i tv-serien), Derek McCaw och Christopher Folino. Tecknare är Chris Hilinski. Även en animerad tv-serie är planerad, liksom en spelfilm.

Kuriosa

"Titta han flyger" blev sedermera även namnet på en spalt i Bild & Bubbla, där skribenterna David Haglund och Göran Semb bevakade superhjältegenren i seriemediet.Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!