Grigori Rasputin

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Grigorij Rasputin)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Rasputin av Mike Mignola © Dark Horse

Grigorij Jefimovitj Rasputin (1869-1916) var en mystiker i Ryssland innan revolutionen.

Han har också inspirerat till olika seriefigurer, dels Grigori Rasputin, en av ärkefienderna till Hellboy i den amerikanska serien med samma namn, dels den likabenämnda figuren i Hugo Pratts serie "Corto Maltese".

Rasputin är också namnet på Canardos ärkefiende, en katt.

Rasputin (Hellboy)

Biografi

Utvald

Rasputin levde ett destruktivt liv som förtappad munk i Ryssland. I desperat sökande efter svaret på frågan vad det var för en kraft som fanns i honom gick Rasputin ner sig i dryckenskap och sexuella utsvängningar. När han var nära att förlora sig i sina synder blev han kontaktad av häxan Baba Yaga. Hon förklarade för honom att han var utvald av att frambringa förändring - fader till ett nytt millenium.

I tron om att den nya tiden skulle komma genom politiska handlingar skaffade sig Rasputin en position med inflytande i den ryska kejserliga familjen.

Mordförsök

Den 16 december 1916 utsattes han för mordförsök när hans vän Felix Yusupov sköt honom i ryggen, därpå även förgiftades och slutligen sänktes ner i den iskalla floden Neva (verklighetens Grigorij Rasputin mördades på detta sätt). Rasputin dog dock inte utan blev i stället kontaktad av ormen Ogdru-Jahad. Ogdru-Jahad återupplivade honom och förklarade för honom att det var hans öde att framkalla mänsklighetens undergång.

Kontakten med nazisterna

Efter mordförsöket lämnade Rasputin Ryssland och slog sig ner i en liten stad i Italien. I över 20 år levde han isolerad där och predikade om den kommande domedagen och ormens återkomst för de som var modiga nog att nalkas honom. Rasputin tillbringade den mesta av denna tid med att lyssna efter den röst som kontaktade honom i floden dock utan att höra någonting.

Rasputin blev kontaktad av Himmler som hade hört talas om honom och ville anlita honom för det tredje rikets räkning. Rasputin följde med till Tyskland och fick där träffa Hitler. Rasputin insåg att om han anslöt sig till dessa skulle han få tillgång till oändliga resurser. Han träffade de andra vetenskapsmännen som anslutit sig till gruppen och valde ut de tre som han ansåg var det mest begåvade: Ilsa Haupstein, Karl Ruprect Kroenen och Leopold Kurtz.

Projekt Ragna Rok

Rasputin lyckades övertyga dem att ansluta sig till hans plan och hjälpte dem att konstruera Ragna Rok motorn. Mot slutet av 1944 när nazisterna började gå mot sitt slutgiltiga nederlag genomförde de experimentet. När experimentet var genomfört verkade det som att inget hade hänt men Rasputin visste att så inte var fallet, han visste bara inte exakt vad som hade hänt. Ledaren för projektet, general Klaus Werner von Krupt, anklagade Rasputin för att ha lurat dem men Haupstein, Kroenen och Kurtz var honom trogen och litade på hans ord. Han gav dem då rådet att inte återvända till Tyskland utan i stället åka till sitt gömställe uppe i norra Norge.

Templet i norr

Efter Projekt Ragna Rok dröjde det inte lång tid innan Tyskland fallit. Rasputin började nu bli osäker men då hörde han en röst som uppmanade honom att bege sig norrut. Rasputin anlitade en expedition och begav sig upp i det arktiskt ödelandet på toppen av världen. Expeditionens medlemmar dukade under en efter en så att Rasputin ensam nådde sitt mål - ett uråldrigt tempel helgat åt Ogdru-Jahad. Inne i tempelt hittade han den förstenade Sadu-Hem, en av Ogdru-Jahads avkomlingar. Rasputin satte sig invid den förstenade varelsen och gick in i trans där han fick kontakt med varelsen och fick för första gången se Ogdru-Jahad i deras fängelse.

Kuriosa

Rasputin nämns inte vid namn i första Hellboyalbumet Hellboy: Seed of Destruction, utan det är först i uppföljaren som man får veta vem det är.

Rasputin (Corto Maltese)

Rasputin, en sibirisk psykopat och dråpare, är en återkommande bifigur i serien "Corto Maltese". Han är inte identisk med den verklige Rasputin, mystikern och intrigmakaren från det ryska hovet, men han uppvisar många likheter med denne. Rasputin är något av Corto Malteses motpol. Där Corto själv framstår som tolerant, tillbakalutad, visserligen ganska egocentrerad men godhjärtad och måttfull, så är Rasputin inkarnationen av hänsynslös egoism, girighet, blodtörst och subjektivism. Cortos och Rasputins levnadsöden tycks sammanlänkade och Pratt gör det tydligt att de båda kan ses som två sidor av samma mynt.

Externa länkar