J.R. Murevärn

Från Seriewikin
(Omdirigerad från J.R.Murevärn)
Hoppa till navigeringHoppa till sök


SERIESKAPARE
J.R. Murevärn
Jan Rickard Murevärn
Född:∗ 1959 (64 år)
Fullständigt namn:Jan Rickard Murevärn

Land:Fil:LANDET/SPRÅKET HITTADES INTE. Sverige
Språk:Mini sverige.gif Svenska
 Mini storbritannien.gif Engelska

Serier i urval
"Allan Kämpe"
"Kolskeggs färder"

J.R. Murevärn (Janne Murevärn f.1959), serietecknare som tidigare publicerat seriefanzinet Cosmopolit (1993). Andra kulturella aktiviteter är oljemåleri, tillverkning och spelande av didgeridoo, musik/blåsinstrument (kallas traditionellt yidaki, mago m.m.) hos ursprungsbefolkningen (aboriginerna) i Northern Territory, Australien.

Allan Kämpe

Allan Kämpe, bild av J.R. Murevärn.

"Allan Kämpe" är en äventyrsserie med science fiction och flyg skapad av Eugen Semitjov. Seriefanzinet Allan Kämpe & Co (2014) gavs ut av J.R.Murevärn och såldes i liten upplaga och främst i samband med SIS 2014.

Ett seriehistoriskt projekt inleddes 2016 i samarbete mellan J.R. Murevärn och Eugen Semitjovs son J.E. Semitjov (f.1963) för att på nytt publicera Eugen Semitjovs kompletta produktion (1943-57) på serien "Allan Kämpe" (helsidor och dagsstrippar). En första samlingsvolym/bok med Eugen Semitjovs helsidor av "Allan Kämpe" planeras vara färdig till våren 2018.

Nya seriestrippar med "Allan Kämpe" började publiceras 10 april 2016 med en stripp/vecka på Facebooksidan Allan Kämpe. Seriestrippen är ett samarbete mellan J.R.Murevärn (text & bild) och Bo Hernö (tusch på vissa episoder). En annan Facebooksida hanterad av Murevärn, Allan Kämpes serier, fokuserar mer på Eugen Semitjovs tidigare publicering av helsidor och dagsstrippar.

Kolskeggs färder

Murevärn ligger också bakom vikingaserien "Kolskeggs färder", som kan följas på Facebooksidan Kolskegg.

Seriemix

J.R.Murevärn var en av tre ursprungliga redaktörer på serietidningen Seriemix, tillsammans med Lars Andersson och Andreas Eriksson. Seriemix startade som en diskussion på Serieforum där det fanns en önskan bland de aktiva att skapa en antologitidning med blandade äventyrsserier. Förebilden var den klassiska (nu nedlagda) serietidningen Seriemagasinet.

Hösten 2017 övertogs Murevärns redaktionsplats av Bo Hernö.

Externa länkar