José Muñoz

Från Seriewikin
(Omdirigerad från José Antonio Muñoz)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

José Muñoz, argentinsk serieskapare född 1942, senare bosatt i Spanien och Frankrike. Han är känd för sitt samarbete med Carlos Sampayo, som han träffade då han flyttade till Europa i mitten av sjuttiotalet. Muñoz har sedan dess blivit en legendar i den europeiska serievärlden.


Historik

José Antonio Muñoz föddes den 10 juli 1942 i Buenos Aires. I sin hemstad studerade han konst på Escuala Panamericana, där det i lärarkåren ingick sådana för serievärlden legendariska storheter som Alberto Breccia ("Perramus") och Hugo Pratt ("Corto Maltese"). Vid arton års ålder började Muñoz arbeta som assistent till Francisco Solano Lopez och Hector Oesterheld, och som självständig serieskapare debuterade han med att teckna åtskilliga äventyr med Pratts seriehjälte Ernie Pike.

Argentinas politiska klimat gjorde det ohållbart för Muñoz att fortsätta sin professionella karriär i sitt hemland, särskilt som han deltagit i vad som beskrevs som “militanta aktiviteter”. I början av 1970-talet reste han till Europa, först till London och därefter till Barcelona, där han under sommaren 1974 för första gången mötte Carlos Sampayo, liksom han själv en argentinsk konstnär i exil. Med Sampayo som författare och Muñoz som tecknare inleddes ett samarbete som idag har hållit i över trettio år. Den första gemensamma insatsen var detektivserien "Alack Sinner", som debuterade 1975 i det italienska magasinet Linus och innebar en dörr in till den åtråvärda franska seriemarknaden.

Från 1979 publicerades paret kontinuerligt i franskspråkiga publikationer. Stor uppmärksamhet rönte verk som "Joe’s Bar" (1981, utgiven på svenska 1985), "Sudor Sudaca" (1986), "Jeu de lumières" (1988), och "Billie Holiday" (1991). Under en period etablerade Muñoz nya samarbeten med författare som Jerome och Manuel Prado, och producerade även verk helt på egen hand. Sedan början av 2000-talet har han åter samarbetat med Sampayo med album som "Dans les bars" (2002) och "Le Livre" (2004). Deras senaste gemensamma verk är det åttonde Alack Sinner-äventyret, "L’Affaire USA" (2006).

Muñoz penselföring är direkt och skenbart enkel. Minimalistiska miljöer och närmast klumpigt karikerade gestalter träffar läsaren på ett omedelbart vis, men i grovheten finns en pedantisk komposition. Bland dem som influerats av hans stil hittar man internationella seriestorheter i alla genrer, däribland Dave McKean, Oscar Zarate, Keith Giffen och Hervé Baru. Frank Millers "Sin City" är förmodligen en av de serier som tydligast inspirerats av Muñoz svartvita värld.

Utmärkelser och festivaler

Muñoz närvarade januari 2007 på Festival International de la Bande Dessinée i franska Angoulême och vann där festivalens Grand Prix, kanske det mest prestigefyllda av alla seriepriser. Denna ära innebär också hedersuppdraget att utforma 2008 års Angoulême-festival.

I april 2007 var han hedersgäst på svenska Small Press Expo.