Leave It to Chance

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Leave It To Chance)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Leave It to Chance", omslaget till samlingen "Shaman's Rain". Bild av Paul Smith. © James Robinson, Paul Smith och Homage Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

"Leave it to Chance" är en fantasyserie i nutidsmiljö, skapad av James Robinson (manus) och Paul Smith (bild), och utgiven på Image Comics etikett Homage Comics i USA mellan 1996 och 2002. Den handlar om Chance Falconer, den fjortonåriga dottern till hjälten Lucas Falconer.


Bakgrund

Robinson och Smith (som tidigare samarbetat på miniserien "The Golden Age") startade "Leave it to Chance" 1996 för att fylla behovet av en äventyrsserie som dels riktade sig till yngre läsare, dels hade en ung kvinnlig huvudperson (båda var vid tidpunkter ovanligheter på den amerikanska seriemarknaden där publiken alltmer hade kommit att bestå av vuxna män). Serien gavs ut i sin egen serietidning. Första numret kom ut 1996 på Image och tidningen fortsatte att ges ut oregelbundet under de följande sex åren och var hela tiden en uppmärksammad och rosad allåldersserie.

Handling

Serien utspelar sig i en värld där övernaturliga fenomen är, om inte en del av vardagen så åtminstone av realiteten. Spöken, demoner, monster och magiker existerar i verkligheten och allmänheten vet om det. Många mäktiga människor, såsom företagsledare och maffiabossar, använder magi för att befästa sin position i samhället, vilket inte sällan ställer till problem.

I den amerikanska staden Devil's Echo bor den berömda folkhjälten Lucas Falconer, övernaturlig detektiv och problemlösare. Familjen Falconer har bekämpat mörkrets makter i Devil's Echo i många generationer, men många av dem har gått märkta ur striden. Lucas Falconer själv förlorade sin fru i kamp med den onde Miles Belloc, en incident som även vanställde Falconers ansikte. I fjorton år har han nu uppfostrat dottern Chance på egen hand.

Enligt traditionen ska medlemmarna i Falconer-familjen börja sin träning för att bekämpa mörkrets makter vid fjorton års ålder, så på sin födelsedag är Chance både glad och förväntansfull. Men hennes far vägrar att ta risken att låta sin dotter gå samma öde till mötes som mamman; därför vägrar han att träna Chance. Hans plan är att hoppa över en generation, att Chance ska växa upp på ett normalt vis och en dag föda en son som får föra familjetraditionen vidare.

Inte helt oväntat har Chance helt andra planer än fadern. Hennes resonemang är att pappan ska ändra sig om hon visar sig värdig hans träning. Därför smiter hon ut gång på gång f– från hemmet och senare från sin internatskola – för att bekämpa övernaturliga hot av alla de slag. Till sin hjälp har hon den utomdimensionella minidraken St. George (=Sankt Göran), som hon friat från fångenskap i sin fars källare. Hon assisteras ofta även av reportern Will Bendix, poliskvinnan Margo Vela och skolkamraterna Ruby och Kay. Med dumdristigt mod, magisk skicklighet och en stor portion tur, lyckas Chance besegra hot såsom The Phantom och Captain Hitch.

Lucas Falconer får många anledningar att oroa sig för sin dotter och komma med disciplinära åtgärder, men det antyds att han i hemlighet är mycket imponerad av Chances äventyr.

Figurgalleri

Leave It to Chance nr 12, 1999, bild av Paul Smith. © James Robinson & Paul Smith.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.
 • Chance Falconer, ung hjälte-wannabee och seriens huvudperson
 • St. George, tam minidrake
 • Lucas Falconer, Chances far, hyllad hjälte och övernaturlig detektiv
 • Louise Falconer, Chances mor, död
 • Miles Belloc, Lucas Falconers ärkefiende, död
 • Hobbs, butler i Falconer-familjens hem
 • Quince, kokerska i Falconer-familjens hem
 • Margo Vela, poliskvinna som ofta hjälper Chance
 • Will Bendix, journalist som ofta hjälper Chance, kär i Margo Vela
 • Ruby och Kay, skolkamrater på Chances internatskola
 • Roger Howard, varulvspolis och partner till Margo Vela
 • Lightfoot, ung tjuv som ofta flirtar med Chance
 • Troggs, övernaturliga onda varelser
 • Frost Giant, isdemon som blev Chances vän
 • The Phantom, sinnessjuk skurk och fiende till Chance
 • Captain Hitch, piratspöke och fiende till Chance

Utgivning

De elva första numren av tidningen Leave it to Chance publicerades på etiketten Homage på förlaget Image åren 1996–98. Det tolfte numret gavs ut 1999 av förlaget DC Comics, till vilket Homage hade flyttat. Senare återvände Homage-etiketten till Image och där publicerades det trettonde och hittills sista numret 2002. En fortsättning antyddes i nummer tretton, men ännu har serien inte återupplivats.

Två samlingsalbum har getts ut; "Shaman's Rain" 1997 och "Trick or Treat" 1998.

Utmärkelser

I slutet av 1990-talet stod serien högt i kurs, och vann flera utmärkelser, ett Harvey Award och två Eisner Awards 1997, samt ett Comics Buyer's Guide Fan Award året därpå.

Kuriosa

I ett nummer refereras det till andra seriefigurer som Hellboy (Lucas Falconer och Hellboy har tydligen arbetat ihop i det förflutna) och O'Brien, vilket tyder på att "Leave it to Chance" utspelas i samma värld som serierna "Hellboy" och "Monkeyman & O'Brien", detta trots att de inte ges ut på samma förlag (de två sistnämnda publiceras av Dark Horse).