Den Maskerade Proggaren

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Maskerade Proggaren)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Den Maskerade Proggaren" är en svensk superhjälteparodi av David Nessle som publicerats i tidningen Kapten Stofil. Likt Kapten Stofil är Proggaren en fantast av svunna tider, men där den förre förespråkar 1940- och 50-talens värderingar, framhåller Proggaren 68-vänsterns ideal, ett fenomen som serien är både en satir på och en hyllning till.

Figuren dök först upp i serieavsnittet "Legenden om... Den Maskerade Proggaren", ursprungligen publicerat i Kapten Stofil nr 2 (1/2000).

Handling

Den Maskerade Proggarens alter ego är Jarl Sandberg, en svensk yuppie och festprisse. Den marxistiske hjälten fick sina krafter våren 1968 i London, då han råkat stöta på Karl Marx gravsten efter en vild fest. Karl Marx spöke materialiserade då sig, och anklagade Jarl för att leva ett tomt och innehållslöst liv. Marx bestämde sig för att ta slut på det, och gav Jarl krafter för att bli ett dialektiskt redskap för den första Internationalen. Jarl Sandberg blev den Maskerade Proggaren, med kraften av en fjärdedel utav världens alla kolchoser och kollektivindustrier. Proggaren svor sedan att viga sitt liv åt världsrevolutionen.

Utgivning

Serien har publicerats i tidningen Kapten Stofil från och med nr 2 (1/2000).

Album

Recensioner