Max Friedman

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Max Fridman)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Seriefigur skapad 1982 av italienaren Vittorio Giardino. På originalspråket heter han Max Fridman, men i engelska och vissa svenska översättningar har detta ändrats till Max Friedman.

Översikt

Figurens fullständiga namn är Maximilien David Fridman (född 1898) och är huvudfigur i en svit realistiska spionhistorier av Giardino, vilka utspelar sig i början av 1900-talet och berör politiska världshändelser såsom första världskriget och spanska inbördeskriget.

De fem album som utgivits handlar alla om året 1938. "Ungersk rapsodi" börjar den 4 februari och slutar den 12 mars. "Operation Istanbul" utspelar sig under sensommaren. "No Pasarán", som är uppdelad på tre album, börjar i slutet av oktober och slutar den 17 november.

Friedman själv är franskfödd jude som vid tiden för serierna bor i Schweiz med sin dotter. Han jobbar som affärsman men har tidigare jobbat som spion för Frankrike. Han har också slagits på den republikanska sidan i spanska inbördeskriget, vilket gör att somliga misstar honom för kommunist; i Spanien skall han ha träffat Arthur Koestler (en författare i verkligheten, som var kommunist men lämnade det partiet vid 1930-talets mitt). Vid tiden för serierna vill Fridman helst leva ett tryggt familjeliv, men dras upprepade gånger in i politiska affärer mot sin vilja.

Serierna om Max Friedman publicerades ursprungligen i tidningen Orient-Express och har senare samlats som album.

I förordet till "No Pasarán vol 3" berättar Vittorio Giardino att det tog honom tio år att fördigställa berättelsen om spanska inbördeskriget. När han startade arbetet räknade han med att berättelsen skulle kräva två album; det blev slutligen tre.

"Max Fridman" på andra språk

Alla Giardinos betydande serier har översatts till franska. På engelska har NBM Comics gett ut Max Fridman-äventyret "No Pasarán" som utspelar sig under spanska inbördeskriget. I Sverige har vi fått se två album, "Operation Istanbul" utgivet av Carlsen Comics 1986 och "Ungersk rapsodi" från Medusa 1988.

Albumutgivning

Mini italien.gif Italien

Mini frankrike.gif Frankrike

  • "Rhapsodie Hongroise" (Glénat, 1982)
  • "La porte d' orient" (Glénat, 1986)
  • "No Pasaran" (Glénat, 1999)
  • "Rio de sangre" (Glénat, 2002)
  • "Sin ilusión" (Glénat, 2008)

Mini usa.gif USA

  • "No Pasarán" vol. I (NBM, 2000)
  • "No Pasarán" vol. II (NBM, 2003)
  • "No Pasarán" vol. III (NBM, 2008)

Mini sverige.gif Sverige

Priser och utmärkelser

Giardino vann den allra första Urhundenutmärkelsen för bästa översatta seriealbum ("Operaton Istanbul") 1987.