Seriefigur

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Seriefigurer)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

En seriefigur är en vanligen fiktiv gestalt i en tecknad serie.

Termen är kopplad till mediet "tecknade serier" och inte till seriell produktion eller seriell konst i allmänhet. Figurer från TV-serier, filmserier eller bokserier, tecknade eller inte, brukar i regel inte kallas vid benämningen "seriefigurer" (om de inte dessutom figurerar i en regelrätt "tecknad serie").

Eftersom seriefigurer tecknas väldigt många gånger, är deras utseende vanligen anpassat för att kunna ritas fort och konsekvent (men mängder av undantag finns givetvis).

Kända seriefigurer

Om ordet "karaktär"

Termen "karaktär" istället för "figur" eller "rollfigur" har börjat användas alltmer under senare år, men är egentligen en lånöversättning av engelskans "character", som kan användas i bland annat den betydelsen. Det gör traditionellt inte ordet "karaktär" på svenskan, utan det är synonymt till "läggning", "art", "särart" eller "personlighet", alternativt "moral" eller "självdisciplin". Användandet i betydelsen "figur" har fått en ökad spridning men är inte allmänt accepterat.

I Seriewikin använder vi i regel "figur" eller "seriefigur".

Se även


Wikipedia-logo.png Artikeln, i den version den hade den 2007-05-13, innehåller till stor del information hämtad från Wikipedia:Seriefigur.