Shonen Jump

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Shōnen Jump)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Japans mest framgångsrika serietidning som även givits ut i Sverige.

Mini japan.gif Japan

Shukan Shonen Jump (週刊少年ジャンプ) även kallad "Weekly Shonen Jump", är en mangaantologi som utkommer en gång i veckan i hemlandet Japan.

Tidningen startade redan 1968 och har sålts som mest i en upplaga på 6 miljoner.

Många stora japanska serietecknare har fått sitt genombrott i Shonen Jump, som även har en månatlig motsvarighet. Japanska Shonen Jump är på många hundra sidor och trycks i telefonkatalogsformat med dålig papperskvalité – tidningen kostar inte särskilt mycket, och är mest bara tänkt att köpas, läsas och slängas. De populärare serierna kommer senare ut i mindre, redigerade samlarvolymer, och det är dessa som senare översätts rakt av när de licensieras till andra länder.

Utges i Japan av Jump Comics.

Mini sverige.gif Sverige

Svenska Shonen Jump gavs med start 2004 ut av Manga media en gång i månaden. Även den var en antologi, men innehöll bara ett fåtal serier jämfört med originalet, bland dessa "Naruto", "Rurouni Kenshin", "Yu-Gi-Oh!", och "Shaman King". Redan vid utgivningsstarten gick Shonen Jump om den andra svenska mangaantologin, Manga Mania i popularitet. Redaktör för tidningen var Johan Andreasson. Tidningen innehöll även artiklar skrivna av bland annat Tomas Antila och Teckna manga-artiklar av Esbjörn Jorsäter och Kwok-Hei Mak.

Efter totalt 36 nummer upphörde Shonen Jump i och med nr 11/2007, på grund av att de japanska ägarna dragit in den svenska utgivningslicensen.

Mini forenta nationerna.gif Övriga länder

Shonen Jump har publicerats i Norge (översatt från svenskan), i USA och i Tyskland (under titeln Banzai!!)

Externa länkar