Svarta idéer

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Svarta Idéer)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Svartsynt satirserie av André Franquin. "Les Idées Noires" i original. Denna grova samhällssatir bestod av svart-vita bilder med mycket svärta där figurerna ofta tecknades som silhuetter. Serien var anmärkningsvärt misantropisk, och det har spekulerats att Franquin här fick utlopp för de svarta sidor i sin personlighet som inte kom fram i hans övriga serieproduktion.

"Svarta idéer" har publicerats på svenska i ett eget album, och som biserie i Epix. Ett till album planerades, men publicerades aldrig.

Svart idé av Franquin. © Franquin.

Kuriosa

En av de visuellt snällaste scenerna ur Gastons mardröm i Amnesty-serien av Franquin och Yvan Delporte. © Franquin/Delporte

Franquin gjorde även tillsammans med Yvan Delporte en serie med Gaston i "Svarta idéer"-stil för Amnesty International. I denna tämligen okända serie utsattes Gaston (i en mardröm) för en ovanligt grym tortyr och rå misshandel. Den visar explicita tortyr-, misshandels-, avrättnings- och våldtäktsscener. Denna engångsserie har publicerats i Sverige i Splasch (oöversatt) samt i den nya samlingsutgåvan (på svenska).

Externa länkar


Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!