Tivoli

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Tivoli med vänner)
Hoppa till navigeringHoppa till sök


SERIETIDNING
Tivoli med vänner
Tivoli med vänner
Tivoli med vänner (2009–2011)
Land:Sverige Sverige
Språk:Svenska svenska

Startade:2009
Upphörde:2011
Förlag:Positiv förlag
ISSN:2000-2327

Tivoli
Tivoli (2011–2012)
Land:Sverige Sverige
Språk:Svenska svenska

Startade:2011
Upphörde:2012
Förlag:Positiv förlag
ISSN:2000-2327

Tivoli, tidigare Tivoli med vänner, svensk barnserietidning som innehöll svensktillverkade serier och gavs ut 2009–2012 av Positiv förlag.

"Tivoli" är även namnet på en av huvudserierna i tidningen.

Serietidningen Tivoli med vänner/Tivoli

Historik

Första numret av Tivoli med vänner som kom ut med sitt första nummer under våren 2009. Tidningen distribuerades via ICA-handlare och 31 nummer hann ges ut fram till sommaren 2012.

Nedläggning

I juni 2011 meddelades det att tidningen lades ner efter dryga två års utgivning. Den ekonomiska uppförsbacken hade blivit för brant och man nekades stöd från Kulturrådet, vilket blev sista spiken i kistan.

3 juni 2011 skickades följande e-postmeddelande ut till prenumeranterna:

"Viktig info om din prenumeration! Det är med stor sorg vi måste meddela att utgivningen av Tivoli med vänner kommer stoppas. Förutsättningarna på marknaden är mycket kärva för oss som litet förlag. Tidningen kommer försvinna ur butik och intäkterna från enbart prenumerationer räcker idag inte till för att finansiera tryck och ersättning för medverkande.

De nummer som återstår av din prenumeration kommer du ha innestående om vi trots allt hittar en lösning på situationen och kan återuppta utgivningen.

Vi vill tacka er alla för denna tid.

Trevlig sommar och sorgsna hälsningar från Tivoliredaktionen"

13 juni 2011 skickades följande e-postmeddelande ut till prenumeranterna:

"Hej alla!

Efter meddelandet om nedläggningen har vi mötts av en oerhörd supporterstorm och stort engagemang. Många många av er prenumeranter har hört av sig och även många många andra som tycker det behövs det fler tidningar på marknaden.

Vi är jätteglada över det. Och överrumplade, för sen dess har 1067 nya prenumeranter anmält sig! Vid en snabb kalkyl kom vi fram till att ca 1500 nya skulle göra skillnad (antalet lite beroende på om man tecknar upp sig för helår/halvår etc), alltså bara 433 ytterligare. Vi hoppas vi kommer dithän så vi får möjlighet att se över en nystart för Tivoli.

Så, det finns hopp och tipsa gärna vänner med barn om att beställa prenumeration, www.positivforlag.se, och man får såklart ingen räkning förrän prenumerationen drar igång!

Hälsningar Tivoliredaktionen"

Varning.png Denna artikel innehåller ifrågasatta faktauppgifter.
Se diskussionssidan, eller historiken, för mer information. Rätta gärna felaktigheter.  

Nystart

Efter nedläggningen följde en stark massmedial bevakning – mycket på grund av att detta är Sveriges enda både oberoende och icke-reklamsponsrade barnserietidning. En intensiv stödkampanj (främst på Facebook) bidrog till att tidningen inom kort fick över 2000 nya prenumeranter.

Förlaget bestämde sig då för att starta utgivningen igen och under det nya namnet Tivoli kom nr 5/2011 ut i mitten av september. Efter nystarten distribuerades tidningen av Interpress.

Positiv Förlag fick samma år Unghunden-priset för främjande av barn- och ungdomsserier i Sverige, vilket offentliggjordes i förväg p.g.a. den ekonomiska situationen.

Slutlig nedläggning

I juni 2012 lades tidningen slutligen ner.

Serier i tidningen

Tidningen innehöll ett flertal svenska originalserier:

 • Därtill diverse gästserier.

Utgivning

Tivoli med vänner

 • 2009: 1–9
 • 2010: 1–12
 • 2011: 1–4

Tivoli

Utgivningen och numreringen fortsatte sedan under titeln Tivoli från och med nr 5/2011.

 • 2011: 5–7
 • 2012: 1–3

Serien "Tivoli"

"Tivoli" heter även en svensk barnserie av Ana Udovic, Ann-Christine Magnusson (text) ochAnnika Giannini, Johan Isaksson (bild) som publiceras i tidningen Tivoli.

Handling

Ett gäng kompisar driver ett tivoli och upplever en massa äventyr tillsammans.

Figurgalleri

 • Bibi, apa
 • Bosse, bagge
 • Lova, lodjur
 • Doris, höna
 • Roddan, hund i cowboymundering
 • Uffe, uggla
 • Gonzales, räv
 • Marja, björn

Mer om Tivoli med vänner/Tivoli

Externa länkar