Turok

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Turok, Son of Stone)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Turok, även känd som Turok, Son of Stone, är en seriefigur troligen skapad av författaren Gaylord DuBois och till en början tecknad av Rex Maxon. Andra källor anger redaktören Matt Murphy som upphovsman, eller tecknaren Alberto Giolitti, som tecknade många av de senare äventyren. Författaren Paul S. Newman har också nämnts i sammanhanget.

Handling

Turok och hans vän Andar är två indianer som hamnar i en förhistorisk dal där de får kämpa för livet mot dinosaurier. Ursprungligen var den första historien om Turok tänkt som ett äventyr med Young Hawk, en annan indianfigur som DuBois hade skapat, men av okänd anledning ändrades namnen och premisserna när historien väl publicerades.

Historik

Dell/Gold Key/Whitman Comics

Turok gjorde sin debut i Four Color Comics nr 596 (1954) från Dell Comics, och efter ytterligare ett nummer Four Color Comics fick han sin egen tidning 1956. Upphovsrätten av figuren ägdes dock av förlaget Western Publishing, som lät Dell Comics ge ut serier med figuren i ett samarbetsavtal. Dell Comics gav ut Turok fram till 1962, då samarbetet mellan Dell och Western Publishing avbröts och utgivningen av Turok togs över av Western Publishings egna underetikett Gold Key Comics. Gold Key publicerade Turok ända till 1980, då de bytte namn till Whitman Comics som gav ut de fem sista numren innan tidningen slutligen lades ner 1982 efter 129 nummer.

Valiant Comics

Ett årtionde senare återuppväcktes serien av Valiant Comics, ett nystartat förlag lett av Jim Shooter som erhöll licens att göra nya serier med Western Publishing-figurer som Turok, Solar och Magnus, Robot Fighter för att lansera sitt nya superhjälteuniversum. Denna version av Turok var betydligt moderniserad, och var också våldsammare och mer vuxeninriktad än originalet. Den nylanserade Turok gjorde sin debut i Magnus, Robot Fighter 1992 och fick sin egen tidning, Turok, Dinosaur Hunter 1993. Turok gjorde även flertalet gästspel och crossovers med andra Valiant-figurer.

Acclaim Comics

Efter finansiella svårigheter köptes Valiant Comics upp av tvspelsföretaget Acclaim Entertainment 1994, som var intresserade av att expandera till seriemarknaden och även kunna använda Valiants katalog för att göra spel av. Utgivningen av Turok fortsatte till en början som vanligt fram till 1996, då den avslutades efter 48 nummer tillsammans med alla andra av Valiants pågående serier. Acclaim gjorde då en stor omstrukturering av Valiant, döpte om förlaget till Acclaim Comics, gjorde 1997 en omstart av dess universum och nylanserade ett urval av dess pågående serier i nytolkningar mer lättanpassade till att kunna göra spel av, däribland Turok. Acclaims nytolkning av Turok var snarlik den tidigare Valiant-inkarnationen av figuren, med vissa skillnader såsom att "Turok" var en titel som gick i arv istället för ett namn och att seriens handling anpassades efter spelet Turok: Dinosaur Hunter som då var under utveckling. Tanken var att serierna skulle marknadsföra spelen och vice versa. Spelet blev en stor kommersiell succé, och Acclaim kom att satsa stort på Turok både inom spel med flertalet uppföljare och inom serier med flertalet miniserier samt en reguljär serietidning.

Efter vikande serieförsäljning kom Acclaim att tvärt lägga ner utgivningen av nästan alla sina serier 1999, vilket även drabbade Turoks reguljära serietidning. På grund av framgången av Turok-spelen kom de dock att ge ut enstaka serier med Turok för att marknadsföra nya Turok-spel fram till 2002, då Acclaims seriedivision lades ner helt.

Senare utveckling

När Acclaim entertainment gick i konkurs 2004 hamnade rättigheterna till Turok hos Classic Media, som köpt upp Western Publishings katalog när de gick i konkurs 2001. 2012 köptes Classic Media upp av Dreamworks, som är de nuvarande ägarna av figuren.

2008 återvände Turok till serier då Dark Horse gav ut en serieroman baserad på den animerade filmen. Hösten 2010 kom därefter en ny serietidning med Turok, författad av Jim Shooter och tecknad av Eduardo Francisco. Denna tidning varade dock bara fyra nummer. 2013 togs serielicensen över av Dynamite Entertainment som 2014 gav ut en ny serietidning med Turok som varade i 12 nummer. Turok har även dykt upp i Dynamites Gold Key Alliance, en crossover med flertalet figurer som gavs ut av Gold Key Comics

Svensk utgivning

I Sverige gavs några av Gold Keys serier med Turok ut som biserie under namnet "Turok, Stones son" i Tarzans son under 1970- och 1980-talet.

Turok i andra medier

Datorspel

Acclaim släppte sammanlagt tio spel baserade på Turok mellan 1997 och 2002. Samtliga dessa är baserade på Valiant Comics-versionen av Turok. 2008 släppte Buena Vista Games ett nytt spel med en nytolkning av figuren som inte är direkt baserad på någon av serieversionerna.

Film

2008 släpptes "Turok, Son of Stone", en tecknad långfilm utgiven direkt på DVD.