Världens ende

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Världens Ende)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Världens ende är namnet på en "kreativ sammanslutning" av konstnärer och vänner från Göteborg, startad under våren 2010. Gruppen arbetar inte enbart med tecknade serier, men seriekonsten är ett av de viktigare inslagen i verksamheten. Medlemmar i kollektivet är Björn Ahlén, Sandro Müntzing, Jon Mårtensson, Hanna Petersson, Henrik Bromander, Sigge Andersson och Johannes Torstensson.

Kollektivet står enligt dem själva för "det kollektiva och komplexa", "i en tid präglad av individualism och karriärism". Medlemmarna är politiskt engagerade och vill synliggöra att kulturvärlden är en del av den kapitalistiska marknaden samt slå hål på myten om samförstånd mellan kulturarbetare och chefer. Detta gör man bland annat genom facklig organisering, manifestationer, opionionsbildning och kreativt skapande.[1]

Världens ende har bland annat medverkat med en utställning på Frölunda Kulturhus under Serieveckan i Göteborg 2010, samt med ett marknadsbord på small press expo 2010 i Kulturhuset i Stockholm. Hösten 2010 bjöd man på en släppfest under Bok & Biblioteksmässan sista helgen i september, samt ett Öppet hus under Kulturnatten i Göteborg 1 oktober.

I september 2010 gavs gruppens första antologi ut, även den med titeln "Världens ende". Den innehåller texter, serier, och illustrationer av gruppmedlemmarna, samt andra kreatörer såsom Pär Thörn, Kajsa Ekis Ekman, Salka Sandén och Johannes Nilsson. Seriebidragen är gjorda av av Johannes Torstensson, Björn Ahlén, Hanna Petersson, Hannes Norrvide, Johannes Nilsson och Sandro Müntzing.

Externa länkar

Fotnoter

  1. "Världens ende – Vad vi gör och vad vi vill", informationsfolder 2010.