Walter Lantz Studios

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Walter Lantz)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Animationsstudio som grundades av Walter Lantz (1899–1994).

Lantz började sin karriär med att arbeta för John R. Bray Studios för att 1928 gå över till Mintz-Winkler Studios för att arbeta med "Kalle Kanin"-filmer för Universal Studios. När Universal blev missnöjda med Mintz-Winkler så tog de över produktionen - och även Walter Lantz - av tecknade filmer från Mintz-Winkler. Lantz gjorde karriär och blev ganska snart chef för Universals animationsavdelning. Han köpte så småningom loss alla figurerna han skapat från Universal och skapade sin egen studio som därefter levererade alla Universals animerade filmer. "Kalle Kanin" var Lantz första övertagna figur, men den kostade honom inte så mycket då han enligt uppgift vann kaninen på poker från Universals chef Carl Laemmle.

En hel del folkkära figurer från Walter Lantz blev även seriefigurer, då företrädesvis i serier skapade och publicerade på licens av DC, Western Publishing genom Dell Comics, mfl. Western skapade till och med seriefigurer åt Walter Lantz Studios som inte kommit till via den tecknade filmen.

Figurer från Walter Lantz som blivit seriefigurer (urval)Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!