Skillnad mellan versioner av "Helan & Halvan"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Rad 18: Rad 18:


==Svensk utgivning==
==Svensk utgivning==
Flera av serieversionerna av ''Helan och Halvan'' publicerades i under främst 1970-talet på svenska i en egen serietidning ("Helan & Halvan"). Tidningen utgavs till och med 1975 av [[Williams förlags AB]] och därefter av [[Semic]]. Tidningen innehöll, med undantag för enstaka sidor med skämtteckningar och roliga historier, endast avsnitt av titelserien.
Flera av serieversionerna av ''Helan och Halvan'' publicerades i under många år på svenska i en egen serietidning ("Helan & Halvan"). Tidningen utgavs 1963-1976 av [[Williams förlags AB]], 1976-1978 av [[Semic]] och 1978-1987 av [[Atlantic Förlags]]. Tidningen innehöll, med undantag för enstaka sidor med skämtteckningar och roliga historier, endast avsnitt av titelserien. Också utgivning i form av [[julalbum]], [[pocket]] med mera har förekommit.


==Kuriosa==
==Kuriosa==

Versionen från 24 mars 2009 kl. 22.16

De komiska filmfigurerna Helan & Halvan (egentligen Stan Laurel och Oliver Hardy) är bara ett av många exempel på skådespelare/filmfigurer som även figurerat i serieform.

I början av 1960-talet köptes rättigheterna till "Helan & Halvan"-konceptet upp av artisten Larry Harmon, som sålde ut licens till en serieversion. Den gavs bland annat ut av Dell Comics, Gold Key och DC Comics fram till 1970-talet. Serierna är genomgående osignerade, men ett flertal olika distinkta teckningsstilar kan urskiljas.

Serieversionen utspelade sig i huvudsak i nutid, även om huvudfigurerna alltjämt bar såväl plommonstop som stärkkragar och körde en T-Fordsliknande veteranbil (men samtidigt har TV). Enstaka avsnitt förefaller dock generellt utspela sig under stumfilmseran, till exempel "Polistrubbel" (svenska Helan & Halvan-tidningen nr 4 1977) där poliserna genomgående är iklädda i ålderdomliga uniformer med kask.

Åtskilliga serieepisoder bygger mer eller mindre tydligt på olika filmer med duon, exempelvis "Kamelen" (nr 15 1975) där de hamnar i främlingslegionen liksom i filmerna "Stora skrällen!" (Beau Hunks, 1931) och "Vi fara till Sahara" (The Flying Deuces, 1939), "Sportsmän" (nr 6 1978) där duon skall bära tung last upp för en lång trappa precis som i "Pianoexpressen" (The Music Box, 1932) och "Avbetalningar" (samma nummer) där de är inkasserare liksom i "Helan och Halvan i stämning" (Bacon Grabbers, 1929).

1966 gjordes även en serie animerade filmer på konceptet, producerade av Hanna-Barbera.

Svensk utgivning

Flera av serieversionerna av Helan och Halvan publicerades i under många år på svenska i en egen serietidning ("Helan & Halvan"). Tidningen utgavs 1963-1976 av Williams förlags AB, 1976-1978 av Semic och 1978-1987 av Atlantic Förlags. Tidningen innehöll, med undantag för enstaka sidor med skämtteckningar och roliga historier, endast avsnitt av titelserien. Också utgivning i form av julalbum, pocket med mera har förekommit.

Kuriosa

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!