Skillnad mellan versioner av "Undergroundserier"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
 
(4 mellanliggande versioner av 2 användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
[[Kategori:Serietermer]]
[[Kategori:Serietermer]]
[[Kategori:Seriegenrer]]
[[Kategori:Seriegenrer]]
[[Bild:Uttertrash.jpg|400px|thumb|right|Bild av [[Denis Kitchen]] © [[Kitchen Sink Press]] 1969.]]
[[Bild:Fritzthecat.jpg|500px|thumb|right|'''Fritz the Cat''', amerikansk utgåva 1972. Omslag av [[Robert Crumb]]. © [[Ballantine Books]].]]
I slutet av 1960-talet rönte s.k. '''undergroundserier''' stor uppmärksamhet i det USA som präglades av "the love generation". Undergroundserier var serietidningar som gavs ut i [[fanzin]]form eller på [[small press|småförlag]] och som ofta innehöll provocerande och utmanande innehåll, med mycket sex, droger, våld och politisk satir. [[Robert Crumb]] blev en av förgrundsgestalterna, troligen den främste av dem alla, i undergroundsammanhangen. Hans tidning ''[[Zap Comix]]'' blev något av en ikon.
I slutet av 1960-talet rönte s.k. '''undergroundserier''' stor uppmärksamhet i det USA som präglades av "the love generation". Undergroundserier var serietidningar som gavs ut i [[fanzin]]form eller på [[small press|småförlag]] och som ofta innehöll provocerande och utmanande innehåll, med mycket sex, droger, våld och politisk satir.  


Bland övriga framstående representanter för rörelsen kan nämnas [[Gilbert Shelton]], [[Spain]], [[Rick Griffin]], [[S. Clay Wilson]], [[Foolbert Sturgeon]] och [[Vaughn Bode]]. [[Trina Robbins]] var den kvinnliga serieskapare som gick i första ledet.
[[Robert Crumb]] blev en av förgrundsgestalterna, troligen den främste av dem alla, i undergroundsammanhangen. Hans tidning ''[[Zap Comix]]'' blev något av en ikon.


Undergroundrörelsen fick motsvarigheter i flera andra länder. Rörelsen anses i regel ha dött ut någon gång runt det sena 70-tidiga 80-talet, men dess anda lade i mångt och mycket grunden till dagens "alternativa" seriemarknad i USA.  
Bland övriga framstående representanter för rörelsen kan nämnas [[Gilbert Shelton]], [[Spain]], [[Rick Griffin]], [[S. Clay Wilson]], [[Foolbert Sturgeon]] och [[Vaughn Bodē]]. [[Trina Robbins]] var den kvinnliga serieskapare som gick i första ledet.


Undergroundrörelsen fick motsvarigheter i flera andra länder. Rörelsen anses i regel ha dött ut någon gång runt det sena 70- tidiga 80-talet, men dess anda lade i mångt och mycket grunden till dagens "alternativa" seriemarknad i USA.
[[Bild:Kinney.jpg|200px|thumb|right|'''Kultur Dokuments''', amerikansk undergroundserie från mitten av 80-talet. Bild av © [[Jay Kinney]].]]
==Se även==
==Se även==
*[[Independentserier]]
*[[Independentserier]]

Nuvarande version från 16 juli 2024 kl. 08.07

Fritz the Cat, amerikansk utgåva 1972. Omslag av Robert Crumb. © Ballantine Books.

I slutet av 1960-talet rönte s.k. undergroundserier stor uppmärksamhet i det USA som präglades av "the love generation". Undergroundserier var serietidningar som gavs ut i fanzinform eller på småförlag och som ofta innehöll provocerande och utmanande innehåll, med mycket sex, droger, våld och politisk satir.

Robert Crumb blev en av förgrundsgestalterna, troligen den främste av dem alla, i undergroundsammanhangen. Hans tidning Zap Comix blev något av en ikon.

Bland övriga framstående representanter för rörelsen kan nämnas Gilbert Shelton, Spain, Rick Griffin, S. Clay Wilson, Foolbert Sturgeon och Vaughn Bodē. Trina Robbins var den kvinnliga serieskapare som gick i första ledet.

Undergroundrörelsen fick motsvarigheter i flera andra länder. Rörelsen anses i regel ha dött ut någon gång runt det sena 70- tidiga 80-talet, men dess anda lade i mångt och mycket grunden till dagens "alternativa" seriemarknad i USA.

Kultur Dokuments, amerikansk undergroundserie från mitten av 80-talet. Bild av © Jay Kinney.

Se även

Externa länkar

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!