Skillnad mellan versioner av "Tvillingplaneterna"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
m (Ill.)
 
(16 mellanliggande versioner av 6 användare visas inte)
Rad 4: Rad 4:
[[Kategori:Amerikanska dagspresserier]]
[[Kategori:Amerikanska dagspresserier]]
[[Kategori:Science fiction-serier]]
[[Kategori:Science fiction-serier]]
[[Fil:Tvillingplaneterna.png|thumb|right|300px|"[[Tvillingplaneterna]]" av [[Alden McWilliams]] från ''[[Dagens Nyheter]]'' 1957-09-04. © McWilliams/Lebeck [[United Feature Syndicate]]]]
'''Tvillingplaneterna''' (Twin Earths) var en amerikansk serie som startade 1952 och producerades till 1963.
Serien skapades av [[Oscar Lebeck]] (text 1952-57) som anlitade [[Alden McWilliams]] (teckningar samt text 1957-63) vilken tidigare hade illustrerat verk av Lebeck.
==Handling==
Seriens grundidé var att det finns en planet på andra sidan Solen i samma omloppsbana som Jorden och därför är osynlig härifrån. Denna planet, Terra, bebos till över 90% av kvinnor, som samtliga är lättklädda och kurviga.
Terranerna besöker jorden och blir inblandade i härvarande konflikter; bl.a. landar en av deras farkoster (som ser ut som konventionella flygande tefat) på Röda torget i Moskva. Huvudpersoner i dagsserien var den terranska spionen ''Vana'' samt FBI-agenten ''Garry Verth''. Söndagsserien hade ett annat upplägg och handlade om Texas-pojken ''Punch'' och dennes resor på Terra med en av dess få manliga invånare, den unge prins ''Torro''.
==Utgivning==
==={{flagga|usa}} Amerikansk utgivning===
Serien distribuerades till dagstidningsmarknaden av [[United Feature Syndicate]] mellan 16 juni 1952 till 25 maj 1963. Den gick också i United Features serietidning ''[[Tip Topper Comics]]''.
Söndagssidorna gavs i USA ut i albumform 1991-93 av [[R. Susor Publications]], med 5 nr vilka återgav söndagssidor från 1 mars 1953 till 18 augusti 1957. Oklart om ett sjätte nr gavs ut. Även dagsserierna gavs ut av samma förlag med 8 album 1990-93, återtryck av 13 juni 1952 - 21 april 1960.
==={{flagga|sverige}} Svensk utgivning===
Dagspressversionen av '''Tvillingplaneterna''' har i Sverige publicerats i ''[[Dagens Nyheter]]'', ''[[Nerikes Allehanda]]'', ''Norra Västerbotten'', ''Söderhamns Tidning'', ''[[Story]]'' och ''[[Topp-serien]]'', medan söndagsversionen gick i slutet av 1950-talet i ''[[Året Runt]]'' och ''[[Teknik för Alla]]''.
{{stub}}
{{stub}}
Tvillingplaneternas grundidé är att det finns en planet mittemot jorden, som alltså är osynlig därifrån. Den bebos av enbart kvinnor, som samtliga är lättklädda och kurviga. De besöker jorden och blir inblandade i härvarande konflikter, bl a landar en av deras farkoster (som ser ut som konventionella flygande tefat) på Röda torget i Moskva. Serien gick en tid i Dagens Nyheter. Som jag minns det, var den mycket vältecknad.

Nuvarande version från 23 maj 2020 kl. 16.49

"Tvillingplaneterna" av Alden McWilliams från Dagens Nyheter 1957-09-04. © McWilliams/Lebeck United Feature Syndicate

Tvillingplaneterna (Twin Earths) var en amerikansk serie som startade 1952 och producerades till 1963.

Serien skapades av Oscar Lebeck (text 1952-57) som anlitade Alden McWilliams (teckningar samt text 1957-63) vilken tidigare hade illustrerat verk av Lebeck.

Handling

Seriens grundidé var att det finns en planet på andra sidan Solen i samma omloppsbana som Jorden och därför är osynlig härifrån. Denna planet, Terra, bebos till över 90% av kvinnor, som samtliga är lättklädda och kurviga.

Terranerna besöker jorden och blir inblandade i härvarande konflikter; bl.a. landar en av deras farkoster (som ser ut som konventionella flygande tefat) på Röda torget i Moskva. Huvudpersoner i dagsserien var den terranska spionen Vana samt FBI-agenten Garry Verth. Söndagsserien hade ett annat upplägg och handlade om Texas-pojken Punch och dennes resor på Terra med en av dess få manliga invånare, den unge prins Torro.

Utgivning

Mini usa.gif Amerikansk utgivning

Serien distribuerades till dagstidningsmarknaden av United Feature Syndicate mellan 16 juni 1952 till 25 maj 1963. Den gick också i United Features serietidning Tip Topper Comics.

Söndagssidorna gavs i USA ut i albumform 1991-93 av R. Susor Publications, med 5 nr vilka återgav söndagssidor från 1 mars 1953 till 18 augusti 1957. Oklart om ett sjätte nr gavs ut. Även dagsserierna gavs ut av samma förlag med 8 album 1990-93, återtryck av 13 juni 1952 - 21 april 1960.

Mini sverige.gif Svensk utgivning

Dagspressversionen av Tvillingplaneterna har i Sverige publicerats i Dagens Nyheter, Nerikes Allehanda, Norra Västerbotten, Söderhamns Tidning, Story och Topp-serien, medan söndagsversionen gick i slutet av 1950-talet i Året Runt och Teknik för Alla.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!