Skillnad mellan versioner av "Diskussion:Svenskt Seriefanzineindex"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
(GCD)
 
(En mellanliggande version av en annan användare visas inte)
Rad 23: Rad 23:
::::Finemang! [[Användare:OlaHe|OlaHe]] 20 januari 2007 kl.00.12 (CET)
::::Finemang! [[Användare:OlaHe|OlaHe]] 20 januari 2007 kl.00.12 (CET)
:::::Med tanke på diskussionen på [[Diskussion:Möblemanget]], vad innebär mallen? Att faktauppgifterna direkt från indexet är släppta som GDFL eller enbart för Seriewikin? [[Användare:Wakuran|惑乱 分からん ]] 5 februari 2007 kl.01.53 (CET)
:::::Med tanke på diskussionen på [[Diskussion:Möblemanget]], vad innebär mallen? Att faktauppgifterna direkt från indexet är släppta som GDFL eller enbart för Seriewikin? [[Användare:Wakuran|惑乱 分からん ]] 5 februari 2007 kl.01.53 (CET)
::::::Eftersom faktauppgifter inte är upphovsrättsligt skyddade kan de inte heller släppas. Det står oss helt fritt att kopiera hur mycket fakta vi vill från indexet. Det som däremot kan vara skyddat är presentationen av fakta vilket OlaHe påpekade redan 19 januari på den här sidan. Motsvarande gäller vad jag kan förstå bilderna från GCD. De har ingen som helst upphovsrätt till bilderna (om man nu inte hävdar att framställningen som jpg med en viss upplösning/kompressionsgrad är ett nytt verk...) och om man gör bedömningen att vi kan lägga upp egenscannade omslag så har jag svårt att se att vi inte kan ta bilderna från dem (skulle faktiskt vilja ändra texten i GCD-mallen eftersom någon tillåtelse inte finns att ge). Bägge mallarna handlar, som jag ser det, om att ge dem cred för deras insats och tipsa folk om att det finns andra bra serieresurser som är värda att kolla. [[Användare:Johan Blixt|Johan Blixt]] 5 februari 2007 kl.18.19 (CET)
:::::::Mja, GCD menar nog mest att de inte tillhandahåller omslag så att alla fritt kan ladda ner dem och använda dem som man vill. Just därför att det inte är GCD som äger rättigheterna till dem. Jag och Fredrik Strömberg försökte etablera ett aktivt samarbete med GCD för några år sedan i samband med ett annat webbprojekt, men GCD ville vara obundna för att hålla ryggen fri när copyrightinnehavarna knackar på dörren. (De har haft problem med att kommersiella aktörer använt omslagen på EBay och i webbutiker och liknande.) En framtida tillämpning av GCD är att alla som bidrar ska kunna få en kopia av alla data att använda i sina egna projekt och kommersiella applikationer – men till detta hör inte omslagen.
:::::::Dock tyckte GCD-styrelsen att SeF kunde få använda omslagen från deras databas utanför kommersiella sammanhang med angivande av var de kom ifrån. Så därför har vi gjort så även i Seriewikin. "Tillstånd" är därför ett vitt begrepp, men jag håller med dig till viss del om att ära den som äras bör. --[[Användare:Daha6439|David Haglund]] 5 februari 2007 kl.20.28 (CET)

Nuvarande version från 5 februari 2007 kl. 20.28

Inte för att det är så mycket vi har citerat ännu, men jag vill redan nu varna för att vi nog inte kan digitalisera informationen i hela Fanzinindex utan Ingemars tillåtelse. OlaHe 16 januari 2007 kl.20.29 (CET)

Det är svårt att inte hamna i en gråzon, just för att det är ett index. Fakta är ju fakta? Jag har dock gjort en tabell för fanzinens utgivningsdata som är likadan som i indexet av praktiska skäl, men det går ju att ändra på. Skall jag byta plats på kolumnerna, eller något? .. eller kanske undvika att ta med fakta som inte direkt står i just det fanzin som jag har originalet av? Ta bort några kolumner? Det är svårt att inte skriva samma saker, även utan att titta i indexet, för saker som utgivningsår, etc. är ju (hoppas jag) samma oavsett vilken källa man använder. Det är ju lite som att vad man än skriver om en svensk serietidning så får man samma data som i Webb-guiden eller i GCD liksom automatiskt. Det är ju svårt... Det jag kan säga är att NYA fanzin inte kommer något från index eftersom de inte finns med där. .. och en liten snabbkoll så säger det att just nu är c:a 40% av Svenska fanzin i Kategori:Fanzin inte ens med i Seriefanzinindex. Men, självklart är det ju bäst att tala med Ingemar oavsett. Någon som känner honom? --Steamboat Willie 16 januari 2007 kl.22.12 (CET)
Jag har ju redan tidigare gjort min personliga åsikt känd att Seriewikin inte ska vara ett serieindex utan bara redovisa allmängiltiga och överskådliga fakta. Specialuppgifter som tryckmetod, upplaga och liknande tycker jag hör hemma i just ett specialiserat index. I det här fallet tycker jag att vi ska akta oss för att planka tabellerna, utan jag tycker vi ska försöka uttrycka samma saker i löptext istället. Användningen av tabeller i artiklarna känns relevanta för utgivning i en storlek i klass med Tintin-albumen, men kanske är det overkill för ett fanzin som kommit ut med några få nr? --David Haglund 16 januari 2007 kl.23.33 (CET)
En sak måste jag nog protestera emot som gammal fanzinläsare. Tryckmetod, upplaga och format är nog inte så intressant vad gäller Tintin (inte för mig i alla fall), men när det gäller ett fanzin så är det ju en annan sak. Då är ju dessa saker basfakta och väldigt intressanta. En upplaga på femton och en upplaga på 2000 kan vara skillnaden mellan att få tag i ett fanzin och att inte ens behöva försöka t.ex. Men, är det bara att jag gjort tabeller som du hakar upp dig på så känns det ju lite märkligt. Helst hade jag väl gjort en faktaruta, men det är så jobbigt att göra när seriewikin inte har så många plugin som andra wiki. Men, jovisst, jag kan ta bort alla tabeller. Skall jag ta bort tabellerna för Seriefigurer på olika språk också? För om det är tabellerna du haka rupp dig på så måste det ju vara riktigt illa när det är en tabell och bara ett eller två språk i den. Mall:Snyggtabell använder jag bara för att göra artiklarna mer enhetliga och mer lättlästa. Det brukar bli mer lättläst om de ser ungefär likadana ut och samma uppgifter hittas på samma ställe i olika artiklar, etc. Det är ju därför vi enats om att "Externa länkar" skall heta just "Externa länkar" och ligga sist i en artikel. ... men om det är för mycket fakta så antar jag att det jag lagt under rubriken "seriebiografi" inte heller är något ni tycker om. Jag ber så hemskt mycket om ursäkt för det i så fall och jag skall genast sluta. Nästan allt jag skriver är ju "plankat" någonstans ifrån. Det är ofrånkomligt. Jag använder ju olika uppslagsverk för att få fram faktauppgifter om olika artiklar likväl som att använda källorna direkt. För gamla serier och serier jag sjlv inte har eller inte kan läsa av olika skäl så är det ju enda sättet, och jag har ju svårt att intervjua Stan Lee eller Oscar Andersson personligen hela tiden av uppenbara skäl, men jag ber om ursäkt. Jag skall ta bort allt som är sånt och sluta genast. --Steamboat Willie 18 januari 2007 kl.19.26 (CET)
För övrigt anser jag att kategorin Erotiska serier skall raderas
Jag är inte emot tabeller i sig, använd dem precis var du vill ha dem. Jag tycker däremot att man kan bruka dem med urskiljning för att just göra det lättläst där det behövs, det är vi nog överens om. Men i det här fallet är ju frågan om tabellen kränker upphovsrätten.
Du är ju onekligen en fena på att beskriva just upphovsrätten, vad man får och inte får göra med andras material. Därför är ju lite förvånad. Jag håller med dig om att fakta är fakta, det har man väl alltid rätt att tolka eller återge. Däremot har man väl inte rätt att kopiera tillämpningen eller uppställningen utan vidare? Det är skillnad på att beskriva och att planka, men var går den gränsen för er andra? Man kan ha samma utgångspunkt som för en skoluppsats – använda källor men ge en egen tolkning.
Du behöver inte be om ursäkt för nånting, Steamboat, och du behöver inte ta bort nånting, däremot vill jag att vi ska föra ett konstruktivt resonemang om det här. Jag vill att vi ska komma fram till ett vettigt förhållningssätt för hur vi behandlar andras verk med respekt. Vad tycker ni andra? Känner någon Ingemar och kan fråga honom om vi får använda hans info här?
Det svåra här är ju att de fakta som står i tabellen är just de fakta som är intressanta vad gäller ett fanzin. Man kan byta namn på någonting och byta plats på kolumnerna, men man kommer inte ifrån att det är de fakta som är. .. och det är svårt att presentera dem på något annat vis som är logiskt i sig. Man kan skriva fyra spaltmeter text också om man vill och baka in all fakta i en uppsats av första graden, men en tabell blir mer lättläst och lättare att jämföra. Vad gäller copyright så är det ju mer än lovligt luddigt då det bara gäller fakta rakt upp och ner. Vi har ju inte tagit någonting ur någon katalog som inte är rena fakta egentligen. --Steamboat Willie 18 januari 2007 kl.20.45 (CET)
För övrigt anser jag att kategorin Erotiska serier skall raderas
Ja, det är svårt. Fakta är fakta och kan inte upphovsrättsskyddas i sig. Men sammanställningar av fakta anses ha en viss verkshöjd, och därför kan det vara tveksamt (och mycket svårbedömt) hur mycket information man får duplicera och på vilket sätt. Jag tror inte att Ingemar Bengtsson kommer att stämma oss om vi snor information från hans index (och det är väl tveksamt om någon skulle vinna i en process av den typen). Däremot kan vi, som David säger, fundera på och diskutera kring hur vi kan göra för att behandla Ingemars arbetsinsats med respekt och inte göra hans index redundant. OlaHe 19 januari 2007 kl.11.25 (CET)
Sjövild som jag är har jag nu skickat ett mail till Ingemar. Att jag lägger mig i det här beror delvis på att jag funderat på att göra något GCD- eller Wikipedialiknande för fanzines som uppdatering av Ingemars nu ganska gamla index. Bekvämast vore naturligtvis att stoppa in allt i seriewikin men det verkar inte som om det skulle uppskattas av somliga.Johan Blixt 19 januari 2007 kl.19.12 (CET)
Jag skulle tycka att det var lysande om det gick bra, och jag tror inte att några "somliga" protesterar i så fall. Jag kan hålla med David om att en encyklopedis prioriterade uppgift inte är indexering, men kan vi få indexbiten som en bonus så gärna för mig. Det är dock inte så lyckat om vi trampar den faktainsamlare som äras bör på tårna. Bra att Johan tagit tag i att kontakta Ingemar, så slipper vi spekulera mer om det. OlaHe 19 januari 2007 kl.19.26 (CET)

För mycket indrag!

Jag skrev följande till Ingemar: "Jag är lite sugen på att dra igång något liknande "Grand Comics Database" (www.comics.org) fast för svenska fanzines. Nu saknar jag tyvärr teknisk kompetens för just en sådan lösning men något Wikipedialiknande borde vara spelbart." [...]

Ingemar svarade: "I princip kan man säga att det är tillåtet att citera allt så länge det står var uppgifterna kommer ifrån. Jag är förstås klart mer pigg på din fanzine-GCD än SeF:s Wikipedia, men jag säger inte nej till någondera så länge mitt krav tillgodoses. [...] Jag får förslag från folk då och då om att göra ett tredje fanzineindex, och min inställning är följande: jag redigerar gärna en ny bok, men jag hinner knappast ställa samman alla uppgifter själv. Däremot fungerar jag gärna som en slags kvalitetsgranskare/samordnare som granskar alla nya uppgifter och ser till att de följer en given mall. Jag har inte tänkt att ge ut boken själv, men jag kan ta hand om allt prepressarbete och göra den för Magister Lämpels bibliotek. Jag ser det inte som ett hinder att den samtidigt finns på internet då jag är gammal nog att vilja ha allt på papper. För mig är det den tryckta informationen som räknas. Dessutom ska det naturligtvis vara lite intervjuer och artiklar som bara finns med i boken."

Jag hade inte alls tänkt i termer av en parallell bokutgivning och i så fall inbillar jag mig att det blir betydligt klurigare än om vi bara indexerar på webben för webben. För fortsatt inknappande à la Bror tycker jag dock det räcker bra med en liten sån där mall (typ "foto från GCD") som säger "Info från Fanzine-index 2001, Ingemar Bengtsson" eller något sådant. Johan Blixt 19 januari 2007 kl.21.28 (CET)

Håller med om mallen. Sir-L 19 januari 2007 kl.21.30 (CET)
Jag börjar snickra på en liten mall. --Steamboat Willie 19 januari 2007 kl.22.19 (CET)
Finemang! OlaHe 20 januari 2007 kl.00.12 (CET)
Med tanke på diskussionen på Diskussion:Möblemanget, vad innebär mallen? Att faktauppgifterna direkt från indexet är släppta som GDFL eller enbart för Seriewikin? 惑乱 分からん 5 februari 2007 kl.01.53 (CET)
Eftersom faktauppgifter inte är upphovsrättsligt skyddade kan de inte heller släppas. Det står oss helt fritt att kopiera hur mycket fakta vi vill från indexet. Det som däremot kan vara skyddat är presentationen av fakta vilket OlaHe påpekade redan 19 januari på den här sidan. Motsvarande gäller vad jag kan förstå bilderna från GCD. De har ingen som helst upphovsrätt till bilderna (om man nu inte hävdar att framställningen som jpg med en viss upplösning/kompressionsgrad är ett nytt verk...) och om man gör bedömningen att vi kan lägga upp egenscannade omslag så har jag svårt att se att vi inte kan ta bilderna från dem (skulle faktiskt vilja ändra texten i GCD-mallen eftersom någon tillåtelse inte finns att ge). Bägge mallarna handlar, som jag ser det, om att ge dem cred för deras insats och tipsa folk om att det finns andra bra serieresurser som är värda att kolla. Johan Blixt 5 februari 2007 kl.18.19 (CET)
Mja, GCD menar nog mest att de inte tillhandahåller omslag så att alla fritt kan ladda ner dem och använda dem som man vill. Just därför att det inte är GCD som äger rättigheterna till dem. Jag och Fredrik Strömberg försökte etablera ett aktivt samarbete med GCD för några år sedan i samband med ett annat webbprojekt, men GCD ville vara obundna för att hålla ryggen fri när copyrightinnehavarna knackar på dörren. (De har haft problem med att kommersiella aktörer använt omslagen på EBay och i webbutiker och liknande.) En framtida tillämpning av GCD är att alla som bidrar ska kunna få en kopia av alla data att använda i sina egna projekt och kommersiella applikationer – men till detta hör inte omslagen.
Dock tyckte GCD-styrelsen att SeF kunde få använda omslagen från deras databas utanför kommersiella sammanhang med angivande av var de kom ifrån. Så därför har vi gjort så även i Seriewikin. "Tillstånd" är därför ett vitt begrepp, men jag håller med dig till viss del om att ära den som äras bör. --David Haglund 5 februari 2007 kl.20.28 (CET)