Skillnad mellan versioner av "Vater und Sohn"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
m
m
Rad 5: Rad 5:
"[[Vater und Sohn]]" – tysk humoristisk [[pantomimserie]] om en far och hans son, skapad 1934 av [[e.o. plauen]], som handlar om vardagsbekymmer, om pojkstreck och om stora äventyr.
"[[Vater und Sohn]]" – tysk humoristisk [[pantomimserie]] om en far och hans son, skapad 1934 av [[e.o. plauen]], som handlar om vardagsbekymmer, om pojkstreck och om stora äventyr.


Serien originalpublicerades i ''[[Berliner Illustrirten Zeitung]]'' och gavs sedan ut i samlingsvolymer på [[Ullstein Verlag]]. Eftersom e.o. plauen var oppositionell mot nazistregimen i Tyskland och regimen också ogillade seriemediet, fick han yrkesförbud i mitten av 1930-talet, men det kunde upphävas efter förlagets initiativ mot att serien skulle användas för att göra reklam för Olympiska spelen i Tyskland 1936, det tyska riksdagsvalet samma år (som inte var demokratiskt) och den nazistiska välgörenhetsorganisationen Winterhilfswerk. Serien lades ändå ner redan 1937 på skaparens eget initiativ, trots stor popularitet.<ref>Gerd Lettkemann, Eckart Sackmann: ''Hans Kossatz – das Frühwerk''. In: Eckart Sackmann (Hrsg.): ''Deutsche Comicforschung 2007''. Comicplus, Hildesheim 2006, ISBN 3-89474-168-6, [http://www.comicforschung.de/dtcom/dtcom07/musterseite52.pdf S.&nbsp;52.] (PDF; 394&nbsp;kB)</ref> Trots den korta tiden serien publicerades, betraktas den i Tyskland som en klassiker. I Plauen har den förärats en [[Statyer föreställande seriefigurer|staty]].  
Serien originalpublicerades i ''[[Berliner Illustrirten Zeitung]]'' och gavs sedan ut i samlingsvolymer på [[Ullstein Verlag]]. Eftersom e.o. plauen var oppositionell mot nazistregimen i Tyskland och regimen också ogillade seriemediet, fick han yrkesförbud i mitten av 1930-talet, men det kunde upphävas efter förlagets initiativ; i gengäld lovade man att serien skulle användas för att göra reklam för Olympiska spelen i Tyskland 1936, det tyska riksdagsvalet samma år (som inte var demokratiskt) och den nazistiska välgörenhetsorganisationen Winterhilfswerk. Serien lades ändå ner redan 1937 på skaparens eget initiativ, trots stor popularitet.<ref>Gerd Lettkemann, Eckart Sackmann: ''Hans Kossatz – das Frühwerk''. In: Eckart Sackmann (Hrsg.): ''Deutsche Comicforschung 2007''. Comicplus, Hildesheim 2006, ISBN 3-89474-168-6, [http://www.comicforschung.de/dtcom/dtcom07/musterseite52.pdf S.&nbsp;52.] (PDF; 394&nbsp;kB)</ref> Trots den korta tiden serien publicerades, betraktas den i Tyskland som en klassiker. I Plauen har den förärats en [[Statyer föreställande seriefigurer|staty]].  


Serien återupptogs 2015 med teckningar av [[Ulf K.]] och manus av [[Marc Lizano]], utgivet på [[Panini Verlag]].
Serien återupptogs 2015 med teckningar av [[Ulf K.]] och manus av [[Marc Lizano]], utgivet på [[Panini Verlag]].

Versionen från 24 september 2018 kl. 08.56

Vinjettbild från titelsidan i den första samlingsvolymen "Vater und Sohn – 50 lustige Streiche und Abenteuer", Berlin: Ullstein Verlag, 1935. Fri bild.

"Vater und Sohn" – tysk humoristisk pantomimserie om en far och hans son, skapad 1934 av e.o. plauen, som handlar om vardagsbekymmer, om pojkstreck och om stora äventyr.

Serien originalpublicerades i Berliner Illustrirten Zeitung och gavs sedan ut i samlingsvolymer på Ullstein Verlag. Eftersom e.o. plauen var oppositionell mot nazistregimen i Tyskland och regimen också ogillade seriemediet, fick han yrkesförbud i mitten av 1930-talet, men det kunde upphävas efter förlagets initiativ; i gengäld lovade man att serien skulle användas för att göra reklam för Olympiska spelen i Tyskland 1936, det tyska riksdagsvalet samma år (som inte var demokratiskt) och den nazistiska välgörenhetsorganisationen Winterhilfswerk. Serien lades ändå ner redan 1937 på skaparens eget initiativ, trots stor popularitet.[1] Trots den korta tiden serien publicerades, betraktas den i Tyskland som en klassiker. I Plauen har den förärats en staty.

Serien återupptogs 2015 med teckningar av Ulf K. och manus av Marc Lizano, utgivet på Panini Verlag.

Källor

  1. Gerd Lettkemann, Eckart Sackmann: Hans Kossatz – das Frühwerk. In: Eckart Sackmann (Hrsg.): Deutsche Comicforschung 2007. Comicplus, Hildesheim 2006, ISBN 3-89474-168-6, S. 52. (PDF; 394 kB)

Externa länkar

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!