Carl Barks

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
SERIESKAPARE
Carl Barks
Carl Barks
Carl Barks signerar för sina fans på San Diego Comic-Con 1982. Foto: Alan Light © 1982 Alan Light
Used by Seriewikin with the expressed permission of Alan Light
Född:∗ 1901-03-27
Födelseplats:Merrill, Oregon, USA
Död:† 2000-08-25 (99 år)
Död, ort:Grants Pass, Oregon, USA

Land:Mini usa.gif USA
Språk:Fil:LANDET/SPRÅKET HITTADES INTE. Engelska (USA)

Serier i urval
Farbror Joakim
Oppfinnar-Jocke
Björnligan
Magica de Hex

Carl Barks (1901–2000). Amerikansk serieskapare, mest känd för sina banbrytande serier om Kalle Ankas och Farbror Joakims äventyr.

Bakgrund

Carl Barks föddes på en lantgård den 27 mars 1901 i Merrill, Oregon. År 1910 flyttade han med sin familj till Kalifornien och det var vid denna tidpunkt som han började teckna. När hans mor dog fem år senare slutade Carl, som vid det här laget fyllt 15, skolan för att hjälpa sin far hemma på gården. Under denna tid fortsatte han att teckna och deltog faktiskt även i en brevkurs för tecknare, kallad London School of Cartooning. 1918 flyttade han till San Fransisco för att försöka sig på en framtid som nyhetstecknare vid någon tidning, men eftersom han saknade erfarenhet så fick han aldrig någon längre anställning. Detta bidrog till att han 1920 flyttade tillbaka till Oregon. Här gifte han sig 1923 med sin första hustru. När han så fick ett arbete på tidningen The Pacific Fruit Express i Sacramento, Kalifornien, var han tvungen att flytta dit. Här bodde han sedan i mer än fem år.

År 1928 började han sälja skämtteckningar till satirtidningen The Calgary Eye-Opener med gott resultat. Något som däremot gick sämre var Carls äktenskap, vilket ledde till att han genomled en skilsmässa 1930. Efter separationen flyttade han återigen tillbaka till Oregon. Även här kände han av den depression som Amerika hamnat i. Utan arbete efter Sacramento-åren flyttade han än en gång på sig, denna gång till Minneapolis 1931.

År 1935 sökte Carl tecknararbete hos Walt Disney, vilket han också fick efter några provteckningar med Musse Pigg. Under den här tiden kom han vid sidan av sitt arbete med idéer till manusverkstaden som slog så väl ut att Walt själv insåg att Carl gjorde sig bäst som renodlad manusförfattare. Här hjälpte han till med att skapa 35 kortfilmer.

Kalle Anka och Farbror Joakim

"Farbror Joakim" ur debuten i "Jul på Björnberget" av Carl Barks © Disney

Några år förflöt och 1942 gjorde han sin första egenhändigt tillverkade serie ihop med tecknarkollegan Jack Hannah. Denna serie fanns att läsa i nr 9 av tidningen Four Color Comics och hette "Donald Duck Finds Pirate Gold". Framgångarna till trots tyckte Carl att det var nog och den 6:e november samma år lämnade han skeppet Walt Disney som seglade på framgångens vågor. Han flyttade till San Jacinto öster om Los Angeles ihop med sin andra hustru för att starta en kycklingfarm. Under denna tid fortsatte han ändå att sälja teckningar och strippar till olika tidningar.

1943 började Barks teckna Disneyserier för syndikatet Western Publishing. Den första serien han gjorde här var "The Victory Garden", som publicerades i Walt Disney's Comics & Stories nr 31.

Den snåle Joakim von Anka känner väl de flesta till, men alla är inte medvetna om att Carl från början framställde honom som Kalles gnälliga och knarriga släkting som ville sätta Kalles mod på prov i Joakims ensligt belägna stuga uppe på Björnberget. Originaltiteln på äventyret från 1947 var "Christmas on Bear Mountain" och har givits ut i albumform på svenska med titeln "Jul på Björnberget". Under de följande åren skapade Carl många av de idag världskända figurerna i "Kalle Anka": Björnligan, Alexander Lukas och Kajsas systerdöttrar Kicki, Pippi och Titti kom alla att dyka upp som bifigurer under den här tiden. De sistnämnda tre flickorna heter för övrigt April, May och June på engelska. Kanske beror detta på att serien de var med i för första gången lämnades in till redaktionen den 30 juni 1952. Möjligen hade han arbetat med att utforma flickorna under april, maj och juni och därför helt sonika valde att döpa dem efter de månaderna.

Barks gifte sig 1954 med sitt livs kärlek, Garé Barks, hans tredje äktenskap och Garés andra.

Förutom Disney-serier tecknade Barks även "Bruno Björn och Benny Burro", "Andy Panda" och "Snurre Sprätt" för Dell Comics under 1940-talet.

Senare år

Den 30 juni 1966 valde Carl Barks att gå i pension vid en ålder av 65 år. Han blev dock snabbt sysslolös och började därför 1968 att göra ankor igen. Denna gången fäste han inte dem på papper utan på duk. Med hjälp av pensel och oljefärg skapade Carl flera oljemålningar, som bland annat fick pryda Kalle Ankas Guldböcker.

Under de sista åren av sitt liv levde Carl ett stilla pensionärsliv med sin sista hustru Garé och målade på sina oljemålningar. Ibland ställde han upp på intervjuer från TV eller tidningar och svarade på brev från sina fans världen över. Han skrev manus till ett avsnitt som tecknades av William Van Horn på 1990-talet.

1990 tilldelades han Special-Urhunden, den har än så länge bara utdelats en gång.

1994 besökte han Sverige under en uppmärksammad Europaturné, 93 år gammal. Carl Barks var hedersmedlem (kollusor nummer H313) i den svenska ankistföreningen NAFS(K), till vilket han föreslagits av Anders Berglund i mars 1978.[1]

Carl Barks avled i leukemi den 25 augusti 2000 hemma hos sin familj i Grants Pass, Oregon. Han blev 99 år gammal.

Figurer skapade av Carl Barks

Carl Barks på svenska

Den allra största delen av Carl Barks serier finns utgivna på svenska i någon form, framförallt de Disneyserier han blivit mest känd för. Ända sedan starten har Barks förekommit flitigt i Kalle Anka & C:o, och flera av de längre äventyren har publicerats i samlad form i Walt Disney's Serier, Walt Disney's Klassiker och Walt Disney's Godbitar. Barks har också publicerats i bok- och albumform bl.a. i "Kalle Ankas Bästisar", "Jag-böckerna", "Guldböckerna" och "Hall of Fame". Mellan 2005 och 2008 har Egmont publicerat den stora utgåvan "Carl Barks samlade verk". "Bruno Björn och Benny Burro" har getts ut i två album från Epix, i "Carl Barks Bruno Björn och vänner" och har även förekommit i Tom & Jerry.

Filateli

Farbror Joakim på frimärke från Guyana, 35c 1998. Ett frimärke ur jubileumsserie till Farbror Joakims 50-årsjubileum. Motivet är två serierutor ur "Jul på björnberget" (orig. "Christmas on Bear Mountain", Historiekod: W OS 178-02) ur Four Color Comics nr. 178 © Disney

Carl Barks verk har förekommit (anonymt) på frimärke många gånger, och hans själv har varit på frimärke minst två gånger. År 1998 gav Guyana ut ett mycket speciellt frimärkshäfte till åminnelse av 50-årsjubileet av Farbror Joakims skapelse i form av ett seriealbum med hela "Jul på björnberget"[2] där varje enskilt frimärke var två serierutor perforerade direkt ur serien. Häftet var utformat så att på varje seriesida så var översta och nedersta strippen ett frimärke. På sista sidan i häftet finns även två frimärken som visar Carl Barks respektive en av hans oljemålningar.

Kuriosa

I stadsdelen Bromsten i Stockholm finns en väg som heter Carl Barks väg. Den är dock inte uppkallad efter Kalle Ankas tecknare utan efter den kommunalanställde kloakarbetaren Carl Bark, som i början av 1900-talet ägde en villa som låg vid denna väg.[3]

Recensioner

Externa länkar

Noter

  1. NAFS(K)uriren nr 3 (torsdagen den 11 maj 1978) s. 24.
  2. (orig. "Christmas on Bear Mountain", Historiekod: W OS 178-02)
  3. Stahre, Nils-Gustaf; Fogelström, Per Anders; Ferenius, Jonas; Lundqvist, Gunnar: Stockholms gatunamn, 3:e upplagan, Stockholmia förlag, Stockholm 2005, s. 537, ISBN 91-7031-152-8