Big Little Books

Från Seriewikin
Version från den 22 januari 2023 kl. 01.20 av E.G. (diskussion | bidrag) (Bild)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Musse Pigg, Mimmi Pigg och rånaren Bat Bandit på omslaget till en bok från etiketten Big Little Books.

1932 debuterade bilderböckerna Big Little Books, som var de första billiga böckerna tillgängliga för barn i USA. Big Little Books (senare Better Little Books), var små kompakta böcker rikligt illustrerade intill beledsagande text, som var föregångare till de första serietidningarna och barnböcker som Golden Books (FiB:s Gyllene bok).

Whitman Company, ett dotterbolag till Western Publishing, var förlaget som introducerade böckerna. Den första Big Little Book var med Dick Tracy, The Adventures of Dick Tracy Detective, som blev publicerad i december 1932.

Böckerna var inbundna med hårda pärmar, lagom stora för barnhänder, och såldes i kvartersbutiker där barn kunde köpa dem för egna pengar. De billiga böckerna, som initialt var prissatta till 10¢ (senare 15¢), blev mycket populära.

Böckerna nådde en sådan popularitet att flera andra förlag tog efter, exempelvis Goldsmith, Lynn, Saalfield, Van Wiseman och World Syndicate Publishing, som snart producerade egna liknande bokserier.

Storhetstiden för publicering av denna typ av bok var 30- och 40-talen, även om hundratals blev publicerade senare. Om än format och serietitel varierade något mellan utgivare, verkar det ursprungliga Whitman-varumärket, Big Little Books, vara det som fastnat som den nästan generiska benämningen för den här typen av böcker. Idag kallas de ofta bara BLB.

Det utkom drygt 500 Big Little Books mellan 1932 och 1949, om än namnet blev ändrat till Better Little Books i slutet av 30-talet (1938). Och totalt är mer än 1300 BLB omnämnda i referenslitteraturen.

Innan det uppstod serietidningar, och långt innan tv slog igenom, kunde alltså barn i skolåldern ta del av populära berättelser i BLB. Innehållet var ofta baserat på tecknade serier från serierna i dagstidningarnas populära söndagsbilagor (Comic Section eller Funny Papers). [1]

Källor

  1. Big Little Books, blogg av Roger Schaeder på [[1]] Rogersmagasin.com (2022-07-12)