Diskussion:Jijé
Tog bort följande mening: "Räknas verkligen Jacobs till de "4" stora? Är det inte Jijé, Morris, Franquin och Eddy Paape som brukar ingå i denna gruppering?"
Frågor som denna diskuteras lämpligen här, på diskussionssidan, och inte i artikeln. Andreas 4 oktober 2005 kl.15.37 (CEST)
Stora eller inte?
Det stämmer. Vi tar diskussionen här.
Jag stal informationen om "de fyra stora" från Jijés Lambiek-artikel (på www.lambiek.net). Jag borde naturligtvis ha ifrågasatt källan bättre än så... men det gjorde jag nu inte. Det är fullt möjligt att informationen är fel. Någon som kan bringa lite klarhet?
/OlaHe
- Nån har ändrat de fyra stora här igen... Dags att låsa artikeln? --David Haglund 15 januari 2006 kl.16.29 (CET)
- Eller stryka informationen helt. Det verkar ju inte vara helt vedertaget, så det kanske ska gå under "personliga värderingar". Och därmed strykas.
OlaHe 15 januari 2006 kl.20.03 (CET)
Jag såg någonstans att det var Jijé, Will, Franquin och Morris som utgjorde denna lilla krets. De kallades för "Les 4:es" eller något liknade. Stod det inte om det där i Spirou-numret av B&B (eller var det Morris-numret?)... jag har tyvärr inte Spirounumret så jag kan inte kolla... (z)
Information från Jijés biografi: "La bande des quatre - c'est ainsi qu'on surnomme Gillain, Will, Franquin et Morris " Det känns ganska säkert att skriva Will istället för Eddy Paape, eller? Här dessutom en bok(från Belgiska nationalbibliografin): "La bande à 4, ou, La victoire de Waterloo : [avec les auteurs de Jerry Spring, Lucky Luke, Tif & Tondu, Gaston : Jijé, Morris, Will, Franquin] : exposition ..." / Jijé, Morris, Will, André Franquin ; avec la collaboration de Yvan Delporte, Michel Baudson
(Jag ändrar)
- Eftersom det finns flera källor som säger samma sak,samt att boken La bande à 4 innehåller alster av Jijé, Morris, Will, Franquin: Se bild, så kan vi nog slå fast att så är fallet, och jag tycker att vi kan plocka bor info om ifrågasatta uppgifter, vad tycker ni? --MikkeX 19 augusti 2007 kl.16.37 (CEST)
Bilder
Hur kan Jijé illustreras bäst, med Jaktfalkarna, Jerry Spring, Valhardi, Spirou, Rödskägg? Eller?/z
- Just nu känns det som artikeln är tillräckligt lång för att kunna rymma 2 bilder, Jaktfalkarna? Jerry Spring? Rödskägg? (Inte Spirou, tror jag nog och Valhardi känner jag inte till...) 惑乱 分からん 14 november 2006 kl.14.18 (CET)
- Här finns en del bilder (om man bläddrar fram och tillbaka med pilarna), men jag tror inte att jag har tekniken för att kunna kopiera bilder i wikin. Men det har väl du?
http://www.jije.org/jije2.html Jag föreslår Jerry Spring och Valhardi (Jaktfalkarna finns ju redan ill till av Uderzo och Rödskägg av Hubinon), men vad som helst är bättre än ingenting(!!!)/z
- Man laddar först ned en bild genom att högerklicka och välja "Spara som" och välja en katalog (funkar inte alltid, ifall sidan är programmerad i Flash eller liknande), sedan laddar man upp den genom att klicka sig till rätt katalog och rätt bild. Ibland har såna där bilder "vattenstämplar" iofs, vilket innebär att de har koder inlagda i filinformationen så att det går att söka upp dem genom att söka på koden, typ, så att de inte används olovandes...) Bilderna på Jijé-sidan var mest omslag, annars. ( De är snygga, men de är tyngre att läsa än illustrationer som Rödskägg-bilden... 惑乱 分からん 14 november 2006 kl.16.10 (CET)
- Trevlig bild! Mycket tusch--- som visar vilken bra tuschare det rör sig om!/Z
Källa Stålis
http://www.bdoubliees.com/journalspirou/series6/superman.htm
Hergé och Jijé
Slår mig, när jag sitter och tittar på den här sidan, att det skulle vara intressant att göra en studie där man lägger Hergés och Jijés karriärer bredvid varandra och jämför. På många punkter är deras vägar parallella. (De börjar ungefär samtidigt, med nästan likadana seriefigurer, de sysslar med scouting, har med katolska tidningar att göra...)Zelena 4 september 2007 kl.11.42 (CEST)
Bild & Bubbla
Nu finns ju Bild & Bubbla-artikeln (#199) som jag och Hoff skrev om man vill kopiera in information från en svensk källa. Det blev iofs litet småfel i den i farten. De största jag kommer på, på rak arm, är att "Commissaire Major" ska vara från 70-talet, och att "Le plus grand groom du monde" betyder "Världens störste piccolo" (och inte brudgum). 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 2 mars 2015 kl. 15.08 (CET)
- Fniss, världens klödd med den artikeln tydligen! I innehållsförteckningen och även på numrets baksida heter artikeln "Jijé - den bortglömde pionjären", men inne i själva tidningen "Jijé - den bortglömde mästaren". Den titel som letat sig in i Artikelsök (hos BTJ) är den med "pionjären", den beskrivning som Libris (hos KB) gör har "mästaren". Det som komplicerar här är att tidskriftsnumren även försökte vara böcker/antologier med individuellt ISBN. Man skulle alltså kunna betrakta innehållsförteckningen och omslagstexten som någon sorts titelbladsinformation (som kanske har företräde framför en rubrik inne i volymen?). Hoff (diskussion) 6 november 2018 kl. 00.06 (CET)
- Ja, det är ju komplicerat. "Pionjären" stod det i materialet jag mailade in, men det ändrades tydligen litet halvkonsekvent till pressläggningen av redaktionen. Bör någon av titlarna anses~~ som mer officiell, eller ska man lista båda? 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 6 november 2018 kl. 00.13 (CET)