Guld-Ivar Flinthjärta

Från Seriewikin
Version från den 11 september 2010 kl. 11.56 av Kimmen (diskussion | bidrag)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Farbror Joakim och Guld-Ivar Flinthjärta ur "The Second-richest Duck" av Carl Barks, Flinthjärtas debutserie. © Disney

Guld-Ivar Flinthjärta (Flintheart Glomgold i original) en Disneyfigur och Farbror Joakims ärkerival i serierna om Kalle Anka.

"Gamla Flintan", som han också kallas, är en sydafrikansk magnat som är nästan lika rik som Joakim, men med färre skrupler.

Flinthjärta skapades av Carl Barks. En del karaktärsdrag återkom i en senare Barks-skapelse, Von Pluring. Flinthjärta dök upp första gången 1956.[1] I Sverige dök han upp för första gången 1960.[2]

Enligt Don Rosa i seriesviten om Farbror Joakims Liv mötte Joakim Guld-Ivar första gången när han letade guld i Transvaal, Sydafrika, i slutet av 1880-talet[3]. Det berättas också att Guld-Ivar är boer.

I Sverige har Guld-Ivar Flinthjärta också kallats Gnidus Hårdén[4] och Mac Penny[5]


Duck Tales

Guld-Ivar Flinthjärta är en av av de mer framträdande bifigurerna i "Duck Tales"-serierna, där han dock (liksom i vissa fall även i tidigare serier) gjordes om till skotte eftersom Sydafrika var ett känsligt kapitel 1987 då TV-serien startade.

Guld-Ivar Flinthjärta på andra språk

Språk Namn
Mini danmark.gif Danska Guld-Iver Flintesten
Mini finland.gif Finska Kulta-Into Pii
Mini frankrike.gif Franska (Archibald) Gripsou
Mini nederlanderna.gif Holländska Govert Goudglans
Mini italien.gif Italienska Cuordipietra Famedoro
Mini republiken kina.gif Kinesiska 葛罗姆哥德
Mini norge.gif Norska Gulbrand Gråstein
Mini spanien.gif Spanska Gilberto Oro, Mac Money, Doroteo Empedernido
Mini tyskland.gif Tyska Mac Moneysac

Fotnoter

  1. "The Second-richest Duck" av Carl Barks, först publicerad i Uncle Scrooge 15 (1956) (Publicerad i Sverige som "Farbror Joakim möter Guld-Ivar Flinthjärta" i Kalle Anka & C:o nr 12-14/1961. Historiekod: W US 15-02.
  2. "Världsmästerskap i pengar" (orig. "The Money Champ") av Carl Barks i Kalle Anka & C.o nr 22–24/1960. Historiekod: W US 27-01. Detta var alltså egentligen den andra Flinthjärtaserien, men den kom först till Sverige.
  3. "The Terror Of The Transvaal", av Don Rosa 1993, i Sverige publicerad som "Afrikas Anka" i Kalle Anka & C:o nr 18/1993. Historiekod: D 92273.
  4. En gång, i Kalle Anka & C:o nr 44/1966
  5. En gång, i Kalle Ankas Pocket 16: Björnligan i knipa