Muminmamman

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Muminmamman är en figur i Tove Janssons serier och andra berättelser om Mumintrollen, introducerad 1945 i den korta romanen "Småtrollen och den stora översvämningen".

Muminmamman är gift med Muminpappan och mor till Mumintrollet. Utmärkande attribut är förklädet och handväskan. Förklädet fick hon först i och med att Jansson började rita dagsstrippsserien om mumintrollen i början på 1950-talet (för att det skulle vara lättare för läsaren att skilja de olika mumintrollen i serien från varandra), men lånades senare in även till andra bilder med mumintrollen. I "Mumin och marsinnevånarna" krymper hon tillfälligt och blir mycket mindre än vanligt, och tar då en näsduk och knyter om sig som förkläde i stället. I handväskan finns diverse föremål som kan behövas i oväntade situationer, till exempel ståltråd, magpulver och karameller.

Muminmamman kan sägas symbolisera den lugna källan och kan alltid få Mumintrollet och hans vänner att känna sig trygga, men låter samtidigt Mumintrollet själv upptäcka världen och lära sig av sina misstag. Till skillnad från Muminpappan har hon ingen riktig hobby, utan ses oftast göra hushållsarbete men det händer att hon går och plockar snäckor eller täljer barkbåtar när hon vill vara ifred för en stund.