300

Från Seriewikin
Version från den 9 september 2016 kl. 21.42 av Helgonet (diskussion | bidrag)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"300" av Frank Miller & Lynn Varley. © upphovsmännen.

"300", en historisk serie av Frank Miller och Lynn Varley som handlar om de 300 spartanska krigarna som under kung Leonidas höll bergspasset Thermopyle mot perserkungen Xerxes hundratusenhövdade armé år 480 f.Kr. Serien tar sig dock stora friheter med verkligheten.

Serien gavs ursprungligen ut som en miniserie i fem delar av Dark Horse 1998. Miller utnyttjade här varje tvåsidorsuppslag till sin fulla bredd. När serien gavs ut som samlad form 1999 var det i liggande format, där varje sida bestod av två sidor (ett uppslag) från miniserien.

Serien utkom på svenska 2007 i samlad form utgiven av Egmont Kärnan. Detta skedde samma år som en filmatisering släpptes till svenska biografer.

Efter succén med filmen och serien skulle en uppföljare komma under 2011, i form av en serieroman av Frank Miller kallad "Xerxes". Denna serie har dock hittills (2016) ännu inte kommit.

Utmärkelser

  • Eisner Awards: Best Limited Series, Best Writer/Artist och Best Colorist 1999

"300" i andra medier

2007 kom en långfilm baserad på serien, regisserad av Zack Snyder. 2014 kom uppföljaren "300: Rise of an Empire".

Kuriosa

  • Den svenska utgåvan från 2007 tog bara tio dagar att översätta, bearbeta och sammanställa från start till att den överlämnades till tryckeriet.

Externa länkar

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!